Izraelský vojaci počas operácie v Gaze. FOTO: Reuters
StoryEditor

V Gaze sa deje niečo zásadné, čo uniká pozornosti. Izrael zrovnáva najväčšie palestínske mesto so zemou

16.11.2023, 14:31
Autor:
ČTKČTK
  • Nemalé časti mesta a jeho okolia sú už zničené a je otázkou týždňov, kým sa najväčšie palestínske mesto stane úplne neobývateľným.
  • Keď Izrael obyvateľom umožní návrat späť na sever pásma Gazy, nebudú mať do čoho sa vrátiť.
  • Izrael stojí na prahu naplnenia svojho cieľa - zničenie vojenských kapacít Hamasu.

Príbeh o nemocniciach v srdci mesta Gazy pokračuje, hoci sa zdá, že už čoskoro bude vyriešený. Krutý údel ich pacientov a zamestnancov a možnosť, že niektorí z rukojemníkov Hamasu aj vodcovia hnutia môžu v nemocnici Šífa stále byť – hoci sa pravdepodobne premiestnili inam – zatienili hlavné dianie v iných častiach mesta a jemu priľahlých oblastiach.

image

Hamas sa prepočítal. Záchrana rukojemníkov nie je priorita, hovorí izraelský historik

Možno sa všetka pozornosť médií a politikov dostáva malému podielu izraelských vojakov a tankov, ktorí na severe Pásma Gazy obkľučujú nemocnicu Šífa, desiatky izraelských práporov však velenie poverilo inou naliehavou úlohou. O izraelských operáciách v Gaze píše izraelský denník Haarec.

VIDEO: Ako to vyzerá v tuneloch Hamasu v pásme Gazy:

Skaza mesta Gaza

Sektor po sektore, dom po dome pátrajú a ničia tunely a sklady zbraní. Nepodstupujú zbytočné riziko. Keďže väčšina z viac ako milióna ľudí, ktorí na severe Pásma Gazy žili ešte pred šiestimi týždňami, už utiekla na juh, každá budova, o ktorej sa vojaci domnievajú, že by mohla ukrývať zbrane alebo vstup do podzemnej šachty, je bombardovaná, zrovnaná so zemou ťažkou technikou, alebo oboje.

Už čoskoro môžeme dôjsť do bodu, kedy bude v meste Gaza viac izraelských vojakov ako Gazanov a problém vedľajších civilných obetí zanikne, pretože tí, ktorí odísť mohli, už tak urobili. Možnosti Hamasu brániť civilistom v opustení oblasti rýchlo miznú.

Nemalé časti mesta a jeho okolia sú už zničené a je otázkou týždňov, kým sa najväčšie palestínske mesto stane úplne neobývateľným. Mestá boli zničené už skôr, na Blízkom východe aj inde vo svete, v dávnej i modernej histórii. Ale kedykoľvek sa to stane, je to pre národy udalosť úplne otrasná. V prípade Gazy, napriek všetkému záujmu sveta, ktorá sa ku konfliktu upiera, však táto skutočnosť uniká pozornosti.

Jeden z dôvodov, prečo sa zatiaľ odchod populácie a skaza mesta Gaza nedostali natoľko do stredu pozornosti, je, že Hamas nechce, aby palestínske obyvateľstvo a širší arabský svet videli, čo zaniklo kvôli pochabému a brutálnemu útoku na Izrael.

Zmyslom konfrontácií, ktoré Hamas vytvoril okolo Šífy a ďalších nemocníc, je sčasti zakryť túto skutočnosť. Ale akonáhle budú nemocnice evakuované a nebudú žiadne ďalšie zhluky civilistov, ktoré by Hamas použil, nebude z toho, čo z Gazy zostane, úniku.

Neexistovala iná cesta

Izrael stojí na prahu naplnenia svojho cieľa - zničenie vojenských kapacít Hamasu. A keďže hnutie po 16 rokov svojej vlády nad Pásmom Gazy rozšírilo svoju vojenskú infraštruktúru medzi civilné štruktúry mesta aj pod ne, neexistovala iná cesta, než zničenie mesta Gaza.

Pokiaľ to nebolo jasné, keď vláda prvýkrát oznámila svoje vojnové ciele, malo to byť jasné 13. októbra, kedy armáda prvýkrát vyzvala, aby sa všetci, ktorí žili na severe, presunuli južne od údolia, ktoré Pásmo Gazy delí na polovice.

image

Izraelská armáda vyhodila do vzduchu sídlo parlamentu v Gaze. Predtým tam zasadal Hamas

Keď Izrael týmto ľuďom umožní návrat späť na sever, nebudú mať do čoho sa vrátiť, pokiaľ sa nezdvihne masívna vlna medzinárodnej pomoci k obnove mesta. Izraelské sily teraz stoja na hromade trosiek toho, čo predtým bývalo mestom Gaza. Sága o nemocnici Šífa sa čoskoro skončí a posledný z civilistov v meste sa presunie na juh. Až potom sa prejavia dôsledky toho, čo sa stalo.

Budú viniť Izrael alebo Hamas?

