Izraelskí vojaci sa zhromažďujú neďaleko hranice Izraela s pásmom Gazy na juhu Izraela. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Izrael oddiali pozemný útok na Gazu, aby USA stihli posilniť protivzdušnú obranu

25.10.2023, 17:53
Autor:
ČTKČTK

Izraelská armáda už niekoľko dní dáva najavo pripravenosť začať pozemnú operáciu v Pásme Gazy a uvádza, že čaká len na politické rozhodnutie.

Izrael súhlasil s dočasným odkladom svojej pozemnej ofenzívy do Pásma Gazy, aby Spojené štáty v medzičase stihli posilniť protivzdušnú obranu v regióne. S odvolaním sa na nemenovaných amerických a izraelských činiteľov to dnes uviedol denník The Wall Street Journal.

Hamas v sobotu 7. októbra Izrael aj svet zaskočil masívnym útokom z Pásma Gazy na juh Izraela, kde podľa izraelských úradov pozabíjal na 1400 ľudí, väčšinou civilistov, a vyše 220 osôb odvliekol späť do Pásma Gazy. Pri následnom izraelskom bombardovaní Pásma Gazy podľa tamojšieho Hamásom ovládaného ministerstva zdravotníctva zahynulo najmenej 6546 Palestínčanov.

image

Takmer dve tretiny zdravotníckych zariadení v Gaze prestali fungovať, elektriny je nedostatok

Izraelská armáda už niekoľko dní dáva najavo pripravenosť začať pozemnú operáciu v Pásme Gazy a uvádza, že čaká len na politické rozhodnutie. Možný odklad útoku, či už z humanitárnych dôvodov či s ohľadom na rokovania o prepustení rukojemníkov, je v posledných dňoch predmetom intenzívnych dohadov.

Pentagon teraz v oblasti Blízkeho východu rozmiestňuje takmer desiatku systémov protivzdušnej obrany, ktoré budú mať za úlohu chrániť okrem iného amerických vojakov slúžiacich v Iraku, Sýrii, Kuvajte, Jordánsku, Saudskej Arábii a Spojených arabských emirátoch, uviedol WSJ.

Americkým predstaviteľom sa podľa neho zatiaľ darí presviedčať Izraelčanov, aby s pozemnou operáciou posečkali, kým budú koncom týždňa tieto zariadenia na miestach určenia.

image

Izrael vymaže Gretu Thunbergovú z učebných osnov kvôli jej propalestínskym výrokom

Listom oslovení činitelia uviedli, že Izrael berie pri plánovaní akcie do úvahy aj snahy o zabezpečenie dodávok humanitárnej pomoci civilistom v Pásme Gazy a diplomatické úsilie o oslobodenie rukojemníkov držaných Hamásom.

Podľa predstaviteľov USA však prvoradé obavy Washingtonu vzbudzuje ohrozenie amerických vojakov. Domnievajú sa totiž, že americké sily sa po začatí invázie stanú terčom útokov rôznych ozbrojených skupín.

V Iraku a Sýrii sa doteraz odohralo najmenej 13 takýchto útokov s použitím bezpilotných lietadiel a rakiet, ktoré mali za následok smrť jedného amerického kontraktora a zničenie amerického dronu. Najmenej 20 vojakov bolo zranených v Sýrii a ďalších desať v Iraku, uviedol WSJ.

01 - Modified: 2023-10-22 17:58:46 - Feat.: 1 - Title: Tisíce demonštrantov vyjadrili v Bosne a Hercegovine podporu Palestínčanom
01 - Modified: 2024-05-17 07:11:14 - Feat.: - Title: V Štokholme sa strieľalo blízko izraelskej ambasády, polícia uzavrela okolie 02 - Modified: 2024-05-17 05:48:58 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov Kongresu v USA hlasovala za dodanie munície Izraelu 03 - Modified: 2024-05-17 05:25:00 - Feat.: - Title: Guvernér Texasu omilostil muža, ktorý zastrelil demonštranta 04 - Modified: 2024-05-17 05:08:00 - Feat.: - Title: Kanada uvalila sankcie na štyroch "extrémistických" židovských osadníkov 05 - Modified: 2024-05-16 22:07:42 - Feat.: - Title: Genocída v Gaze dosiahla strašnú úroveň, uviedla Juhoafrická republika v Haagu. Chce zastavenie úderu v Rafahu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. máj 2024 12:56