youtube.com
StoryEditor

Šnupacia čokoláda je v USA hitom, sľubuje rovnaké účinky ako drogy

10.07.2017, 18:49
Autor:
vemvem

Čokoláda sa dá nielen jesť a piť, ale aj šnupať, ukazuje najnovší hit v Spojených štátoch. Špeciálny kakaový prášok údajne navodzuje dobrú náladu a euforické stavy. O jeho možných vedľajších účinkoch sa toho však veľa nevie, a tak sa začínajú ozývať hlasy volajúce po regulácii. Prášok je totiž voľne predajný na internete.

Výrobok, ktorý zaujal americké médiá a rýchlo si kliesni cestu sociálnymi sieťami, sa prezentuje ako "surové šnupacie kakao" a sľubuje podobné účinky ako droga.

Pocit pohody

Prášok je vyrobený z kakaových bôbov, ktoré obsahujú kofeín a používajú sa pri výrobe čokolády. Okrem toho potom tiež gingkobilobu, taurín a guaranu, teda látky, ktoré sa bežne vyskytujú v energetických nápojoch.

Výrobca prášku, firma Legal Lean, na stránkach uvádza, že použitie prášku navodzuje pocit pohody, duševnej koncentrácie a eufórie. Balenie Coco Loko s hmotnosťou 3,5 gramu predáva na internete za 19,99 dolára, v prepočte asi 17,5 eura.

Neznáme účinky 

O tom, či tento výstrelok môže mať nejaké dopady na zdravie, sa však vie málo. Zakladateľ firmy Nick Anderson uviedol, že účinky prášku s lekármi nekonzultoval. Verí však, že je bezpečný.

Podľa lekárov sa to však jednoznačne povedať nedá. Zatiaľ nie je jasné, aké dôsledky na zdravie tento spôsob konzumácie čokolády má. "Neexistujú žiadne dáta a pokiaľ viem, nikto neštudoval, čo sa stane, keď vdychujete čokoládu nosom. Keď som o tom hovoril s ľuďmi, nikto o tom nikdy nepočul, "citoval The Washington Post lekára Andrewa Lanea, ktorý vedie otorhinolaryngologickú (ORL) kliniku.

Podnet pre úrad

Do debaty už vstúpil napríklad aj senátor Charles Schumer, ktorý sa rovno obrátil aj na Úrad pre kontrolu potravín a liečiv, aby zloženie sypkej kakaovej zmesi predávanej pod značkou Coco Loko preveril. "Nemyslím si, že by jedinému rodičovi pripadalo ako dobrý nápad, aby jeho deti šnupali voľnopredajné povzbudzujúce prostriedky," citoval denník USA Today senátorovo vyhlásenie.

Lekár Lane však vyvracia obavy, že by od šnupanie čokolády viedlo k užívaniu skutočných drog. "Ak sa rozhodnete brať drogy, pravdepodobne nezačnete čokoládou," uviedol s tým, že šnupanie čokolády je predsa len lepšie ako užívanie nelegálnych drog.

Lekárska komunita je však dlhodobo znepokojená zdravotnými účinkami energetických nápojov, ktoré obsahujú vyššie zmienené látky ako taurín, guaranu a kofeín. Tie totiž zvyšujú krvný tlak a môžu spôsobiť nepravidelné srdcové (búšenie) srdca. Lane navyše upozorňuje, že vdýchnutím sa môže účinok týchto látok znásobiť.

01 - Modified: 2024-04-19 06:00:00 - Feat.: - Title: Herečka Hunter Schafer už nechce hrať transrodové postavy. Vieme, či si zopakuje úlohu Jules v novej sérii seriálu Eufória 02 - Modified: 2024-04-15 11:57:12 - Feat.: - Title: Štátny úrad, ktorý sa zmenil na posla dobrých správ 03 - Modified: 2024-04-02 21:34:15 - Feat.: - Title: Čokoláda je komodita ako zlato či ropa. Jej cena išla hore, sú za tým tieto dôvody 04 - Modified: 2024-03-30 15:13:32 - Feat.: - Title: Veľká noc má pre spotrebiteľov tento rok trpkú príchuť. Čokoládové vajíčka sú drahšie ako kedykoľvek predtým 05 - Modified: 2024-03-28 08:37:56 - Feat.: - Title: Bitcoin efekt pri kakau: jeho cena vystreľuje astronomicky, aké sú dôvody a čo to spraví s cenou čokolády?
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 20:35