Čo urobí Izrael so zničeným mestom? Vznikne plán, ktorý dovolí obyvateľom vrátiť sa a znovu ho vybudovať, alebo sa krajná pravica vráti k svojmu snu nahradiť ich osadníkmi? Bude Izrael rovnakou mierou ničiť aj iné mestá v pásme Gazy? Je toto nová cena za krutosti proti Izraelčanom?

Čo z toho svet vyvodí, keď uvidí, čo sa stalo? Bude medzinárodná komunita naďalej rozdelená medzi tých, ktorí prijali, že Izrael nemal inú možnosť, ako po útokoch Hamasu zo 7. októbra tvrdo udrieť, a tých, ktorí budú Izrael v každom scenári vnímať ako zlého agresora? Alebo sa bude zničenie mesta Gaza zdať neprimerané aj tým, ktorí sú pripravení vypočuť si izraelské argumenty?

Zareaguje arabský svet na prípad Gazy s oneskorením a zvráti svoje snahy normalizovať vzťahy s Izraelom? Alebo to pre arabské národy bude jednoducho jedno z ďalších miest zničených v nedávnej histórii, ako Homs, Aleppo alebo Hamá v Sýrii a Fallúdža a Mosul v Iraku? Predsa len Liga arabských štátov minulý týždeň pozvala sýrskeho prezidenta Bašára Asada, mäsiara z Homsu a Aleppa a syna mäsiara z Hamy na svoj krízový summit o Pásme Gazy.

A predovšetkým: Čo to bude znamenať pre Palestínčanov? Bude zničenie Gazy živnou pôdou nenávisti voči Izraelu pre ďalšie generácie, alebo padne vina na Hamas za to, že od Izraela vynútil takú reakciu?

image

Izraelská armáda zverejnila snímky zbraní, ktoré údajne našla v nemocnici Šífa

Udalosť, ktorá nezvratne zmení realitu

Niektorí na oboch stranách prirovnali vyhnanie milióna Gazanov k druhej nakbe (vysídlenie státisícov Palestínčanov počas prvej izraelsko-arabskej vojny v 40. rokoch 20. storočia), a to je vzhľadom na podobnosť scén nevyhnutné.

Na druhú stranu reakcia mnohých Palestínčanov bola oveľa komplikovanejšia. Na Západnom brehu Jordánu napriek násilným provokaciám osadníkov nezačína žiadna tretia intifáda. Komunita izraelských Arabov nijako nepovstala a namiesto toho, aspoň podľa prieskumov, preukazuje veľkú mieru solidarity so zvyškom izraelskej spoločnosti. Ide o skutočnú zmenu v ich prístupe voči Izraelu aj sebe samým, alebo si ich hnev časom nájde cestu na povrch?

Vojna má k svojmu koncu ešte ďaleko a žiadna z týchto otázok zatiaľ nemá odpoveď. Rovnako ako 7. október všetko zmenil aj zničenie mesta Gaza je udalosťou, ktorá nezvratne zmení realitu spôsobom, ktorý zatiaľ nemôžeme predpovedať.

01 - Modified: 2023-11-16 11:30:32 - Feat.: 1 - Title: Izrael zhodil letáky s výzvou na evakuáciu nad južnou časťou Pásma Gazy, kam utiekli státisíce Palestínčanov 02 - Modified: 2023-11-15 18:52:18 - Feat.: 1 - Title: Hamas viní za útok na nemocnicu Američanov. USA Izraelu "neodobrili" vpád do Šifá v Gaze, tvrdí Biely dom 03 - Modified: 2023-11-15 08:54:21 - Feat.: 1 - Title: Izraelská armáda tvrdí, že v nemocnici Šífa našla zbrane, rukojemníci tam nie sú 04 - Modified: 2023-11-14 10:31:48 - Feat.: 1 - Title: V nemocnici Šífa pochovali hromadne 179 ľudí. Všade je cítiť zápach rozkladajúcich sa tiel, vraví novinár 05 - Modified: 2023-11-14 09:11:47 - Feat.: 1 - Title: Nejde nám o lepší život Palestínčanov, znie z Hamasu. Pásmo Gazy je podmínované 06 - Modified: 2023-11-13 19:08:55 - Feat.: 1 - Title: Hamas stratil kontrolu nad Gazou, tvrdí izraelský minister obrany
01 - Modified: 2024-05-09 13:19:55 - Feat.: - Title: Izrael tvrdí, že Turecko odvolalo časť zákazu obchodovania, Ankara to popiera 02 - Modified: 2024-05-09 12:04:36 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Prázdne gesto Bidena. USA dotujú Izrael miliardami, pár bômb nič nezmení 03 - Modified: 2024-05-09 09:20:08 - Feat.: - Title: Z Cypru vyplávala loď s pomocou do Pásma Gazy, využije americké mólo 04 - Modified: 2024-05-09 06:57:50 - Feat.: - Title: Sýria zostrelila izraelské rakety vypálené na Damask 05 - Modified: 2024-05-09 05:35:25 - Feat.: - Title: Misia na severe nie je ukončená. Leto môže byť horúce, vraví izraelský minister obrany
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. máj 2024 16:02