StoryEditor

Na Mesiaci je živo, ale nemalo byť. Presluhuje tam čínsky ďalekohlad

18.10.2015, 00:00

Na Mesiaci je v súčasnosti jediné fungujúce dielo ľudských rúk. Čínsky ďalekohľad. Naposledy na našej obežnici pracovalo podobné zariadenie pred 43 rokmi pri príprave letu Apolla 16. Ďalekohľad vysadila na Mesiac sonda pred dvoma rokmi a aparát k úžasu všetkých stále pracuje. "Prežiť" pritom nemal ani jeden rok.

"Máme informácie z ultrafialového ďalekohľadu umiestneného na našej sonde, a ak dostaneme súhlas, radi by sme so sondou a jej ďalekohľadom pracovali najmenej do konca tohto roka," vyhlásil čínsky vedec Wang Jing z Národných astronomických observatórií v Pekingu, píše portál idnes.cz.

Komentoval tak odborný článok, ktorý spolu s deviatimi ďalšími kolegami zverejnil v týchto dňoch. Nejde o senzačnú správu, že by sa snáď šesťkolesové prieskumné vozítko "Nefritový králik" (Yutu), ktoré sonda Čchang e 3 dopravila 14. decembra 2013 na Mesiac do severozápadnej časti More dažďov južne od krátera Laplace F, zázračne prebudilo k novému životu a začalo vysielať. 

Observatórium na Mesiaci stále žije

Vozítko s hmotnosťou cez 120 kg, pomenované podľa obľúbeného maznáčika mytologickej čínskej bohyne Mesiaca, už na jar definitívne ukončilo svoju činnosť. Aj tak ale prekonalo najoptimistickejšie želanie o dĺžke svojho života v extrémnych lunárnych podmienkach a už raz dokonca doslova "povstalo z mŕtvych".


Lenže materská sonda, u ktorej sa pôvodne predpokladala životnosť nanajvýš okolo jedného roka, pracuje stále ďalej. A predovšetkým vysiela výsledky pozorovaní uskutočňované pätnásťcentimetrovým ultrafialovým teleskopom typu Ritchey-Chrétien, určeným na sledovanie galaxií a hviezd. Je to vynikajúci úspech. Ide o prvé dlhodobo pracujúce astronomické observatórium na Mesiaci.

Pri príprave letu sondy Čchang e 3 bol UV ďalekohľad určený na pozorovanie galaxií, aktívnych galaktických jadier, premenných hviezd, nov, kvazary a ďalších vesmírnych objektov, pričom dokáže detekovať aj pomerne málo jasné objekty. Pomalá rotácia Mesiaca navyše umožňuje mimoriadne dlhé a nepretržité pozorovanie. Ďalekohľad sa po okolitom vesmíre rozhliada v ultrafialovej oblasti, takže je možné s ním vykonávať pozorovania, aké nie sú možné na Zemi, kde im zabraňuje obal atmosféry.

Preskúmali 40 rôznych hviezd

Jing Wang uviedol, že ďalekohľadom počas doterajších 18 mesiacov jeho prevádzky preskúmali zhruba 40 rôznych hviezd a mali k svojej práci k dispozícii dvetisíc prevádzkových hodín.

Vo svojom odbornom článku predstavil Wangov tím okrem iného pomerne podrobný snímok galaxie Veterník (Messier 101, tiež NGC 5457), ktorá je špirálovou galaxiou v súhvezdí Veľkej medvedice a je od Zeme vzdialená 27 miliónov svetelných rokov. Je najjasnejším členom galaxií M 101. 

Ultrafialový ďalekohľad na palube čínskej lunárnej sondy je prvým prístrojom tohto druhu, ktorý pracuje na Mesiaci v režime diaľkového ovládania. Predtým bol UV ďalekohľad na Mesiaci iba pri výprave Apollo 16 a bol ručne ovládaný kozmonautami. Slúžil na robenie snímok Zeme a hviezd vo Veľkom Magellanovom mraku. 

V súčasnej dobe chystá Čína pokračovanie lunárneho prieskumu svojimi automatickými sondami. Cieľom je umiestniť teleskop na odvrátenej strane Mesiaca.
 

01 - Modified: 2007-10-16 09:17:56 - Feat.: 0 - Title: Hvorecký ako MP3
01 - Modified: 2024-04-23 12:30:00 - Feat.: - Title: Konečne vieme, čo sa nachádza vo vnútri Mesiaca. Pomôže nám to lepšie pochopiť históriu celej slnečnej sústavy 02 - Modified: 2024-04-23 07:50:30 - Feat.: - Title: Vedci omylom spôsobili, že myši narástol ďalší pár nôh namiesto genitálií. Skúmali rastový gén 03 - Modified: 2024-04-19 12:00:00 - Feat.: - Title: NASA objavila baktérie odolné voči kozmickému žiareniu. Teraz ich chcú používať v produktoch, ktoré má doma každý 04 - Modified: 2024-04-15 19:49:17 - Feat.: - Title: Vo svetových oceánoch hromadne belejú koraly, škodia im klimatické zmeny. Tepelný stres ovplyvňuje aj ryby 05 - Modified: 2024-04-11 12:42:54 - Feat.: - Title: Jean-Michel Jarre vystúpi v Bratislave zadarmo s Brianom Mayom. Naše hlavné mesto bude na okamih najinteligentnejším na Zemi
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
23. apríl 2024 22:28