Izraelský premiér Benjamin Netanjahu. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Po vojne by sa mali konať do troch mesiacov nové voľby, vyhlásil člen Netanjahuovej vlády

09.11.2023, 10:37
Autor:
ČTKČTK

Netanjahu čelí niekoľko týždňov kritike za to, že doteraz nepriznal ani diel viny na tom, že izraelská vláda a bezpečnostné zložky nedokázali ochrániť Izraelcov pred útokom palestínskeho hnutia Hamas.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu bude musieť po vojne do troch mesiacov usporiadať nové parlamentné voľby a až po nich by mala byť vytvorená vyšetrovacia komisia k možnému zlyhaniu štátnych zložiek pred útokom Hamasu na Izrael. Denníku Maariv to povedal jeden z ministrov Netanjahuovej koaličnej vlády. Minister práce Joav Ben Cur ale neskôr svoje slová miernil a povedal, že boli vytrhnuté z kontextu. Informoval o tom portál The Times of Israel (ToI).

"Po skončení vojny bude Netanjahu nútený do 90 dní usporiadať voľby, a to ešte pred zriadením vyšetrovacej komisie," povedal Ben Cur denníku Maariv. "Slušnosť vyžaduje, aby sa po takej hroznej udalosti vyjadrila verejnosť... A potom uvidíme, či Netanjahu získa mandát," dodal minister práce, ktorý je členom ultraortodoxnej strany Šas. Podľa neho vláda takto po vojne nebude môcť ďalej fungovať.

Neskôr ale Ben Cur označil svoje vyjadrenia pre Maariv za "chybu v úsudku". "Moje slová boli vytrhnuté z kontextu. Čo sa týka zodpovednosti premiéra Netanjahua, chcel som povedať, že teraz nie je čas toto prejednávať a že po vojne Netanjahu povedie vyšetrovanie," povedal Ben Cur. Podľa neho sa vo vojne nemá preberať politika.

image

Podľa vysokého komisára OSN pre ľudské práva páchajú vojnové zločiny Hamas aj Izrael

Netanjahu čelí niekoľko týždňov kritike za to, že doteraz nepriznal ani diel viny na tom, že izraelská vláda a bezpečnostné zložky nedokázali ochrániť Izraelcov pred útokom palestínskeho hnutia Hamas. To napadlo Izrael 7. októbra z Pásma Gazy av pohraničí povraždilo 1400 ľudí, vrátane tisícky civilistov. Až 240 ľudí unieslo do Pásma Gazy ako rukojemníkov.

Na rozdiel od Netanjahua niektorí ministri či šéfovia tajné služby a vojenské rozviedky priznali diel viny na zlyhanie bezpečnostných zložiek, ktoré nedokázali útok Hamasu predvídať. Netanjahu sa naproti tomu podľa miestnych médií snaží zodpovednosť zvaľovať na ostatných.

Koncom októbra napríklad obvinil tajné služby zo zlyhania, ktoré viedlo k útoku Hamasu, a uviedol, že od tajných služieb nedostal varovanie, že by sa Hamas chystal na "vojnu". Po širokej kritike izraelských činiteľov, vrátane lídra opozície Bennyho Gancea, ktorý je teraz aj vo vojnovom kabinete, Netanjahu svoje vyjadrenia zo siete X zmazal a za výroky sa ospravedlnil.

Tento týždeň premiér opäť čelil kritike za svoje výroky. Povedal, že možno bude potrebné vyšetriť, či protivládne protesty, ktoré trvali od januára do vypuknutia vojny, neprispeli k načasovaniu útoku Hamasu. Rovnako tak k tomu mohli podľa neho prispieť aj vyhrážky rezervistov strán odmietania služby kvôli nesúhlasu s vládnou reformou justície. Po kritike Netanjahu opäť svoje slová miernil.

Netanjahuova podpora klesá aj podľa prieskumov verejnej mienky. Kritizujú ho aj niektorí príbuzní ľudí unesených Hamasom za to, že vláda nerobí dosť pre ich oslobodenie a že ohrozuje ich životy masívnym bombardovaním Pásma Gazy. Pri ňom od 7. októbra zomrelo podľa tamojšieho ministerstva zdravotníctva spravovaného Hamasom vyše 10-tisíc ľudí.

01 - Modified: 2023-11-09 05:35:58 - Feat.: 1 - Title: Pri izraelských útokoch v Sýrii zahynuli traja proiránski bojovníci 02 - Modified: 2023-11-08 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: Kým ľudia v Gaze trpia, oni si užívajú luxus v zahraničí. Vodcovia Hamasu majú na účtoch miliardy
01 - Modified: 2024-05-10 05:21:33 - Feat.: - Title: Vývoj rokovaní o prímerí v Pásme Gazy má v rukách Izrael, tvrdí Hamas 02 - Modified: 2024-05-10 04:39:32 - Feat.: - Title: Izrael sa kvalifikoval do finále piesňovej súťaže Veľká cena Eurovízie 03 - Modified: 2024-05-09 18:15:24 - Feat.: - Title: Izrael zostane v boji proti Hamasu sám, ak bude musieť, reaguje Netanjahu na varovania z USA 04 - Modified: 2024-05-09 16:18:05 - Feat.: - Title: Biden podľa Trumpa stojí na strane Hamasu, keď hrozí zastavením dodávok Izraelu 05 - Modified: 2024-05-09 15:50:50 - Feat.: - Title: Vyjednávači Izraela a Hamasu opustili miesto rokovaní v Káhire. Teroristi varovali Jeruzalem
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
10. máj 2024 08:15