StoryEditor

Chcete byť šťastní ako Thajčania? Doprajte si každý deň dávku sanuk

12.12.2015, 23:00
Autor:
HNstyle.skHNstyle.sk

Tvrdí sa, že Thajsko je krajinou šťastných ľudí. Možno aj preto, že v thajčine nájdeme slovo sanuk, čo v doslovnom preklade znamená hrať sa a užívať si. „Ak ste už niekedy navštívili túto ázijskú krajinu, pravdepodobne ste pochopili, že sanuk je súčasťou bežného života obyvateľov. Aj my - ľudia zo západu sa od nich môžeme veľmi veľa naučiť,“ približuje pre internetový portál BBC spisovateľ a cestovateľ Eric Werner.

Nenechajte sa však pomýliť. Sanuk neznamená bezmyšlienkovitú zábavu alebo povrchné užívanie a s ním spojené ľahkovážne pocity. Pre Thajčanov význam tohto slova predstavuje plnohodnotnú aktivitu. Energia, ktorá podľa Erica Wernera z obyvateľov Thajska priam srší, pramení v ich vnímaní sveta. Hrou a užívaním si života nazývajú dokonca aj pre nás nie príliš zábavné obchodné stretnutia a vedecké výskumy.
 

Ľudia sa dokonca bavia aj počas svojej práce, zároveň ju ale stihnú dokončiť. Ako to robia? Zatiaľ čo obyvatelia uponáhľaného zvyšku sveta si často navodzujú smutné myšlienky, sústreďujú sa na negatívne veci a tvária sa pri tom vážne, Thajčania si zábavu rozložia do celého dňa. Aj keby to malo byť len drobné rozveselenie.

Pominuteľnosť a život v prítomnosti

Thajsko sa prezýva aj krajina úsmevov. Všetko spolu súvisí a pri zábave je prirodzené usmievať sa, tak prečo nie? „Úsmevom môžete vyjadriť radosť a vďačnosť, ale slúži aj na zamaskovanie negatívnych emócií. Nesmiete sa preto čudovať, keď uvidíte Thajčanov usmievať sa na pohreboch alebo vo vypätých situáciách,“ ozrejmuje svoje rozprávanie Eric Werner. Podľa autora korene thajskej obľuby v každodennej zábave spočívajú zrejme v náboženstve. Sanuk totiž vychádza z budhizmu, ktorý zdôrazňuje pominuteľnosť a žitie v prítomnom okamihu. Podobne funguje aj thajský výrok „mai pen rai“, ktorý sa dá preložiť ako „neobťažuj sa“ či „bez problémov“.

Ide o životnú filozofiu, ktorá vyzdvihuje harmóniu, vyhýba sa otvorenej konfrontácii, konfliktom a uznáva neustálu zmenu. To, čo sa pre väčšinu z nás môže zdať ako životne dôležité, možno také podstatne vôbec nie je.

Bez problémov

Úplne minimalizovať stres a pokoj sú pre Thajčanov dôležité aspekty, ktoré vedú k tomu, že napríklad alkoholik je v tejto ázijskej krajine skôr ignorovaný než konfrontovaný. Mai pen rai.

Ďalším rozdielom medzi nimi a nami je fakt, že zatiaľ čo my veci riešime priamo a hlavu máme neustále plnú úloh, ktoré nás ešte čakajú, Thajčania sa zameriavajú na priebeh svojej činnosti. Zábava pre nich nie je výsledok alebo cieľ - bavia sa počas toho, ako robia.To samozrejme neznamená, že všetci Thajčania sú neustále šťastní, ani to, že by tvrdú prácu nahradili zábavou. Čo sa od nich ale môžeme naučiť, je ich prístup. Brať „seriózne“ činnosti s väčším nadhľadom a každý deň si dať aspoň jednu dávku sanuk.
 


 

01 - Modified: 2007-12-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Korupcia na univerzite v Nitre smeruje na súd
01 - Modified: 2024-04-25 11:16:48 - Feat.: - Title: Thajsko zažíva vlnu horúčav, od začiatku roka si vyžiadali už 30 životov 02 - Modified: 2024-04-20 17:00:00 - Feat.: - Title: KVÍZ: Milovníčky mačiek zbystrite. Viete o týchto miláčikoch naozaj všetko? Otestujte sa 03 - Modified: 2024-04-14 15:00:00 - Feat.: - Title: KVÍZ: Uhádnete všetky mená postáv zo známych animovaných filmov? Otestujte sa 04 - Modified: 2024-04-11 07:28:27 - Feat.: - Title: Mjanmarskí povstalci obsadili mesto pri hraniciach s Thajskom 05 - Modified: 2024-04-09 13:19:16 - Feat.: - Title: Thajsko je pripravené dočasne ubytovať 100-tisíc utečencov z Mjanmarska
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
26. apríl 2024 16:40