StoryEditor

Kanadské banky: Emisie nebudú rásť, keď budú financované udržateľné projekty

25.03.2024, 15:44

Klimatickí aktivisti a investori žiadajú od bánk radikálne kroky.

Kanadské banky patria údajne medzi najväčších poskytovateľov financií firmám, ktoré spracúvajú fosílne palivá. Práve tie si vyslúžili kritiku klimatických aktivistov a investorov. Tvrdia, že udržateľné financovanie využívajú len na predstieranie znižovania uhlíkovej stopy – namiesto toho, aby v tomto smere podnikli zmysluplné kroky.

Mnohé banky vo svojich najnovších výročných správach o klíme prisľúbili miliardy dolárov na udržateľné financovanie. Cieľom je znížiť emisie oxidu uhličitého v odvetviach s vysokými emisiami.

Aktivisti v januári vyzvali dozorné orgány zaoberajúce sa cennými papiermi, aby prešetrili hlavné kanadské banky v súvislosti s ich tvrdeniami, týkajúcimi sa zmeny klímy a údajnými zavádzajúcimi informáciami.

Táto sťažnosť posilnila boj klimatických aktivistov, ktorý je súčasťou širšej medzinárodnej snahy o zodpovednosť za klimatické sľuby podnikov. Matt Price, výkonný riaditeľ organizácie Investors for Paris Compliance povedal, že najnovšie odhalenia nestačia na to, aby sa vyhlo vyšetrovaniu.

Významné postavenie Kanady

Kanada je štvrtým najväčším producentom ropy na svete a jej energetický sektor sa na HDP krajiny podieľa približne piatimi percentami. Napriek vplyvu ropného sektora si federálna vláda stanovila agresívne ciele v oblasti emisií, ktoré spôsobujú tlak v spoločnosti. Do roku 2030 chcú znížiť emisie až o 38 percent v porovnaní s úrovňou v roku 2019.

Banka Nova Scotia (známa aj ako Scotiabank) od roku 2018 do súčasnosti poskytla finančné prostriedky vo výške 132 miliárd kanadských dolárov (takmer 90 miliárd eur) na projekty súvisiace s klímou. Ich cieľom je do roku 2030 dosiahnuť celkovú sumu 350 miliárd kanadských dolárov určených na tieto účely. Uvádzajú, že projekty súvisiace s klímou “môžu, ale nemusia, viesť k zníženiu celkových emisií“.

Riaditeľka banky pre udržateľnosť a komunikáciu Meigan Terry vyhlásila, že cieľom banky je “byť transparentnou a podporovať jasné pochopenie“ cieľa v oblasti financovania súvisiaceho s klímou.

Rámec Scotiabank na financovanie projektov zmierňujúcich klimatickú zmenu, ktorý bol zverejnený minulý rok, zahŕňa širšie kategórie, ako je biodiverzita, udržateľné poľnohospodárstvo a obehové hospodárstvo, ktoré sa nemusia nevyhnutne merať znížením emisií.

Kanadská medzinárodná banková spoločnosť uviedla, že udržateľné financovanie môže zahŕňať oprávnené ekologické aktivity, ale nemusí nevyhnutne obmedzovať rast ich absolútnych emisií.

Spoločnosť TD konštatovala, že vplyv jej obchodných aktivít na emisie skleníkových plynov sa “v súčasnosti nedá spoľahlivo zmerať“.

Stanovenie cieľa

Kanadská banka RY.TO, má cieľ obmedziť globálnu teplotu na 1,5 stupňa Celzia nad predindustriálnu úroveň. Bude to kľúčovou výzvou, pretože s týmto cieľom sa stotožňujú len dve percentá jej klientov.

Medzi tohtoročné plány banky patrí strojnásobenie úverov na projekty v oblasti obnoviteľných zdrojov energie na 15 miliárd amerických dolárov a zvýšenie objemu úverov na nízkouhlíkovú energiu na 35 miliárd dolárov do roku 2030.

V nedávnej správe think tanku InfluenceMap sa píše, že v rokoch 2020 až 2022 zvýšili financovanie fosílnych palív až päť veľkých kanadských bánk. 

Niekoľko globálnych bánk sa zaviazalo k “nulovým čistým financovaným emisiám“ do roku 2050, čo však vyvolalo pochybnosti mnohých investorov, kvôli obavám z nedostatočne stanoveného cieľa.

Nivedita Balu

Článok bol preložený z portálu Reuters. Editovaný preklad vznikol v rámci programu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizujú nezisková organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Program spolufinancuje SlovakAid.
image

HN Globálne FOTO: Hn Globálne

FOTO: Hn Globálne
01 - Modified: 2024-04-19 12:15:18 - Feat.: - Title: Ťahúň Prešovského kraja čelí veľkej pokute. Štát mu chce zobrať dvojnásobok toho, čo za rok zarobil 02 - Modified: 2024-04-15 10:30:00 - Feat.: - Title: Na dovolenku vďaka vlastným výkalom? Prvá továreň na svete premení ľudské exkrementy na letecké palivo 03 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže 04 - Modified: 2024-04-07 20:43:49 - Feat.: - Title: Kanada vyčlení 2,4 miliardy kanadských dolárov na investície do umelej inteligencie 05 - Modified: 2024-04-02 14:25:10 - Feat.: - Title: Nigérijskí banditi sa strategicky zameriavajú na únosy študentov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
22. apríl 2024 18:16