Ľudia kráčajú s vecami po vyrabovaní obchodného domu na zaplavenej ulici po vyčíňaní hurikánu Otis v mexickom Acapulcu. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Hurikán Otis odrezal mexické Acapulco, počet obetí je stále nejasný

26.10.2023, 11:36
Autor:
ČTKČTK

V Acapulku a okolí je podľa agentúry AP niekoľko tisíc vojakov, ktorým však chýbajú stroje na odpratávanie bahna a škôd.

Počet obetí hurikánu najvyššej kategórie Otis, ktorý v stredu ráno udrel na mexické mesto Acapulco, je stále nejasný. S mestom podľa vyjadrenia prezidenta Andrésa Manuela Lópeza Obradora chýba spojenie, informovala dnes agentúra AFP. Prezident sa snažil s veľkými ťažkosťami dostať do mesta po pozemných komunikáciách a časť cesty musel podľa agentúr prejsť pešo. Zábery z miesta i svedectva ukazujú rozsiahle škody na majetku.

Na Acapulco, ktoré je populárnou turistickou destináciou na juhozápadnom pobreží Mexika, udrel hurikán Otis v stredu ráno SELČ. Spočiatku išlo o hurikán piatej, teda najvyššej kategórie. Búrka potom následne zoslabla. Na piatu kategóriu hurikán zosilnel v relatívne krátkom čase, čo prekvapilo meteorológov a úrady.

image

Hurikán Otis zosilnel na piaty stupeň, v Mexiku môže napáchať obrovské škody

"Nemáme zatiaľ žiadne informácie," uviedol o počte možných obetí prezident López Obrador. Podľa neho sú informačné kanály s mestom prerušené. Prácu úradov na mieste navyše sťažujú výpadky elektrického prúdu a telefonického spojenia

Podľa agentúr sa prezident a viacerí ministri snažili v stredu dostať do mesta vozidlami, čo im sťažili mnohé zosuvy pôdy. V niektorých častiach musel podľa agentúry AFP prezident pešo a podľa agentúry AP nie je ani úplne jasné, či López Obrador do Acapulka skutočne dorazil. Do hlavného mesta sa potom prezident vrátil vrtuľníkom.

V Acapulku a okolí je podľa agentúry AP niekoľko tisíc vojakov, ktorým však chýbajú stroje na odpratávanie bahna a škôd. Vyslanie techniky do oblasti sľúbil prezident. "Armáda priváža stroje, komunikačné zariadenia a dopravné prostriedky a pokúsime sa otvoriť, čo najrýchlejšie, diaľnicu (medzi hlavným mestom a Acapulkom)," uviedol prezident.

image

V Británii potvrdili piatu obeť víchrice Babet, stovky ľudí zostali bez domova

Snímky na sociálnych sieťach podľa agentúry Reuters ukazujú rozsiahle škody na budovách a hoteloch a ulice čiastočne zaplavené bahnom. Acapulco, kde žije 900-tisíc ľudí, aj celý štát Guerrero zaznamenávajú rozsiahle výpadky prúdu. Mimo prevádzky sú v Acapulku civilné aj vojenské letiská. Školy sú dnes v oblasti zatvorené.

Miestni predstavitelia vyjadrili obavy, že hurikán Otis spôsobí v oblasti podobné škody ako hurikán Pauline, kvôli ktorému v roku 1997 zomrelo v oblasti vyše 300 ľudí.

01 - Modified: 2024-04-25 22:12:07 - Feat.: - Title: Migrácia naopak: Američania sa sťahujú za lacnejším životom do Mexika, tvoria nový problém 02 - Modified: 2024-04-25 08:30:00 - Feat.: - Title: Najhorúcejšie a najsuchšie miesto v Amerike sa zmenilo v pestrofarebnú lúku. Môžu za to rekordné zrážky a hurikán 03 - Modified: 2024-04-10 19:32:00 - Feat.: - Title: Mexické úrady zadržali policajta na úteku, ktorý zastrelil 23-ročného študenta 04 - Modified: 2024-04-09 14:15:01 - Feat.: - Title: Pri zatmení Slnka sa zatmejú aj mozgy. V USA kvôli piatim minútam zavládla mánia (+ FOTOGALÉRIA) 05 - Modified: 2024-04-09 05:12:46 - Feat.: - Title: Bývalý ekvádorský viceprezident zatknutý pri razii na ambasáde bol hospitalizovaný, odmietol jesť
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 07:23