Muži zákona zadržali osobu neďaleko Borisovského cintorína počas pohrebu ruského opozičného politika Alexeja Navaľného v Moskve. FOTO: Reuters
StoryEditor

Polícia v Rusku zadržala desiatky ľudí spomínajúcich na Navaľného

01.03.2024, 17:35
01.03.2024, 22:00
Autor:
ČTKČTKjhrjhr

Jedného z popredných kritikov Kremľa, ktorý zomrel vo väzení, dnes pochovali v Moskve na Borisovskom cintoríne, kam sa s ním prišli rozlúčiť tisíce ľudí.

Najmenej 91 ľudí ruskej bezpečnostnej zložky zadržali v rôznych ruských mestách na akciách uctievajúcich pamiatku opozičného lídra Alexeja Navaľného, uviedol projekt OVD-Info.

Navaľného dnes pochovali v Moskve. Nielen tam sa objavujú jeho spontánne pamätníky s kritickými heslami voči režimu ruského prezidenta Vladimira Putina. Niekde sa pietne stretnutia premenili na protesty proti vojne.

OVD-Info eviduje zadržaných v 19 mestách: napríklad v Novosibirsku, Omsku, Jekaterinburgu, Voroneži, Ulan-Ude, Vladikaukaze, Kazani alebo v Nižnom Novgorode. V samotnej metropole má portál informácie o 14 zatknutých.

Niektorí ľudia skončili v policajných vozidlách po tom, čo položili kvety na pamiatku Navaľného. Vo Voronežskej oblasti bolo zadržaných niekoľko ľudí mieriacich do Moskvy, kde sa chceli rozlúčiť s Navaľným, píše portál. Niektorých zadržaných bezpečnostné zložky medzitým prepustili.

O zatýkaní hovorí aj stanica BBC, podľa ktorej v Moskve boli zadržaní najmenej dvaja ľudia, z toho jeden opozičný politik. Cituje aj zásahy polície v Novosibirsku a Jekaterinburgu. Polícia správy odmietla komentovať.

image

Na pohrebe hrala hudba z filmu Terminátor. Navaľnyj bol pochovaný v Moskve, uviedli jeho spolupracovníci

Jedného z popredných kritikov Kremľa, ktorý zomrel vo väzení, v piatok pochovali v Moskve na Borisovskom cintoríne, kam sa s ním prišli rozlúčiť tisíce ľudí. Niektorí boli pripustení na cintorín, kde dávali kvety k jeho hrobu alebo do neho hádzali soľ. Veľké davy zostali pred cintorínom. Police bránia ľuďom, aby sa pri hrobe dlho zdržiavali, uvádza BBC.

„Rusko bez Putina"

Dav počas udalosti skandoval heslá ako „Rusko bez Putina“, „Putin je vrah“ „Navaľnyj“ či „Neodpustíme“. Zaznievali aj protivojnové výzvy ako „Vráťte vojakov domov“ alebo „Nie vojne“. Od začiatku invázie na Ukrajinu, Rusko trestá kritiku a odpor voči „špeciálnej vojenskej operácii“.

Portál Mediazona uvádza, že medzi smútiacimi sa objavili „zvláštni ľudia v civilných šatách“, ktorým policajti umožnili sa dostať za oficiálne zátarasy po tom, čo ukázali zvláštne gesto. Portál ich identifikuje ako policajných provokatérov, ktorí vyzývajú zúčastnených, aby tiahli na Kremeľ a ukončili svoje „otroctvo“.

Portál tiež uvádza, že pri stanici metra a na ceste od chrámu Ikony Matky Božej k cintorínu sa vyrojili spontánni pamätníci na Navaľného. Objavili sa plagáty s heslami ako „Putin ho zabil, ale nezlomil“ alebo „Mŕtvy Navaľnyj je živší ako živý Putin“.

