StoryEditor

Máte depresiu? Surfovanie na webe vás prezradí

24.06.2012, 00:00
Autor:
mammam
To, akým spôsobom využívate internet, môže odhaliť vašu depresiu, zistili vedci.

Množstvo a typ vašej online aktivity môže signalizovať depresívny stav, zistila skupina výskumníkov podľa denníka The New York Times.

Zistenia boli jednoznačné: ľudia, ktorí v psychologických testoch získali vysoké „depresívne“ skóre, sa na internete správali inak, ako ostatní. Nešlo pri tom o to, komu píšu alebo čo pozerajú, ale akým spôsobom to robia. Napríklad, depresívni ľudia často obsesívne kontrolovali svoje e-maily, často „skákali“ z jednej aplikácie na druhú (chatovanie, hry, pošta...) a zároveň zdieľali veľké množstvo hudby či filmov.

Podľa štúdie, ktorá by mala byť publikovaná v najbližšom vydaní IEEE Technology and Society Magazine, sa skúmaniu podrobilo 216 amerických študentov. Prvé testy ukázali, že 30% z nich vykazovalo známky depresie. Tento údaj bol v súlade s celoštátnym odhadom, že 10 – 40% vysokoškolských študentov vykazuje v určitom období známky depresie. Práve u tejto skupiny študentov sa ďalšími testami potvrdilo odlišné online správanie. 

Na základe tohto zistenia vedci začali pracovať na vývoji online nástroja, ktorý by takýchto „surferov“ na internete dokázal identifikovať. Išlo by o aplikáciu, ktorú by si používatelia mohli stiahnuť do počítača či mobilu – a ktorá by ich na základe monitorovania ich surfovania včas upozornila na blížiace sa nebezpečenstvo psychickej nepohody. Takáto aplikácia pritom nemá ambíciu nahradiť odbornú pomoc, mohla by však používateľov aktivizovať k jej skoršiemu vyhľadaniu. Využívať by ju mohli aj rodičia a v dostatočnom predstihu tak odhaliť psychické problémy svojich detí.

menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 03:56