StoryEditor

Bicykel budúcnosti je tu. A zaplatili ho ľudia na webe

27.07.2014, 00:00
Pozrite si sedem najlepších cyklistických vychytávok, ktoré vznikli vďaka Kickstarteru.

Stále viac zaujímavých projektov vzniká vďaka takzvanému crowdfundingu, systému kedy sa autor snaží na internete presvedčiť ľudí, aby sa mu na jeho výtvor poskladali. Vybrali sme vás najzaujímavejšie počiny, ktoré sa takýmto spôsobom uchádzajú o priazeň a týkajú sa bicyklovania. 

Loopwheels britský kickstarterový projekt „znovuvynájdenia“ kolesa. Namiesto klasického výpletu používa slučky z kompozitného materiálu. Tvorcovia sľubujú, že jazdenie na bicykli s loopwheels je príjemnejšie a pohodlnejšie, nakoľko systém sám tlmí nárazy. Nie je preto potrebné používať odpružené sedlo. Podľa autorov projektu na hľadaní správneho zloženia materiálu „slučky“, ktorá by nebola ani príliš tvrdá ani mäkká, pracovali štyri roky. Jazdenie na ich bicykli by vás malo zbaviť bolestí rúk a chrbta, ktoré sú dôsledkom vibrácií na ceste.

Cena: sada dvoch 20-palcových kolies – 732 libier (924€)

Revolights Ako už názov napovedá, autori tohto projektu sa snažia o revolúciu v oblasti bicyklových svetiel. Svetlo nie je zabudované klasicky na riadidlách, ale je integrálnou súčasťou predných a zadných kolies. To by malo mať niekoľko výhod – okrem lepšej viditeľnosti (zdroj svetla je bližšie k zemi) aj širší pozorovací uhol, vďaka čomu by vodiči áut mali cyklistu zbadať skôr. Pri brzdení dokonca zadné svetlo svieti jasnejšie, čím upozorňuje ostatných účastníkov premávky na potrebu spomaliť. Projekt na Kickstarteri vyzbieral 215-tisíc dolárov.

Cena: 229 dolárov (170€)

Fly6 Opäť sa jedná o svetlo na bicykel, tentokrát však zadné. Projekt Fly6 je unikátny tým, že ide o prvé bicyklové svetlo s integrovanou HD kamerou. Tá, podobne ako je tomu pri podobných zariadeniach pre autá, slúži ako „čierna skrinka“ - kontinuálne zaznamenáva, čo sa za bicyklom deje. To v prípade nehody môže polícii poslúžiť ako dôkaz. Výrobca však upozorňuje, že kamera nemá nočný režim, takže ju využijete najmä za dňa. Projekt na Kickstarteri vyzbieral 266-tisíc dolárov.

Cena: 159 dolárov (118€)

FlyKly Jeden z najúspešnejších bicyklových projektov na Kickstarteri vyzbieral od drobných investorov až 700-tisíc dolárov. Namiesto kúpy elektrobicykla FlyKly odporúča vytvoriť si z bežného bicykla tzv. Smart Bike a to výmenou niekoľkých súčiastok. Tou prvou je bežné zadné koleso, ktoré je nahradené za Smart Wheel. Čo to je? Toto koleso v náboji integruje batériu a elektromotor, ktoré používateľovi uľahčujú bicyklovanie – udržiava nastavenú rýchlosť alebo odľahčuje záťaž pri jazde do kopca. Akumulátor sa dobíja pri jazde dolu kopcom alebo z bežnej elektrickej siete. Výrobca uvádza dojazd až 50 kilometrov. Druhou zložkou je Smart Light, teda predné svetlo kombinované s držiakom a nabíjačkou na mobil. A na záver je to mobilná aplikácia (zatiaľ iba pre iOS), ktorá používateľovi umožňuje ovládať celý systém z mobilného telefónu, sledovať prejdenú trasu, zamknúť bicykel a dokonca majiteľa upozorní na jeho krádež.

Cena: Smart Wheel 800 dolárov (594€), Smart Light 59 dolárov (44€), Smart App zdarma

Closca – Tento projekt sa snaží vyriešiť dva problémy cyklistických heliem – po prvé sú neskladné a po druhé nie sú to nutne vhodné „módne doplnky“. Helmy Closca sú dodávané v množstve farebných vyhotovení v štýle mestskej módy a navyše je helmu možné sploštiť, čím sa jej výška zmenší o viac ako 50 percent.

Cena: 62€

Magnic Light iC – Znie to trochu ako sci-fi: svetlo na bicykel, ktoré sa nedotýka kolesa, nepoužíva batériu a napriek tomu svieti. Trik je schovaný v inovatívnom prístupe k dynamu – namiesto kolieska opretého o plášť používa Magnic Light iC silné magnety, ktoré sú roztáčané otáčaním kolesa. Projekt na stránke Kickstarter vyzbieral viac ako 230-tisíc dolárov a prvé kusy by mali byť zákazníkom dodané v septembri tohto roku.

Cena: jedno svetlo 59€

Jyrobike – Taktiež projekt, ktorý sa na prvý pohľad zdá byť ako z iného sveta. Jyrobike umožňuje naučiť sa bicyklovať bez nutnosti využívať pomocné zadné kolieska na bicykli. Tajomstvo sa ukrýva v prednom kolese, ktoré obsahuje gyroskop vyrovnávajúci nerovnováhu. Vďaka tomu je bicykel tak stabilný, že dokáže ísť a nespadnúť – úplne sám. Úroveň udržiavania balansu sa dá nastaviť od najsilnejšej až po úplné vypnutie, čím sa dá využiť pre potreby rôznych skupín – detí, ktoré sa učia bicyklovať, ľudí s poruchami pohybu či dospelých, ktorí doteraz nebicyklovali. Prvé kusy sa k zákazníkom dostanú začiatkom budúceho roku.

Cena: koleso od 99 libier (125€), celý bicykel od 198 libier (250€)

01 - Modified: 2006-08-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ančic sa stal hrdinom českej futbalovej ligy
01 - Modified: 2021-01-15 21:57:44 - Feat.: - Title: Praktická drobnosť, ktorá uľahčí život v dobe covidu. Lepí sa na mobil 02 - Modified: 2017-05-18 06:37:27 - Feat.: - Title: Týždeň na bicykli v Bratislave: Dvakrát ma skoro zrazilo auto a to nebolo najhoršie 03 - Modified: 2016-06-01 15:07:50 - Feat.: - Title: Drahomír Piok: Skoro ma zabili, ale inak všetko OK. Toto je realita na bicykli v Bratislave 04 - Modified: 2016-05-21 11:10:37 - Feat.: - Title: Testujeme Bratislavu na bicykli. V prvý deň nás takmer „zabilo“ jedno auto 05 - Modified: 2016-02-29 17:15:48 - Feat.: - Title: Na bicykli ste sa takto ešte neviezli. Unikátny vynález jazdí na dvoch miestach naraz
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
24. apríl 2024 09:37