StoryEditor

9 vecí, ktoré silní jedinci nikdy nerobia

27.01.2016, 12:36

Fyzicky silný človek sa pozná podľa svalov a celkovej kondície, ako ale spoznáte jeho psychickú silu? Napríklad aj tým, že nelipne na minulosti a nebojí sa zmien, píše Marcela Svobodová pre idnes.cz.

"Silná osobnosť má výborne rozvinutú emočnú inteligenciu, ktorá je pre zvládanie života nepostrádateľná. Čím nižšia dávka emočnej inteligencie, tým sila osobnosti upadá alebo jednoducho v určitej oblasti chradne. Emočná inteligencia sa ťažko definuje - ide totiž o všetko to, čo ovplyvňuje, ako zvládame svoje správanie, a čo formuje naše osobné rozhodnutie," vysvetľuje terapeutka pre deti, rodiny a medziľudské vzťahy Lucie Mucalová.

Niektoré činy a vlastnosti sú naopak mentálne silným jedincom cudzie. Sociálna pracovníčka a autorka knižných bestsellerov o duševnej sile Amy Morin vo svojej knihe "13 Things Mentally Strong People Don t Do" opísala, ktoré veci duševne silní jedinci nerobia. Vybrali sme pre vás deväť z nich.
 




1. Nestrácajú čas sebeľutovaním
Sebaľutovanie je sebadeštruktívne, napísala Morin. Oddávanie sa sebaľútosti podľa nej zabráni naplno žiť váš život, navyše je stratou času, vytvára negatívne emócie a ubližuje vašim vzťahom. Morin radí vážiť si to, čo máte a nahradiť utápanie sa v sebaľútosti vďačnosťou.


2. Neboja sa zmien
Psychicky silní ľudia prijímajú zmeny ako neoddeliteľnú a úplne samozrejmú súčasť života a neboja sa meniť zabehnuté stereotypy. Amy Morin uznáva, že rozhodnúť sa pre zmenu môže byť niekedy desivé, ale brániť sa jej zubami nechtami zabraňuje duševnému rastu. Flexibilita a schopnosť adaptovať sa v nových situáciách či na nových miestach je pre mentálne silnejšieho jedinca príznačná.


3. Nezameriavajú sa na veci, ktoré nemôžu ovplyvniť
Snažiť sa mať všetko pod kontrolou vedie podľa Morin len k úzkosti a pocitom márnosti. Psychicky silní ľudia sa zvyčajne netrápia vecami, ktoré nemôžu zmeniť alebo ovplyvniť a radšej sa sústredia na veci, ktoré ovplyvniť môžu. Odvrátenie pozornosti od vecí, ktoré nemôžete zmeniť, prinesie podľa Morin viac pokoja, lepšie vzťahy, nové príležitosti a viac šťastia a úspechu.


4. Nesnažia sa všetkým zavďačiť
Často sami seba súdime na základe toho, čo si o nás myslia ostatní. Snažiť sa však ľuďom zavďačiť len preto, aby si o nás nemysleli či nerozprávali niečo zlé, je podľa Amy Morin skôr známkou slabosti a stratou času. Navyše ľudia, ktorí sa snažia všetkým zavďačiť, sú ľahko manipulovateľní. Nemôžete sa jednoducho zavďačiť každému a správať sa podľa očakávania druhých nevedie k duševnému posilneniu.


5. Nelipnú na minulosti
Minulosť je minulosť. Neexistuje spôsob ako zmeniť to, čo sa už stalo a lipnutie na nej môže byť sebazničujúce a bráni nám užívať si prítomnosť a plánovanie budúcnosti, píše Morin. Takisto terapeutka Lucie Mucalová podotýka, že pre spokojný a harmonický život je veľmi dôležité uzavrieť minulosť. "Za vecami minulými je potrebné robiť bodky. To, čo sa naším životom tiahne ako smrad, je potreba dať preč. Zastaviť sa, pomenovať, čo ma trápi, zožiera, ničí a konečne to uzavrieť a nadýchnuť sa do prítomnosti, do žitia tu a teraz. Byť tu a teraz je naša jediná istota. Byť silne ukotvený v minulosti alebo len v budúcnosti môže byť extrémne zaťažujúce. Prítomný okamih otvára kroky do budúcnosti," uviedla Mucalová. Ak sa s minulosťou nedokážete vyrovnať sami, je dobré vyhľadať pomoc odborníka.


6. Nerobia stále dookola tie isté chyby
Rovnako ako sa malé dieťa ešte len pri kontakte s ohňom naučia, že neradno sa s ním hrať, tak aj v dospelosti nás naše omyly, chyby a prešľapy majú poučiť a posunúť ďalej, aby sme v budúcnosti urobili lepšie rozhodnutia. "Preto je dôležité si všetky chyby uvedomovať a pozorovať, čo sme urobili zle, čo sme mohli urobiť lepšie a ako to nabudúce urobiť inak," hovorí Morin. Duševne silní ľudia prijímajú zodpovednosť za svoje správanie vrátane svojich chýb a vytvárajú si zmysluplný plán, aby sa rovnakým chybám v budúcnosti vyhli.


7. Nevzdávajú sa po prvom neúspechu
Nie je normálne, aby sa úspech dostavil okamžite, a tak je nezdar takmer vždy prekážkou, ktorú je potrebné pri ceste za našimi snami prekonať. Duševne silní jedinci podľa Morin neskladajú zbrane pri prvom ani druhom neúspechu, ale z chýb sa poučia a posilnia a ďalej skúšajú a hľadajú cestu k úspechu.


8. Neočakávajú okamžité výsledky
Ako už sme spomenuli, úspech sa vo väčšine prípadov nedostaví okamžite, najmä ak ide o zlepšenie zdravia, kondície či úspechu pri rozbiehaní podnikania. Silný jedinec je vyzbrojený trpezlivosťou, ktorá psychicky slabším jedincom často chýba, a chápe, že naozajstná zmena potrebuje čas. Podľa Morin duševne slabší ľudia často nadhodnocujú svoje schopnosti a nie sú schopní realisticky odhadnúť, ako dlho zmena potrvá.


9. Neboja sa byť sami
Čas strávený osamote len s vašimi myšlienkami môže byť podľa Amy Morin silným zážitkom a nástrojom, ktorý pomôže k dosiahnutiu vašich cieľov. Avšak duševne slabí jedinci často nedokážu tráviť čas sami so sebou a vyžadujú neustálu spoločnosť. "Vedieť byť sám so sebou a užívať si ticho a samotu je pre niektorých ľudí nadľudský výkon. Ale ticho lieči, v tichu prichádzajú pravdy. Keď ste neustále obklopený ľuďmi a samota, aj krátka, vás desí, je vlastne známka toho, že utekáte pred sebou, pred svojimi vnútornými procesmi. Byť sám so sebou a zastaviť sa, je veľmi dôležité a nevyhnutné pre zdravý rozvoj osobnosti," dodáva terapeutka Lucie Mucalová.

 


 

01 - Modified: 2008-01-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Američania bombardovali Američanov
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
26. apríl 2024 20:25