Reuters
StoryEditor

Boj proti islamistom vrcholí. Ostreľovači radikálov útočia na deti na úteku

28.05.2017, 18:26
Autor:
sansan
Iracké mesto Mosul sa pripravuje na poslednú fázu bojov proti IS. Najviac sú ohrozené rodiny, ktoré sa z miesta snažia utiecť.

Bitka o západný Mosul vstúpila do poslednej fázy, oznámila iracká armáda. OSN varuje, že civilisti sú teraz najohrozenejší za celé obdobie bojov, islamisti totiž cielene útočia na rodiny, ktoré sa snažia z mesta na poslednú chvíľu utiecť. Celkom už z mesta utieklo približne 700 000 ľudí.

Iracká armáda operáciu, ktorej cieľom je dobyť poslednú časť Mosulu, začala v sobotu. Podľa al-Džazíry vojaci útočia na pozície Islamského štátu (IS) mimo Starého mesta, čelia však silnému odporu.

"Boj je zúrivý, ale naše jednotky zvládli zabiť veľa bojovníkov IS, vrátane štyroch samovražedných atentátnikov. Pokračujeme v bitke i postupe. Odhadujem, že do 72 hodín prevezmeme plnú kontrolu nad týmito štvrťami a potom môžeme povedať, že obliehame celé mosulské Staré mesto," uviedol generálmajor Maan al-Saad, ktorý operáciu vedie. Práve do Starého mesta sa islamisti stiahli.

Zábery BBC priamo z Mosulu

Bezpečnostné zdroje uviedli, že počas prvého dňa ofenzívy prišlo o život najmenej 15 irackých vojakov a viac ako 30 bojovníkov IS. Islamisti vraj do bojov vyslali ostreľovačov aj samovražedných atentátnikov. V nedeľu je však bitka oproti sobote pokojnejšia, uviedli dvaja nemenovaní velitelia.

Postup cez štvrte, ktoré ležia severne od Starého mesta na brehu rieky Tigris, je komplikovaný. Tamojšie ulice sú úzke, budovy navyše stoja veľmi blízko pri sebe, čo predstavuje výhodu pre radikálov, ktorí sa v nich skrývajú. Aj preto vojenskí analytici predpokladajú, že keď iracká armáda konečne vstúpi do Starého mesta, bude to trvať ešte niekoľko dní.

Sniperi mieria na deti
Posledná fáza bitky však predstavuje extrémne nebezpečenstvo pre až 100 000 civilistov, ktorí v husto zastavanom Starom meste a okolitých štvrtiach zostávajú.

Iracké letectvo v piatok do oblasti zhadzovalo letáky, ktoré miestnych obyvateľov vyzývali, aby oblasť z bezpečnostných dôvodov okamžite opustili s tým, že vláda zabezpečí ich prepravu do bezpečia. Nie je však jasné, či bude vláda schopná tento sľub dodržať. Podľa OSN totiž teraz islamisti cielene útočia na rodiny, ktoré sa z mesta snažia na poslednú chvíľu utiecť.

"Vieme, že IS cielene mieri na rodiny na úteku, vieme, že tam sú veľmi obmedzené zásoby potravín a liekov a vážny nedostatok vody a elektriny. Všetky dôkazy ukazujú, že civilisti, ktorí sú v týchto štvrtiach uväznení, sú vo vážnom nebezpečenstve," uviedla pre BBC koordinátorka humanitárnej pomoci OSN Lise Grandeová.

Státisíce civilistov
Mnoho ľudí navyše svoje domovy opustiť nemôže, pretože okolo nich islamisti nastražili výbušniny. Podľa OSN si sniperi ako svoje ciele zámerne vyberajú deti.

Obyvatelia Starého mesta, s ktorými sa novinárom podarilo telefonicky spojiť, sú zúfalí. "Každú chvíľu čakáme smrť, buď kvôli bombardovaniu, alebo od hladu. Dospelí jedia jedno jedlo denne, múčnu alebo šošovicovú polievku," povedal jeden z nich agentúre Reuters.

Z Mosulu už od začiatku bitky utieklo asi 700 000 ľudí, asi tretina pôvodného obyvateľstva. OSN očakáva, že keď sa bitka presunie do Starého mesta, mohlo by z neho utiecť ďalších 200 000 ľudí - z toho polovica detí. Podľa organizácie bolo počas bitky zabitých alebo zranených viac ako 8 000 civilistov, číslo však zahŕňa len tých, ktorí sa dostali do zdravotníckych zariadení. Skutočný počet je tak pravdepodobne oveľa vyšší.

Operáciu s cieľom dobyť Mosul z rúk islamistov začala iracká armáda, ktorú zo vzduchu podporuje medzinárodná koalícia vedená USA, už vlani na jeseň. Východnú časť mesta sa podarilo dobyť tento rok v januári. Západný Mosul, ktorý je oveľa hustejšie obývaný, sa iracká armáda snaží dobyť od februára.

01 - Modified: 2024-04-28 06:25:00 - Feat.: - Title: Za vzťahy osôb rovnakého pohlavia hrozí v Iraku až 15 rokov väzenia 02 - Modified: 2024-04-26 20:19:20 - Feat.: - Title: Pri útoku dronom na plynové pole v Kurdistane zahynuli štyria Jemenčania 03 - Modified: 2024-04-23 06:18:54 - Feat.: - Title: Na americké jednotky v Iraku a Sýrii útočili dvakrát v priebehu 24 hodín 04 - Modified: 2024-04-22 05:41:31 - Feat.: - Title: Z Iraku odpálili rakety na základňu USA v Sýrii. Američania začali vyšetrovanie 05 - Modified: 2024-04-20 05:14:12 - Feat.: - Title: Vojenskú základňu v Iraku zasiahol rozsiahly výbuch
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 20:21