StoryEditor

Chcete zdravšiu pleť bez vrások? Myslite na dobrý spánok

07.08.2014, 20:13
Autor:
iDnes.cziDnes.cz

Pleť je často odrazom našich telesných a psychických problémov. Kto chce jej stav zlepšiť, musí preto riešiť svoj ​​celkový stav. Väčšina z nás dobre vie, čo pomôže: hodnotná strava, pohyb, čo najmenej stresu. Ale začať by sme mali pri činnosti, ktorou strávime asi tretinu života, pri spánku.

Kvalitný spánok je základ. Je to totiž aktivita, pri ktorej sa regenerujú bunky v celom tele, takže aj tie kožné. Odborníci z clevelandského lekárskeho strediska University Hospitals v minuloročnej štúdii klinicky skúmali šesťdesiat žien medzi 30 a 49 rokmi. Polovica z nich spala dlho a dobre, tú druhú vedci ohodnotili ako spánkovo deprivovanú. Zistili, že ženy, ktoré spia lepšie, majú pružnejšiu pleť s menej vráskami a so zjednoteným tónom. Na stupnici, ktorú experti pripravili, znamenala jednotka na pohľad veľmi mladú pleť, desiatka pokožku s výraznými známkami starnutia. Dámy s lepším spaním dosiahli priemer 2,2, zatiaľ čo druhá polovica žien mala priemer 4,4.

Podobne dopadol pokus s obnovou spálenej pokožky. Ženám, ktoré mali spanie horšie, zmizlo začervenanie zvyčajne neskôr. Dlhšie ako dva dni sa im pleť regenerovala trikrát častejšie ako tým, ktoré spali dobre. "To všetko je dôkaz, že nekvalitný alebo nedostatočný spánok môže oslabiť schopnosť pokožky, aby sa v noci sama regenerovala, a viesť k jej rýchlejšiemu starnutiu," povedal k tomu Daniel Yarosh, viceprezident vedeckého oddelenia firmy Estée Lauder, ktorá si výskum zadala.


  
Jasné vysvetlenie pre to má Yvonne Berger, dermatologička z pražskej BCD Clinic: "Počas spánku sa uvoľňuje melatonín, čo je hormón, ktorý povzbudzuje regeneračné procesy pleti. Lenže keď je spánok prerušovaný, plytký, alebo krátky, tvorí sa melatonínu málo." Pleť je potom dehydrovaná, ľahšie sa tvoria vrásky a rozširujú sa póry. Kvalitný spánok zlepšuje tvorbu "dobrého" melatonínu, ale platí aj opačný efekt: pri nedostatočnom odpočinku sa v tele tvorí stresový hormón kortizol. Aj jeho činnosť má vplyv na pleť. Príliš vysoké množstvo môže za tmavé kruhy pod očami a oslabuje kolagénové vlákna, takže vznikajú hlboké vrásky.
    

Čo môžeme urobiť?
Spať aspoň šesť hodín denne. Najlepšie v tmavej miestnosti, potom sa totiž tvorí viac melatonínu. Je dobré vedieť, že sa hormón začne vylučovať asi dve hodiny potom, čo tvrdo zaspíme. K tomu, aby sa nám to vôbec podarilo, pomôže ľahká večera, zatiahnuté závesy aj dobre vyvetraná miestnosť. Vyhnúť by sme sa zato mali častým chybám: pitie alkoholu, nápojov s kofeínom a nutkavej potrebe skontrolovať pred spaním Facebook a odpovedať na všetky pracovné e-maily.

Počas dňa piť dostatok vody. Pleť potom nebude dehydrovaná a v noci sa bude ľahšie regenerovať.

Používať vhodnú kozmetiku. Nočné krémy alebo masky sú obvykle hutnejšie a výživnejšie ako tie denné, podporujú regeneráciu. Využívajú to, že je v noci ochranná bariéra pleti nižšia, a tak lepšie vstrebáva užitočné látky.

Bez obáv zájsť za odborníkom. Dlhodobé problémy s nespavosťou, častým prebúdzaním alebo príliš skorým vstávaním môžu ukazovať na spánkovú poruchu, tú rieši neurológ, ale aj na psychické ťažkosti, ktoré diagnostikuje a lieči psychiater.

idnes.cz

01 - Modified: 2006-09-09 12:59:40 - Feat.: 0 - Title: Nič nie je isté
01 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Ak toto po prebudení robíš aj ty, nečuduj sa, že si vkuse unavený. Prečítaj si, čo pre lepší spánok pravidelne robia odborníci 02 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Obchod so spánkom. Koľko stoja zdravé sladké driemoty 03 - Modified: 2024-04-12 04:47:45 - Feat.: - Title: Roman Kýr z Henklu: Zmenami v portfóliu reagujeme na ekologické výzvy aj náladu spotrebiteľov 04 - Modified: 2024-04-06 08:30:00 - Feat.: - Title: Cítiš sa, akoby si za noc zostarol o desať rokov? Vedci skúmali ako ovplyvňuje spánok vnímanie nášho veku 05 - Modified: 2024-04-03 13:20:00 - Feat.: - Title: Štúdia: Po nepokojnom spánku si človek môže pripadať až o desať rokov starší
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
24. apríl 2024 23:05