StoryEditor

Aj mužom tikajú biologické hodiny. S ich vekom rastie riziko potratu a chorôb

19.11.2015, 09:53

Vek otca pri počatí nikdy nebol považovaný za príliš dôležitý. Medzi mužmi sa nájdu tí, ktorým sa potomkovia narodili aj po šesťdesiatke. Pritom stúpajúci vek matiek je spájaný s rastúcim rizikom ochorenia dieťaťa. Nové štúdie však ukazujú, že aj muži majú biologické hodiny. Čím starší je otec, tým väčšie je riziko potratu či chorôb, píše portál lidovky.cz.



Server The Independent poukazuje na fakt, o ktorom sa príliš nehovorí a muži ho často prehliadajú. Nové štúdie upozorňujú na to, že spermie mužov starších ako tridsaťpäť rokov sú menej plodné. Navyše s vekom rastie aj riziko prenosu genetických mutácií.

Ak žena po tridsiatke nemá ešte dieťa, často ju jej okolie varuje pred rizikami spojenými s odďaľovaním tehotenstva. Strach z tikotu biologických hodín nie je nič neobvyklé.

Problémy prichádzajú po štyridsiatke
V posledných rokoch sa navyše objavujú spoločnosti ponúkajúce zmrazovanie vajíčok tých, ktoré sa sústredia na kariéru. Ak sa ženám nad 35 rokov podarí otehotnieť, existuje riziko, že dieťa nebude úplne zdravé. Muži však so zvyšujúcim sa vekom o deťoch a tikajúcich hodinách nevedia nič, sú schopní mať deti aj vo vysokom veku.

Stále častejšie sa však ukazuje, že tento problém sa týka aj ich. Jedným z hlavných zástancov tohto tvrdenia je Harry Fisch, newyorský doktor reproduktívnej medicíny a autor knihy Mužské biologické hodiny z roku 2005. V tej opisuje, ako s mužským vekom klesá plodnosť a úroveň testosterónu.

Fisch tvrdí, že veľa ľudí považuje mužské biologické hodiny za hlboko urážajúce. "Kvôli svojej knihe som si prešiel hroznými vecami, bolo to neuveriteľné," opisuje reakcie ľudí. "Toľko ľudí pobúril fakt, že vyvraciame obraz chlapáctva starnúcich mužov."

Avšak Fisch aj ďalší tvrdia, že veda má jasno. Starnutie mužov i žien je spojené s klesajúcou plodnosťou, nižšou úrovňou hormónov a rastúcim zdravotným rizikom pre dieťa. To všetko je kombinácia, ktorej sa všeobecne hovorí tikanie biologických hodín.

Na rozdiel od žien, ktoré sa narodili s daným počtom vajíčok, muži produkujú spermie po celý život. Niektorí z nich plodia deti i po šesťdesiatke, ženské hodiny sa pritom v určitom veku úplne zastavia. Avšak u väčšiny mužov klesá s pribúdajúcimi rokmi hladina testosterónu, čo môže viesť k zníženému libidu a problémom s erekciou. Vek ovplyvňuje tiež kvantitu a genetickú kvalitu spermií.

"Starnúci muž nie je pre reprodukciu rovnako dobrý, ako keď bol mladý," hovorí Alexander Pastuszak, asistent profesora urológie pri univerzite v Houstone a špecialista na mužskú plodnosť a problémy reprodukcie. Zatiaľ čo tieto zmeny sú podobné tým u žien, v jednom smere sa líšia: u mužov nastávajú o niekoľko rokov neskôr a postupne.

Štúdia vykonaná u dvoch tisícov francúzskych párov ukázala, že ženská schopnosť reprodukcie klesá okolo 35. roku veku. Muži zažívajú to isté po štyridsiatke. Pri ďalšom výskume u britských párov vyšlo najavo, že pri kontrole ženinho veku a ďalších faktorov, mužom nad 45 rokov trvalo päťkrát dlhšie počať, ako tým vo veku 25 rokov a mladším.

Niektorí lekári nesúhlasia s termínom "mužské biologické hodiny". Priznávajú však, že muži nie sú imúnni voči efektom starnutia na ich reprodukciu.

Určitým zmenám sa dá vyhnúť. Muži s nadváhou majú častejšie nižšiu úroveň testosterónu. Problémy s plodnosťou sú tiež spájané s inými zdravotnými problémami, ako je rakovina, vysoký krvný tlak, ochorenia srdca a obličiek. Ďalším faktorom môže byť aj to, čo muž je, pije, či fajčí alebo je v strese a akým pesticídom či priemyselným chemikáliám je vystavený. To všetko môže ovplyvniť zdravie spermií a následne aj zdravie dieťaťa.



Iné zmeny sú však nevyhnutné a spojené s vekom. Mnohé štúdie ukazujú, že kvalita spermií klesá s vekom, čo môže viesť k neplodnosti alebo samovoľným potratom. Ďalej sa u narodeného dieťaťa zvyšuje riziko vyvinutia autizmu, schizofrénie a určitých druhov rakoviny.

Rizikovejší je vek otca
Výskum z roku 2012 navyše ukazuje, že viac genetických ochorení u potomka je spojené s vekom otca, nie s vekom matky. Pri porovnaní 20-ročného a 40-ročného otca, prenáša ten starší na svoje dieťa dvojnásobné množstvo nových mutácií. Riziko schizofrénie či autizmu u narodeného dieťaťa je zároveň až trikrát väčšie.

"Pre mňa to bol dôležitý objav. Keď som bol na škole, neustále nás upozorňovali na vek matky, "hovorí Kári Stefánsson, ktorý je jedným z autorov skúmania. "Dalo by sa povedať, že naša práca je tak trochu vykúpením pre staršie matky, ktoré často kritizujeme kvôli riziku. To, čo je skutočne nebezpečné, je vek otca. "

Avšak ani tu nie je nebezpečenstvo až tak vysoké. Šanca, že bude mať dieťa niektorú z týchto chorôb kvôli vyššiemu veku otca, sa pohybuje okolo dvoch percent. "To nie je výrazný nárast, keď sa pozrieme na kontext všetkého, čo zažívame od nášho narodenia až do smrti," dodáva Stefánsson. Výsledky štúdie sú však podľa neho dôležité pre spoločnosť a jej nazeranie na vek otcov.

Experti tvrdia, že tieto poznatky by nemali odradiť staršie páry od snaženia. Avšak by ich mali vziať do úvahy mladí ľudia, ktorí premýšľajú o tom, kedy chcú mať deti.

01 - Modified: 2007-11-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Hľadanie nepriateľa.
01 - Modified: 2024-04-24 13:33:54 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovoria odborníci. Pomôžeme ti nakopnúť tvoje zdravie 02 - Modified: 2024-04-24 09:13:53 - Feat.: - Title: Posilníte si svalstvo, podporíte pevnejšie zdravie a spálite kalórie: Vyskúšajte tento štýl chôdze 03 - Modified: 2024-04-24 09:00:00 - Feat.: - Title: 11-ročné dievča objavilo milióny rokov starú fosíliu. Vedci sa domnievajú, že patrí najväčšiemu plazovi, aký kedy obýval planétu 04 - Modified: 2024-04-23 12:30:00 - Feat.: - Title: Konečne vieme, čo sa nachádza vo vnútri Mesiaca. Pomôže nám to lepšie pochopiť históriu celej slnečnej sústavy 05 - Modified: 2024-04-23 07:50:30 - Feat.: - Title: Vedci omylom spôsobili, že myši narástol ďalší pár nôh namiesto genitálií. Skúmali rastový gén
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
25. apríl 2024 08:45