Palestínčania, ktorí majú zahraničné pasy, čakajú na povolenie opustiť Gazu. FOTO: Reuters
StoryEditor

V Gaze zomrelo už takmer 10-tisíc ľudí, uzatvorený priechod Rafah skomplikoval evakuáciu ​

05.11.2023, 22:01
Autor:
ČTKČTK

Prechod Rafah predstavuje jedinú cestu von z územia, ktorú nemá pod kontrolou Izrael.

Za štyri týždne bojov v pásme Gazy v dôsledku izraelských odvetných útokov zomrelo 9 770 Palestínčanov, medzi obeťami je 4 008 detí a 2550 žien. Oznámilo to dnes ministerstvo zdravotníctva pásma Gazy, ktoré je v správe radikálneho palestínskeho hnutia Hamas.

Situáciu komplikuje uzatvorený hraničný priechod

Sobotná bilancia podľa tohto úradu predstavovala 9 488 palestínskych obetí. Údaje nie je možné vo vojnových podmienkach nezávisle overiť. Ministerstvo tiež vyzvalo na zabezpečenie cesty pre ranených do Egypta cez prechod Rafah, ktorý je však zatiaľ dočasne uzavretý aj pre cudzincov.

VIDEO: Izraelské bojové lietadlá útočili na utečenecký tábor v Gaze.

Pri jednom z izraelských útokov, ktoré v noci na dnešok zasiahli pásmo Gazy, zomrelo 21 členov jednej rodiny, vrátane mnohých žien a detí. Raketa zasiahla ich dom, uviedlo ministerstvo spravované Hamasom.

Úrad dnes apeloval na Medzinárodný výbor Červeného kríža (ICRC), aby pre ranených zaistil bezpečný prejazd cez hraničný priechod Rafah z pásma Gazy do Egypta.

Ďalším variantom by mohli byť cesty egyptských sanitiek do Pásma, kde by vyzdvihli ranených v nemocniciach a zase sa cez Rafah vrátili na územie Egypta, uviedlo palestínske ministerstvo podľa agentúry Reuters.

image

Pásmo Gazy je po tretíkrát od začiatku vojny bez internetového i telefonického spojenia

Turecký minister zdravotníctva Fahrettin Koca dnes na sociálnej sieti X uviedol, že sa dohodol so svojím egyptským náprotivkom na prevoze približne tisícky pacientov s rakovinou a niektorých zranených civilistov z Gazy, ktorí potrebujú naliehavú starostlivosť, na liečenie do Turecka. Dodal, že na plánovaní prevozu sa pracuje.

Prechod Rafah predstavuje jedinú cestu von z územia, ktorú nemá pod kontrolou Izrael. V piatok cez neho odišlo do Egypta niekoľko desiatok či nižších stoviek ľudí so zahraničnými pasmi.

V sobotu bol však prechod dočasne uzavretý a cudzincom nebol odchod umožnený. Podľa zdrojov stanice BBC dnes v Rafahu čaká 18 až 20 zranených ľudí a stovky cudzincov a všetci dúfajú v odchod do Egypta.

Predstavitelia Egypta, Spojených štátov a Kataru podľa Reuters uviedli, že vyvíjajú značné úsilie, aby bol prechod znovu otvorený.

Z pásma Gazy odišli ďalší Američania

Podľa egyptských oficiálnych zdrojov boli evakuácie cez prechod v Rafahu pozastavené kvôli piatkovému izraelskému útoku na sanitku, ktorá v Gaze prevážala zranených. Izraelská armáda bez uvedenia podrobností uviedla, že vozidlo prevážalo bojovníkov Hamasu.

"Veríme, že sa (prechod) otvorí dnes popoludní," povedal agentúre Reuters vysokopostavený predstaviteľ amerického ministerstva zahraničia, ktorý hovoril pod podmienkou zachovania anonymity.

Za posledných 24 hodín sa podľa neho na znovuotvorení prechodu "aktívne pracovalo" a problém by mal byť vyriešený. "Ale nechytajte ma za slovo," dodal.

Zástupca poradcu pre národnú bezpečnosť USA Jonathan Finer dnes vo vysielaní stanice CBS povedal, že pásmo Gazy už opustilo vyše tristo Američanov, ale mnoho ich tam ešte zostalo. Ich počet nespresnil.

image

Úrady v Gaze blokujú odchod cudzincov do Egypta po izraelskom útoku na sanitky

Minister zahraničia Antony Blinken minulý týždeň uviedol, že v Gaze sa nachádza okolo štyristo amerických občanov a vrátane ich rodinných príslušníkov ide celkom asi o tisíc ľudí, ktorí sa chcú dostať von.

Evakuácia z pásma Gazy začala v stredu v rámci medzinárodne sprostredkovanej dohody s cieľom umožniť odchod držiteľom zahraničných pasov a prevoz niektorých zranených Palestínčanov.

Na rozdiel od predchádzajúcich dní dnes pohraničný úrad v Gaze nezverejnil zoznam na odchod schválených držiteľov zahraničných pasov a na nich závislých osôb.

Izrael vedie v Gaze rozsiahlu vojenskú operáciu po tom, čo Hamas 7. októbra vykonal nečakaný a brutálny útok vo vnútri jeho územia. V Izraeli pri ňom zomrelo vyše 1400 ľudí, hlavne civilistov. Bojovníci tiež do pásma Gazy odvliekli asi 240 rukojemníkov.

01 - Modified: 2023-11-03 15:49:53 - Feat.: 1 - Title: Izraelská armáda podľa úradov v Gaze zasiahla sanitky pred nemocnicou, pripravovali sa na prevoz zranených 02 - Modified: 2023-11-03 09:49:59 - Feat.: 1 - Title: ANALÝZA: Jeden? Dva? Tri? Alebo aj päť? Na koľkých frontoch Izrael čaká vojnu 03 - Modified: 2023-11-02 16:11:42 - Feat.: 1 - Title: Sme na vrchole bitky. Izraelské jednotky už postúpili za okraj mesta Gazy, povedal Netanjahu 04 - Modified: 2023-11-02 15:50:35 - Feat.: 1 - Title: Po vyčerpaní zásob nemocníc v Gaze umožní Izrael kontrolovaný dovoz paliva 05 - Modified: 2023-11-02 14:40:47 - Feat.: 1 - Title: Na Blízkom východe hrozí vojnová reťazová reakcia. Hlavnými hráčmi konfliktu sú USA, Turecko aj Irán
01 - Modified: 2024-05-09 17:56:59 - Feat.: - Title: Hnutie Hamas vyzvalo na zastavenie leteckých dodávok humanitárnej pomoci. Pri nehode zomreli ľudia 02 - Modified: 2024-05-09 17:20:45 - Feat.: - Title: Rozsiahly útok na Rafah nepovedie k porážke Hamasu, uviedol Biely dom. V oblasti už zúria boje 03 - Modified: 2024-05-09 16:18:05 - Feat.: - Title: Biden podľa Trumpa stojí na strane Hamasu, keď hrozí zastavením dodávok Izraelu 04 - Modified: 2024-05-09 15:50:50 - Feat.: - Title: Vyjednávači Izraela a Hamasu opustili miesto rokovaní v Káhire. Teroristi varovali Jeruzalem 05 - Modified: 2024-05-09 15:25:29 - Feat.: - Title: V Malmö, kde je Eurovízia, demonštruje okolo 5000 propalestínskych aktivistov. Hovoria o pokrytectve
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. máj 2024 21:16