Vladimir Kara-Murza. FOTO: Reuters
StoryEditor

Jednu z Pulitzerových cien získal aj uväznený ruský opozičný politik Kara-Murza

07.05.2024, 07:08
Autor:
ČTKČTK

Čoskoro po rozpútaní vojny proti Ukrajine Rusko tvrdo zasiahlo proti všetkej kritike toho, čo oficiálne nazýva "špeciálnou vojenskou operáciou", a práve Kara-Murzu postihol doteraz najprísnejší trest.

Ruský opozičný politik Vladimir Kara-Murza, ktorý si momentálne v trestaneckej kolónii s maximálnou ostrahou odpykáva 25-ročný trest za kritiku ruskej vojny proti Ukrajine, získal jednu z prestížnych Pulitzerových cien za svoje komentáre písané za mrežami pre denník The Washington Post. 

Oznámili to médiá s odvolaním sa na organizátorov udeľovania cien. Cena bola udelená "za vášnivé komentáre napísané s veľkým osobným rizikom z väzenskej cely", uviedli.

Sám Kara-Murza sa k udeleniu ceny nemohol vyjadriť vzhľadom na uväznenie v trestaneckej kolónii v Omsku na Sibíri. Jeho manželka Jevgenija, žijúca s deťmi v americkom exile, poďakovala redakcii The Washington Post za to, že hlas jej muža je počuť, nie je zabudnutá a zabudnutá nie je ani jeho vízia demokratického Ruska.

image

Manželka väzneného kritika Kremľa Kara-Murzu vyzýva na výmenu väzňov. O žiadnych rokovaniach však nevie

Pripomenula, že jej manžel strávil celé mesiace za trest na samotke, uviedla agentúra AP. Ruské veľvyslanectvo vo Washingtone na žiadosť o vyjadrenie doteraz neodpovedalo.

Čoskoro po rozpútaní vojny proti Ukrajine 24. februára 2022 Rusko tvrdo zasiahlo proti všetkej kritike toho, čo oficiálne nazýva "špeciálnou vojenskou operáciou", a práve Kara-Murzu postihol doteraz najprísnejší trest: Vlani v apríli - po ročnom väznení vo väzbe - ho odsúdili na 25 rokov za mrežami na základe obvinení z vlastizrady a šírenia "lživých správ" o ruskej armáde; za "lživé" ruské úrady pokladajú všetky správy, ktoré nezodpovedajú oficiálnej verzii Moskvy. Odsúdený vinu odmietol a súd prirovnal k procesom vedeným za sovietskeho diktátora Josifa Stalina.

Ochrancovia ľudských práv považujú Kara-Murzu za politického väzňa a majú za to, že dôvodom sa stala práve jeho kritika ruskej invázie do susednej krajiny.

image

Ďalší muž na Putinovom zozname smrti. Hlavný terč Kremľa prosí o pomoc, Británia je jeho poslednou nádejou

Štyridsaťdvaročný Kara-Murza má podľa médií nalomené zdravie najmä kvôli dvom otravám z roku 2015 a 2017. Investigatívny projekt Bellingcat predtým uviedol, že politika sa dvakrát pokúsili otráviť agenti ruskej tajnej služby FSB, nástupkyne sovietskej tajnej polície KGB.

Pulitzerove ceny udelí Kolumbijská univerzita v New Yorku a sú považované za najprestížnejšie americké novinárske ocenenie. Sú pomenované po vydavateľovi novín Josephovi Pulitzerovi, ktorý zomrel v roku 1911.

Ceny sa udeľujú od roku 1917. Porota vyhlasuje víťaza v 15 novinárskych kategóriách. Okrem toho majú Pulitzerove ceny aj kategórie určené tvorcom v oblasti literatúry a hudby.

01 - Modified: 2024-05-19 09:49:32 - Feat.: - Title: Pri ruských náletoch na Charkov zomrelo najmenej osem ľudí 02 - Modified: 2024-05-19 09:38:58 - Feat.: - Title: Rusko a Ukrajina pokračujú v útokoch bezpilotných lietadiel. Kyjev zničil 30 dronov 03 - Modified: 2024-05-19 08:46:22 - Feat.: - Title: Ukrajinka propagovala Rusko, mysleli si státisíce. Jej tvár zneužili za pomoci umelej inteligencie 04 - Modified: 2024-05-19 06:44:37 - Feat.: - Title: Ukrajinské letectvo tvrdí, že zostrelilo všetkých 37 útočných dronov z Ruska. Moskva zachytila deväť rakiet 05 - Modified: 2024-05-19 05:41:21 - Feat.: - Title: Ukrajina obvinila Rusko, že zámerne cieli na civilistov v Charkovskej oblasti. Vníma to ako vojnový zločin
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. máj 2024 12:34