Izraelskí vojaci operujú v meste Gaza. FOTO: REUTERS/IDF
StoryEditor

Útoky na Pásmo Gazy pokračovali aj počas noci, izraelská armáda hlási dvoch mŕtvych vojakov

17.12.2023, 10:35
Autor:
ČTKČTK

Celková bilancia mŕtvych izraelských vojakov od začiatku pozemnej operácie na konci októbra sa vyšplhala na 121.

Izrael aj v noci na dnešok pokračoval v ostreľovaní Pásma Gazy, napísal web The Times of Israel (ToI) s odkazom na palestínske úrady aj svedkov z miesta. Izraelská armáda oznámila, že pri pozemnej operácii v bojoch s radikálnym palestínskym hnutím Hamas prišli o život ďalší dvaja jej vojaci.

Palestínske ministerstvo zdravotníctva v Pásme Gazy, ktoré je pod kontrolou hnutia Hamas, informovalo o izraelských úderoch na utečenecký tábor Dajr Balah, v strednej časti pásma. Podľa úradov pri nich zahynulo niekoľko ľudí. Ďalšie údery hlásia svedkovia z južnej časti Pásma Gazy. Podľa reportéra stanice Al-Džazíra veľký výbuch otriasol v noci na dnešok oblastí pri meste Rafáh, kam odišli desiatky tisíc ľudí z iných častí tohto palestínskeho územia.

Izraelská armáda dnes ráno oznámila, že v Pásme Gazy prišli pri bojoch s ozbrojencami Hamasu o život ďalší dvaja jej vojaci. Podľa agentúry Reuters sa tak celková bilancia mŕtvych izraelských vojakov od začiatku pozemnej operácie na konci októbra vyšplhala na 121.

image

Televízia al-Džazíra predloží Medzinárodnému trestnému súdu prípad zabitia kameramana v Gaze

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) dnes ostro kritizovala situáciu v nemocni Šífa, ktorá patrila pred terajším konfliktom k najväčším nemocniciam v Pásme Gazy. Zariadenie na severe oblasti navštívil tím WHO v sobotu. Podľa neho sa urgentný príjem nemocnice podobá "krvavému kúpeľu" so stovkami zranených, ktorým však zdravotníci môžu poskytnúť len obmedzenú pomoc kvôli nedostatku liekov, vody, jedla a paliva. V areáli nemocnice sa navyše ukrývajú tisíce utečencov.

Pri ostreľovaní a pozemnej operácii v Pásme Gazy zahynulo podľa palestínskych úradov, ktoré kontroluje v tejto oblasti Hamas, zhruba 19-tisíc ľudí, väčšinou civilistov.

Izrael začal vojenskú operáciu v reakcii na útok palestínskych ozbrojencov zo 7. októbra, pri ktorom na izraelskom území zahynulo podľa odhadu miestnych úradov zhruba 1200 ľudí. Ďalších 240 Hamas a ďalšie radikálne organizácie zavliekli do Pásma Gazy, časť z nich bola prepustená počas zatiaľ jediného, týždenného prímeria na konci novembra.

01 - Modified: 2024-05-14 05:28:36 - Feat.: - Title: USA nepovažujú izraelské ťaženie v Pásme Gazy za genocídu Palestínčanov 02 - Modified: 2024-05-13 16:41:40 - Feat.: - Title: Hamas stratil spojenie s militantmi, ktorí dozerali na štyroch rukojemníkov 03 - Modified: 2024-05-12 17:33:02 - Feat.: - Title: Darcovia na konferencii v Kuvajte sľúbili dve miliardy dolárov na pomoc Gaze 04 - Modified: 2024-05-12 15:46:40 - Feat.: - Title: Všade sú len samé sutiny. V Gaze nie je nikde bezpečne, ani v zónach na evakuáciu civilistov, uvádza UNRWA 05 - Modified: 2024-05-12 08:51:59 - Feat.: - Title: Prímerie v Pásme Gazy môže byť už zajtra, ak Hamas prepustí zajatcov, tvrdí Biden
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
14. máj 2024 10:31