Pohľad na trosky lietadla Japan Airlines. FOTO: Reuters  
StoryEditor

Pravidlá napísané krvou, tvrdý výcvik. V čom spočíva tajomstvo úspešnej evakuácie, ktorá ohromila svet?

03.01.2024, 13:05
Autor:
sloslo
  • Na útek z horiaceho pekla mali iba niekoľko desiatok sekúnd, napriek tomu sa podaril.
  • Bezchybná evakuácia cestujúcich z lietadla Japan Airlines na letisku v Tokiu ohromila svet.
  • Leteckí experti tvrdia, že posádka využila svoj prísny výcvik a mala šťastie na cestujúcich, ktorí dodržiavali bezpečnostné rady.
  • Práve vďaka tomu nikto z 379 ľudí na palube nezomrel.

Tie zábery boli desivé. Airbus A350 spoločnosti Japan Airlines sa po dosadnutí na ranvej letiska Haneda kvôli zrážke s iným menším strojom zmenil na ohnivý projektil. Po zastavení ho plamene začali rýchlo pohlcovať. Zázrak, hodnotil svet správy, že všetkých pasažierov sa podarilo včas dostať von. Ako sa blesková evakuácia odohrala?

Zásadná vec: pasažieri sa podľa pokynov posádky vrhli k núdzovým východom horiaceho lietadla bez príručnej batožiny. Práve to, že na palube zanechali svoje cennosti, bolo podľa leteckých expertov hlavným faktorom úspešnej evakuácie všetkých 379 ľudí, píše BBC.

image

Na letisku v Tokiu sa zrazili lietadlá. Päť ľudí pri katastrofe zomrelo, stovky z horiaceho stroja unikli

„Na žiadnom z videí, ktoré som sledoval, nevidím jediného pasažiera, ktorý by mal svoju batožinu so sebou. Ak by sa ľudia pokúsili vziať si ich, bolo by to naozaj nebezpečné, pretože by to evakuáciu spomalilo,“ povedal BBC profesor Ed Galea, riaditeľ Skupiny pre požiarnu bezpečnosť na Greenwichskej univerzite.

Stav lietadla pritom evakuáciu značne sťažil. „Podmienky evakuácie boli ďaleko od ideálu. Lietadlo bolo naklonené a cestujúci sa po ňom mohli len ťažko pohybovať,“ upozorňuje Galea.

VIDEO: Ako prišlo k havárii a zábery z evakuácie:

Na evakuáciu bolo možné použiť iba tri nafukovacie šmykľavky, ktoré však neboli kvôli polohe lietadla správne nasadené. Navyše zlyhal oznamovací systém lietadla, takže posádka musela oznamovať pokyny pasažierom pomocou megafónu, prípadne na nich kričať, uviedla spoločnosť Japan Airlines.

Tvrdý výcvik

Bývalá letuška Japan Airlines povedala BBC, že cestujúci mali neuveriteľné šťastie. V podobných situáciách je totiž veľmi ťažké zaistiť, aby pasažieri neprepadali panike a počúvali posádku.

„Skutočnosť, že sa im podarilo prinútiť všetkých k úteku, je výsledkom dobrej koordinácie medzi posádkou a cestujúcimi,“ zhodnotila niekdajšia letuška, ktorá odmietla zverejniť svoje meno.

Noví členovia posádky podľa nej absolvujú prísny evakuačný a záchranný výcvik, ktorý trvá až tri týždne. Školenie sa každoročne opakuje.

„Prechádzame písomnou skúškou, učíme sa na príkladoch nešťastia z minulosti a absolvujeme praktický výcvik s využitím rôznych scenárov – napríklad keď lietadlo musí pristáť na vode alebo ak na palube dôjde k požiaru,“ povedala žena, ktorá Japan Airlines opustila pred desiatimi rokmi.

Aj jeden zo súčasných pilotov spoločnosti potvrdil, že k rýchlej evakuácii pomohol prísny výcvik, ktorým posádka lietadla prešla. „Musím povedať, že to bolo úžasné. V takej situácii naozaj nemáte čas premýšľať, takže jednoducho robíte to, na čo ste boli vycvičení. Sú to pravidlá písané krvou ostatných, ktorí také šťastie nemali,“ povedal pilot.

Za to, že sú Japan Airlines považované za bezpečnú leteckú spoločnosť, môže paradoxne katastrofická nehoda, ku ktorej došlo pred takmer štyridsiatimi rokmi.

Dňa 12. augusta 1985 havaroval po chybnej oprave lietadla, ktorú vykonali technici Boeingu, let tejto spoločnosti z Tokia do Osaky. Zahynulo 520 z celkom 524 ľudí na palube. Dodnes ide o najsmrteľnejšiu nehodu jedného lietadla v histórii letectva.

„Je zrejmé, že táto havária mala na leteckú spoločnosť dopad. V kultúre, akou je tá japonská, prevzali za túto chybu zodpovednosť a chceli zabezpečiť, aby sa nič podobné nikdy neopakovalo. Zobrali to ako príležitosť na zlepšenie,“ vysvetlil pre CNN Graham Braithwaite, profesor bezpečnosti a vyšetrovania nehôd na britskej Cranfieldskej univerzite.

Najbezpečnejšie aerolinky

V roku 2005, keď do aeroliniek začalo nastupovať množstvo mladých ľudí, ktorí si nehodu nepamätali, otvorila spoločnosť priestor vo svojom ústredí venovaný tejto katastrofe. Vystavila tam časti trosiek lietadla rovnako ako príbehy štyroch preživších.

„Majú veľmi prísnu kultúru štandardných operačných postupov a robia všetko správne. To je v tomto prípade jeden z dôvodov, prečo si myslím, že posádka predviedla taký dobrý výkon,“ hovorí.

Aj keď nie je jasné, kto bol vinníkom utorkovej havárie, úspešná evakuácia je pre Japan Airlines pozitívna. „Ak chcete poznať dôvod, prečo by ste mali letieť s nimi, myslím, že toto je ono,“ myslí si Braithwaite.

Spoločnosť Japan Airlines sa v rebríčkoch bezpečnosti aeroliniek pravidelne umiestňuje veľmi vysoko, dlhodobo obsadzuje popredné miesta napríklad v každoročnom zozname webových stránok Airline Ratings.

01 - Modified: 2024-04-26 11:30:00 - Feat.: - Title: RECENZIA: Konečne poriadny historický seriál. Šógun je plný intríg, krvavých katán a kurtizán 02 - Modified: 2024-04-25 07:10:38 - Feat.: - Title: Toyota zaznamenala rekordný celosvetový predaj, prvýkrát prekročila hranicu desiatich miliónov áut 03 - Modified: 2024-04-21 07:59:55 - Feat.: - Title: Po nehode dvoch vojenských vrtuľníkov v Japonsku je jeden mŕtvy a sedem nezvestných 04 - Modified: 2024-04-21 06:28:00 - Feat.: - Title: V Japonsku sa zrútili dva vojenské vrtuľníky, sedem ľudí nezvestných 05 - Modified: 2024-04-19 11:56:43 - Feat.: - Title: Päť japonských inžinierov prežilo pokus o atentát v Pakistane
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 13:45