StoryEditor

Stratíte 15 percent hmotnosti: Ide o najúčinnejšie lieky na chudnutie histórie, tvrdí prednosta diabetológie

05.04.2024, 00:00
  • Semaglutid. Látka skrývajúca sa pod názvami liekov Wegovy či Ozempic je teraz nielen na sociálnych sieťach prezentovaná ako zázrak v boji s obezitou.
  • To spôsobilo, že v mnohých krajinách ich je nedostatok. Raz týždenne sa špeciálnym injekčným perom pichajú do podkožia. A aj renomovaný vedecký časopis Nature napísal, že svojou účinnosťou proti obezite vedcov priamo „ohromili“.
  • O revolúciu v chudnutí teda ide, hoci aj ona má svoje „ale“.
  • „Efekt chudnúcich injekcií časom slabne a po vysadení sa hmotnosť čiastočne vracia späť,“ upozorňuje pre magazín Téma Martin Haluzík (53), prednosta Centra diabetológie v pražskom Inštitúte klinickej a experimentálnej medicíny IKEM.
  • Zároveň však vyzdvihuje aj niektoré ďalšie a nie veľmi spomínané pozitívne účinky týchto liekov.

Ako sa v záplave optimistických správ o revolučnej látke na chudnutie vyznať?

Určitý opatrný optimizmus je skutočne namieste. Ide totiž o doteraz najúčinnejšie lieky, aké sme na chudnutie mali. Efektívne znižujú hmotnosť u oveľa viac pacientov. Na druhej strane existujú nejaké limity. Vo všetkých správach o zázračnom lieku, po ktorom každý schudne, sa tak trochu stráca informácia, že obezita je chronická choroba, a preto vyžaduje, aby sme ju liečili dlhodobo. Nasadením lieku pacientovi síce umožníme zníženie hmotnosti, ale zároveň je potrebné viesť ho k zdravšiemu životnému štýlu, ktorý mu v dlhodobom horizonte zníženie hmotnosti pomôže udržať. Po druhé, pri každom lieku existuje podskupina pacientov, ktorí na liečbu nereagujú úplne ideálne. Nie všetci po ňom schudnú tak perfektne ako tí, ktorí ho prezentujú na sociálnych sieťach. A niektorí nie sú schopní dlhodobo užívať vyššie dávky lieku, pretože to u nich vyvoláva niektoré z nežiaducich účinkov, ako sú bolesti brucha, pocit na vracanie, hnačku alebo, naopak, zápchu. Navyše je problém aj s úhradou od zdravotných poisťovní. Napríklad liek Ozempic v dávke 1 mg raz týždenne sa predpisuje len na liečbu cukrovky. A poisťovne ho preplácajú iba vybranej podskupine diabetikov. Liek Wegovy (s rovnakou účinnou látkou semaglutid, ale vo vyššom dávkovaní, pozn. red.) je určený na liečbu obezity, a to bez ohľadu na prítomnosť diabetu, veľmi pravdepodobne však nebude preplácaný nikomu. Aspoň zatiaľ. Možno sa to časom zmení. (V USA vyjde mesačná liečba na 1 350 dolárov. V Európe bývajú ceny liekov výrazne nižšie, v tomto prípade však ide o nový prípravok s patentovou ochranou a podstatnú zľavu teda nemožno očakávať. Zo zdravotného poistenia ho navyše neplánuje hradiť žiadny európsky štát, dokonca ani bohaté Nemecko, a kvôli vysokému dopytu ho prestane preplácať aj najväčšia súkromná poisťovňa v Nórsku, pozn. red.)

Dôvodov, prečo odmietajú zdravotné poisťovne preplácať liek Wegovy, je viac. Jednak obéznych ľudí neustále pribúda, aj celosvetovo je ich už viac ako tých podvyživených, takže by išlo o obrovské sumy zo zdravotného poistenia. Navyše panuje názor, že za obezitu si človek môže sám, pretože je rozožratý. A že lieky na chudnutie sú teda len liečbou slabej vôle...

Všetci by už mali konečne pochopiť, že obezita nie je chyba charakteru. Nie je to vždy len tým, že sa človek „prežiera“. Je to choroba, ktorú musíme pomôcť liečiť, tak ako liečime vysoký krvný tlak. Ostatne každá civilizačná choroba u takmer každého pacienta súvisí aj s tým, že dotyčný vo svojej životospráve nerobí všetko úplne tak, ako by mal. Hypertonik (pacient s vysokým krvným tlakom, pozn. red.) veľa solí alebo pije alkohol, nakoniec my všetci si občas dáme bôčik alebo husacinu s knedľou... Samozrejme, boli by sme radi, keby sa ľudia sami zmenili a robili to všetko lepšie, lenže takto to nefunguje. Keď ich necháme bez liekov a nepomôžeme im, budú mať neskôr zdravotné komplikácie, ktorých liečba je často veľmi drahá. Relatívne mladý a doteraz zdravý obézny človek, u ktorého znížime hmotnosť o 15 až 20 percent, neskôr nedostane cukrovku alebo ju dostane až za dlhší čas, nebude mať vysoký krvný tlak, nedostane infarkt alebo cievnu mozgovú príhodu. Možno by sme sa teda už teraz mali zamyslieť, či nejakej vybranej skupine pacientov s obezitou tieto lieky nezaplatíme. Nehovorím všetkým, ale napríklad tým, ktorí spolupracujú a ideálne už sami niečo schudli. V dlhodobom horizonte by sa nám to veľmi pravdepodobne finančne oplatilo. Liečba pacienta s infarktom a po infarkte stojí ročne veľmi veľa peňazí. Zatiaľ čo Ozempic v antidiabetickej indikácii (teda s 1 mg účinnej látky, pozn. red.) vyjde ročne výrazne menej. Ak budem takého pacienta liečiť desať rokov, bude to veľmi pravdepodobne stále významne finančne efektívnejšie, ako keby dostal infarkt a srdcové zlyhanie.

Účinná látka semaglutid patrí medzi takzvané GLP-1 agonisty. To znamená, že napodobňuje účinok hormónu, ktorý sa označuje skratkou GLP-1. Čo tento hormón spôsobuje v tele?

Hormón vzniká v stene tenkého čreva a jeho tvorba je stimulovaná priechodom potravy črevom.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 78% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-10-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Navždy zdravý chrup? Odborník Jan Křivánek v rozhovore porozprával aj o nádeji ľudstva na tretie zuby 02 - Modified: 2023-08-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Mikrovesmír v črevách: Za sklon k obezite môže zloženie mikrobiómu, hovorí v rozhovore mikrobiológ 03 - Modified: 2023-08-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Astronóm: Najprv zmizne voda, oceány a potom Zem. Slnko sa pomaly zväčšuje, až nás pohltí
01 - Modified: 2024-04-22 04:56:32 - Feat.: - Title: ROZHOVOR Emma Drobná: „Nikdy som nelietala v oblakoch, skôr som úzkostlivá.“ 02 - Modified: 2024-04-21 21:52:36 - Feat.: - Title: Šéf novej banky pre HN: Do konkurenčného boja na Slovensku chceme vstúpiť už v januári 03 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 04 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 05 - Modified: 2024-04-21 22:00:00 - Feat.: - Title: Bývalý viceguvernér ČNB pre HN: Cesta k euru sa v Česku odkladá, Klaus a Zeman tu vytvorili veľkú euroskepsu
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
22. apríl 2024 14:53