Pixabay
StoryEditor

Takto sa naučíte povedať "Nie", radí psychologička

30.07.2017, 12:10
Autor:
ČTKČTK
Neodvážili ste sa odmietnuť pozvanie na večierok, hoci ste snívali o tom, ako sa skoro uložíte do postele? Stáva sa vám to často?

Potom možno patríte k tým ľuďom, ktorí sa z najrôznejších dôvodov boja povedať druhým Nie!, píše francúzsky denník Le Figaro.

Váš priateľ sa cez víkend sťahuje a požiada vás o pomoc. Aj keď ste unavený, samozrejme súhlasíte. Potom ste pri všetkých sťahovaniach, či už ide o priateľov, kolegov zo zamestnania alebo susedov. Vaším problémom nie je záľuba v päťkilových krabiciach, ale neschopnosť povedať nie.

"Introverti, ktorí majú stálu potrebu urobiť druhým radosť, hovoria áno zo strachu, že budú zavrhnutí. Za týmto správaním sa skrýva snaha páčiť sa druhým a byť milovaný," hovorí psychoanalytička a psychoterapeutka Fanny Marteauová-Chasserieauová. Ak sa však táto potreba stáva dôležitejšou, ako tie vaše a aktivuje sa pri každej žiadosti, môže vám to spôsobiť mnoho problémov.

Syndróm vyhorenia
Sem patria aj tí ľudia, ktorí si kúpia topánky, ktoré sa im nepáčia, a to z obavy, aby nenaštvali predavačku. "Ak sa v zamestnaní stále potrebujete páčiť druhým, vystavujete sa hrozbe syndrómu vyhorenia," varuje Fanny Marteauová-Chasserieauová.

"Niektorí ľudia sa neodvažujú povedať nie, pretože nechcú druhého zraniť, aj keď veľmi dobre vedia, že to, k čomu sa zaväzujú, nemôžu splniť. Pri takomto konaní však predovšetkým riskujú, že stratia dôveryhodnosť," hovorí psychoterapeutka.

Ľudia, ktorí sa boja, aké dôsledky bude mať ich odmietnutie, mávajú malú sebadôveru. Nie sú schopní načúvať potrebám druhých ani prihliadať na vlastné potreby a podľa nich odpovedať.

Ak príjmeme pozvanie na pohárik na jednom konci mesta päť minút potom, čo sme skončili s cvičením, a zároveň súhlasíme, že si s inou osobou dáme večeru na druhom konci mesta, koledujeme si o problém. Ak povieme áno na päť rôznych pozvaní počas jedného dňa a myslíme si, že to zvládneme, nenačúvame svojmu telu, ktoré nám vysiela opačné signály.

Dať si pauzu
Fanny Marteauová-Chasserieauová radí toto cvičenie: "Snažte sa venovať pozornosť svojmu dýchaniu, fyzickým pocitom a okoliu. To môžete prevádzkovať pri škrabaní zeleniny alebo pri behaní. Dajte si pauzu, zamerajte sa na svoje telo, napätie svalov a emócie," hovorí.

A tak keď vás požiadajú o pomoc pri sťahovaní cez víkend, keď ste chceli odpočívať, môžete si dať na čas s odpoveďou a načúvať svojmu telu. Jednou z techník, ako vedieť povedať nie, je metóda štyroch etáp: zvážte okolnosti, vyjadrite svoje emócie, špecifikujte riešenia a vyvoďte z toho dôsledky a závery.

Keď vás požiadajú, aby ste zostali v práci do 21. hodiny a dokončili nejakú vec, môžete povedať, že síce chápete, aké je to dôležité, ale že sa tým teraz nemôžete zaoberať. Zároveň je potrebné ponúknuť riešenie, aby situácia vyznela pozitívne. Môžete povedať, že budete na tej veci pracovať zajtra a že ju odovzdáte o 11-tej hodine.

Ak niečo odmietnete, neznamená to, že ste zlý človek. "Schopnosť povedať nie prináša veľkú slobodu a umožňuje chrániť samého seba," zdôrazňuje Fanny Marteauová-Chasserieauová.

Nič sa však nesmie preháňať. "Nesmiete hovoriť nie stále a automaticky. Tí, ktorí tak robia, sú v podstate jemní ľudia, ktorí sa chránia tým, že všetko odmietajú. Pokiaľ ide o sťahovanie priateľa, načúvajte sami sebe. On vás aj tak pozve na oslavu presťahovania do nového bytu, aj keď ste neťahali jeho práčku na šieste poschodie bez výťahu.

01 - Modified: 2024-04-02 15:10:53 - Feat.: - Title: Ohováranie či závisť: Takto môžete prežiť bez hádok a konfliktov v ženskom kolektíve 02 - Modified: 2024-03-26 10:35:39 - Feat.: - Title: Strach z neúspechu 03 - Modified: 2024-03-20 13:15:31 - Feat.: - Title: Terapia u psychológa: Ako sa pripraviť? Čo keď vám nesadne prvé stretnutie a ako prekonať obavy 04 - Modified: 2024-03-13 23:00:00 - Feat.: - Title: Nová šanca pre odsúvané deti: Drucker sa chystá otestovať do 10-tisíc žiakov 05 - Modified: 2024-02-18 23:00:00 - Feat.: - Title: Budú školy bezpečnejšie? Prehľadávanie batohov nič nerieši. Expert hovorí o piatich spôsoboch ochrany
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
16. apríl 2024 04:13