StoryEditor

Pozor na pitný režim. Pri športe sa bublinkám radšej vyhýbajte

07.07.2014, 21:00
Autor:
iDnesiDnes

Aj keď sme denne pod paľbou reklamy aké sú vody s bublinkami chutné, pre športovcov kvôli svojim vlastnostiam ideálne nie sú. Prečítajte si, čo by sme vlastne mali piť a aký nápoj si vybrať z množstva variantov, ktoré trh ponúka.

Kvalita tekutín a ich priebežný príjem v správnom množstve sú dôležitým predpokladom zachovania zdravia, duševnej pohody a výkonnosti každého športovca. Dostatok tekutín zaisťuje látkovou výmenu a dobrú funkciu obličiek čiže vylučovanie škodlivých látok, ktoré sa do tela dostávajú potravou. Jednou z hlavných látok, ktorých sa náš organizmus musí zbavovať, je oxid uhličitý (CO2), ktorý je spolu s vodou konečným produktom nášho metabolizmu.

Niektorí pijú len perlivú vodu

Aj napriek týmto faktom konzumujeme často nápoje obsahujúce CO2. Stále väčšie množstvo ľudí používa pre bežnú konzumáciu balené vody, veľa z nich pije dokonca ako jediný zdroj tekutín iba vodu perlivú. Koncentrácia CO2 v balených vodách sa rôznia podľa typu vody a jej pôvodu.

Označenie sýtená minerálna voda znamená, že má po spracovaní a pridanie oxidu uhličitého iného pôvodu, ako je zdroj, z ktorého voda pochádza, obsah oxidu uhličitého rovnaký alebo vyšší, než bolo v zdroji. Minerálne vody s koncentráciou kysličníka uhličitého vyššie ako 1000 mg / l sa nazývajú kyselky. Ich názov im prepožičala špecifická kyslastá chuť. Tento druh nápoja bol obľúbený už v stredoveku, s obavami o ľudské zdravie začali byť kyselky spájané až v posledných rokoch, kvôli ich masívnej konzumácii.

Nápoje obsahujúce oxid uhličitý ovplyvňujú funkciu mnohých orgánov. Všetko začína už v ústach, kedy môžeme vďaka bublinkám cítiť mierne brnenie na jazyku, ktoré súčasne znižuje citlivosť chuťových receptorov, čo je využívané na zakrytie nepríjemnej chuti niektorých minerálnych vôd.

Vypiť čo najrýchlejšie

V žalúdku spôsobuje CO2 zvýšené napätie a zrýchľuje peristaltiku čriev. U citlivejších jedincov môže spôsobiť zvýšená konzumácia týchto minerálok hnačku. Mohlo by sa zdať, že rýchlejšie vyprázdňovanie žalúdka po vypití sýtenej vody bude výhodné, pravdou je však opak, pretože potrava odchádza zo žalúdka nedostatočne tráviaca, a tým sa celý proces značne sťaží. Po vypití sýteného nápoja môžete tiež pociťovať tlak v nadbrušku.


Tieto veci musíte dodržiavať

1. Smäd uhasíme rýchlejšie sódou než vodou, ale ide len o dočasný pocit. Pocit smädu nastáva až v okamihu dehydratácie. Teda to, že zaženiete pocit smädu, nerieši doplnenie chýbajúcich tekutín.

2. Občasná konzumácia prírodných kyseliek alebo kvasených nápojov nie je na škodu. Ojedinelý vyšší obsah oxidu uhličitého telo zvládne.
    
3. Perlivé vody nie sú v žiadnom prípade adekvátny variantom pre každodennú konzumáciu.

4. Pri výbere nápojov by nemali byť na prvom mieste chuťové vnemy, ale nutnosť zavodnenia vhodnou tekutinou.


Na absorpciu prijatého oxidu uhličitého v nápoji má vplyv spôsob prehltnutia CO2. Pri rýchlom požití nápoja s bublinkami sa vytlačí prebytočný CO2 z tela odgrgnutím. Pri pomalom pití nedôjde k odgrgnutí buď vôbec, alebo minimálne. Dá sa teda  povedať, že zdravšie je vypiť pohár bublinkovej vody čo najrýchlejšie.
 

Prospešné pre telo

Pitie nápojov s bublinkami má vplyv nielen na tráviaci trakt, spôsobuje tiež rýchlejší dychovú frekvenciu, zvýšenie tlaku a tepovej frekvencie. To pre športovca, ktorý sa snaží všetky mechanizmy v tele šetriť, nie je dvakrát prospešné. Na činnosť dýchacieho centra vplýva predovšetkým zmena zloženia krvi pretekajúcej pľúcami.

Dýchacia sústava silne reaguje na obsah oxidu uhličitého v krvi, ktorý zložitým mechanizmom spôsobuje zmeny pH krvi - a tým zapríčiňuje následnú acidózu, čo je stav, ktorý nie sú všetci jedinci schopní vykompenzovať. Z pohľadu obličiek pôsobí CO2 ako spúšťač rýchlejšieho vylučovanie vody, a teda aj minerálnych látok, ktoré sú telu prospešné.

Výrobcovia pridávajú do balených vôd oxid uhličitý z dôvodu nielen chuťových, ale aj konzervačných. Kyselky obsahujú prirodzene vysoký podiel oxidu uhličitého, pri úprave obsahu železa však dôjde k jeho poklesu, následne je do nápoja tento plyn výrobcovia opäť dodávaný, lenže vo vyššom množstve než pôvodne, chuťové vlastnosti sú tak úplne odlišné.

zdroj: idnes.cz

01 - Modified: 2006-07-26 13:15:00 - Feat.: 0 - Title: Snahy o samostatnú Bratislavu sú partizánčinou, tvrdí Bajan
01 - Modified: 2024-03-12 07:00:00 - Feat.: - Title: Vo vašom pitnom režime by okrem vody nemali chýbať aj iné nápoje. Vďaka niektorým dokonca schudnete 02 - Modified: 2024-02-07 07:00:00 - Feat.: - Title: Koľko pohárov vody by si mal denne vypiť a akú farbu má mať tvoj moč? Máme pre teba všetky odpovede o pitnom režime 03 - Modified: 2024-01-29 12:32:36 - Feat.: - Title: Žijete ZDRAVO? Otestujete sa! 04 - Modified: 2023-08-13 07:38:35 - Feat.: - Title: Sladené, minerálne či z kohútika: Ktoré nápoje vám svojim obsahom môžu zbytočne ublížiť? 05 - Modified: 2023-07-18 14:05:48 - Feat.: - Title: Ako dodržiavať pitný režim pre školákov
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 22:44