Kremeľ v súvislosti s pohrebom varoval pred postihom za nepovolené zhromaždenia. Podľa agentúry TASS sa vyjadrenie týkalo aj výziev, aby v deň pohrebu ľudia prišli k spontánne vytvoreným pamätníkom Navalného.

image

Zhnité jedlo aj vodné delá. V gulagu Polárny vlk, kde zomrel Navaľnyj, sa od čias Stalina mnoho nezmenilo

Navaľnyj podľa ruských úradov náhle zomrel v polovici februára v trestaneckej kolónii za polárnym kruhom, kde si odpykával mnohoročný trest. Na jeho úmrtnom listu stojí, že zomrel z prirodzených príčin. Ruská opozícia aj mnoho západných predstaviteľov pripisuje vinu za Navaľného úmrtia Putinovi. Kremeľ poprel, že by sa na smrti opozičného predáka podieľal štát.

Prípravy pohrebu sprevádzali komplikácie. Navaľného tím uviedol, že problémy mal s nájdením miesta, vo štvrtok tiež vyšlo najavo, že kvôli vyhrážkam žiadna z pohrebných služieb nie je ochotná ujať sa prevozu politikovho tela.

Najväčšie zhromaždenie opozície od uväznenia Navaľného

Navaľnyj upozorňoval napríklad na korupciu v radoch predstaviteľov ruského režimu na čele s prezidentom Vladimirom Putinom. Od januára 2021, kedy sa vrátil do vlasti z liečenie v Nemecku, bol vo väzení. Postupne si vypočul tresty 2,5 roka, deväť rokov a 19 rokov väzenia.

Vinu odmietal a svoje uväznenie pripisoval snahe režimu umlčať odporcu. Jeho spolupracovníci tvrdia, že ho Putin nechal zabiť.

Na svojom anglicky písanom webe BBC napísala, že Rusko dnes videlo najväčšie zhromaždenie opozície od uväznenia Navaľného v januári 2021. Skutočnosť, že úrady umožnili, aby sa to stalo, naznačuje, že Kremeľ mohol mať obavy nepovoliť pohreb a mohol sa tiež obávať zatýkania smútiacich pri kostole alebo na cintoríne, píše BBC.

Je však podľa nej tiež možné, že úrady nepovažovali dnešný pohreb za výraznú hrozbu.

Verejné demonštrácie sú v Rusku riskantné a vzácne, najmä od začiatku ruskej invázie na Ukrajine, podotkla agentúra Reuters a upozornila, že za posledné dva roky ruské bezpečnostné sily zadržali viac ako 20-tisíc ľudí.

01 - Modified: 2024-03-01 15:21:40 - Feat.: 1 - Title: Neviem, ako bez teba žiť. Julia Navaľná nebola na pohrebe, manželovi vzdala hold na sociálnych sieťach 02 - Modified: 2024-03-01 14:51:30 - Feat.: 1 - Title: Rusi na pohrebe Navaľného boli dojatí, ale nie odovzdaní. Dostať sa tam bolo ťažké, povedal český diplomat 03 - Modified: 2024-02-28 11:44:30 - Feat.: 1 - Title: Prestaňte byť nudní, povedala Navaľná europoslancom. EÚ musí byť podľa nej inovatívna, aby porazila Putina 04 - Modified: 2024-02-27 13:17:50 - Feat.: 1 - Title: Vyšetrovateľa, ktorý mal na starosti Navaľného kauzy, povýšili 05 - Modified: 2024-02-27 10:22:02 - Feat.: 1 - Title: Polícia v Moskve vypočúva ľudí, ktorých zaistila na akciách na počesť Navaľného
01 - Modified: 2024-04-27 09:20:25 - Feat.: - Title: Zasiahli sme dve ropné rafinérie na juhu Ruska, hlási Ukrajina 02 - Modified: 2024-04-27 07:08:21 - Feat.: - Title: Rusko hlási zostrelenie 68 ukrajinských dronov, dva z nich nad Krymom 03 - Modified: 2024-04-27 06:32:19 - Feat.: - Title: Rusi v noci zaútočili na energetiku a na mesto Charkov, hlásia ukrajinské úrady 04 - Modified: 2024-04-26 21:37:57 - Feat.: - Title: Pravdepodobnosť zrútenia ukrajinských pozícií klesá, tvrdí šéf estónskej rozviedky 05 - Modified: 2024-04-26 19:14:06 - Feat.: - Title: Britská vláda si predvolala ruského ambasádora za prípravu podpaľačského útoku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 12:25