Každého pacienta sa snažíme liečiť individuálne, hovorí vedúca lekárka postcovidového centra Daša Viszlayová. SNÍMKA: Archív Daše Viszlayovej
StoryEditor

Dlhý covid a jeho dopad na človeka: Je to aktívne ochorenie, nie zotavovanie, tvrdí primárka neurológie

04.11.2022, 00:00
  • Aj keď v niektorých prípadoch prešli už dlhé mesiace, kedy ľudia prekonali covid, dodnes si mnohí nesú rôzne následky.
  • Zabúdajú, nevedia zaspať, trpia úzkosťami, ale aj tým, že ich označujú za hypochondrov.
  • O pacientoch, pre ktorých covid nie je chrípkou, na ktorú môžu po dvoch týždňoch zabudnúť, sme sa rozprávali s primárkou novozámockej neurológie Dašou Viszlayovou (41).
  • Prečo s dlhým covidom bojuje viac žien ako mužov? Ako sa robí čuchový tréning? A čo pomáha pri mozgovej hmle?
  • Prečítajte rozhovor publikovaný v magazíne Téma.

Čo je to long covid alebo dlhý covid (ďalej ako LC) ?

Definícií máme viacero a nie sú jednotné. Podľa Britskej definície je long covid súbor príznakov, ktoré sa objavia počas infekcie vírusom SARS-CoV 2 alebo po jej prekonaní a trvajú viac ako 12 týždňov. Nedajú sa vysvetliť inou diagnózou. Príznaky majú typicky kolísavý priebeh, u niektorých ľudí môžu prebiehať bez výkyvov.

Čo týchto pacientov spája? Že mali ťažký priebeh covidovej infekcie?

Nie, spravidla mali skôr mierny alebo stredne závažný priebeh, niektorí dokonca bezpríznakový.

Koho dlhý covid ohrozuje najviac?

Rizikové faktory sú niektoré vekové skupiny, komorbidity - teda pridružené ochorenia - a imunologické faktory, teda, zjednodušene, reakcie našej imunity na infekciu a jej následky. Ak by sme mali byť konkrétnejší, tak rizikovou skupinou sú ľudia v produktívnom veku, viac ženy. Niektoré štúdie udávajú, že riziko vzniku LC u mužov vo vekovej skupine 40-50 je dvakrát nižšie ako u rovnako starých žien. A čo sa týka pridružených ochorení, tak riziko pre vznik LC majú tí, ktorí trpia niektorými autoimunitnými ochoreniami, bronchiálnou astmou, psychiatrickými ochoreniami, či obezitou. Ak mal pacient v akútnej fáze infekcie viac ako päť príznakov, tak väčšinou covid prejde do dlhého covidu. Ďalší faktor, o ktorom sa uvažuje ako o možnom spúšťači prechodu do LC, je vírusová nálož v čase akútnej infekcie. Čím vyššiu vírusovú nálož človek má, tým väčšie je tu riziko, že bude mať dlhý covid. Ďalšiu neplechu môže narobiť tvorba protilátok. Rizikové je, ak sa počas akútnej infekcie vytvorí príliš veľa protilátok proti vlastnému organizmu, alebo na druhej strane, príliš málo protilátok a vtedy hrozí reinfekcia. Znamená to, že aj veľká aj príliš malá tvorba protilátok nie je pre nás dobrá.

Vráťme sa k ženám medzi štyridsiatkou a päťdesiatkou. Ako si lekári vysvetľujú, že sa im dlhý covid prihodí dvakrát tak často v porovnaní s mužmi?

Ženy sú náchylnejšie” na vznik autoimunitných ochorení a predpokladáme niečo podobné vo vzťahu k patogenéze (vzniku, pozn. red.) dlhého kovidu.

Spôsobujú to teda rozdiely v imunitnom systéme mužov a žien?

Dá sa to tak zjednodušene povedať.

Nemohlo by pripadať do úvahy aj to, že ženy sú vnímavejšie k svojmu zdraviu a ochotnejšie vyhľadať lekára, ak majú zdravotné ťažkosti?

Presné údaje a štatistiky nám stále chýbajú, ale fakt je, že žien, ktoré trpia na LC je viacej, pomer vo vzťahu k mužom je 2:1. V reporte z Británie sa uvádza, že najrizikovejšou profesiou postihnutou LC v januári 2022 sa stali učitelia a zamestnanci pracujúci v školstve. Aj v našej ambulancii sme v istom období pozorovali, že nás navštevovalo veľa učiteliek s LC, ale priznám sa, že vedecky to podložiť neviem (úsmev).

Koľko Slovákov a Sloveniek trpí dlhým covidom?

Nemáme presné údaje, ale môžeme sa približovať číslu 200-tisíc.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 87% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-09-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zápal ako skrytý nepriateľ: Kedy zbystriť pozornosť a môžu alergie odznieť? 02 - Modified: 2022-08-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Primárka očnej kliniky: Na zdravie očí bude mať vplyv aj covid, svet sa už nevráti do pôvodných koľají
01 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Jana Kirschner: V Británii sa mi vyčistili hodnoty. Tu vláda robí likvidačné opatrenia proti kultúre a ľuďom 02 - Modified: 2024-04-27 09:01:43 - Feat.: - Title: ROZHOVOR: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní. V Belgicku chodí voliť takmer 90 percent ľudí 03 - Modified: 2024-04-27 12:00:00 - Feat.: - Title: Po Slovensku anonymne ukrývajú peniaze na verejných miestach. Jeden fanúšik nás sledoval, hovorí dvojica z projektu Cash catch 04 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 05 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Komu sa oplatí kúpiť byt? V Bratislave stále nájdeme spomienkový optimizmus, tvrdí expert pre HN (rozhovor)
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
29. apríl 2024 12:34