StoryEditor

Z menisku mal byť nádor. No druhý lekár rodičov upokojil

15.03.2015, 10:16
Autor:
stlstl
Zahraničný odborník online stanovil dievčaťu priaznivejšiu diagnózu. So šťastným koncom.

Keď sa 11- ročná Nina (meno je kvôli zachovaniu anonymity zmenené) začala sťažovať, že ju bolí pravé koleno, rodičia si spočiatku mysleli, že len dlho kľačala pri psovi, s ktorým sa hrala. No potom jej takmer rok v kolene pukalo vždy, keď ho zohla. „Začalo ju opäť bolieť, najmä keď sa namáhala a tiež k večeru. Ráno ju nikdy nebolelo,“ spomína jej mama.

Lekár si najprv myslel, že by Nina mohla mať poranený meniskus, to ale vylúčila magnetická rezonancia. Ďalšia diagnóza znela hrozivejšie – benígny, teda nezhubný nádor kosti. „Pochopiteľne nás to s mužom vystrašilo, Ninin pediater si však vyžiadal aj CT vyšetrenie. Na základe neho sa priklonil ku kostnému fibrómu,“ pokračuje.



Druhý názor upokojil

Keďže si chceli byť úplne istí tým, čo ich dcére je, využili online platformu Diagnose Me, cez ktorú oslovili zahraničného odborníka. „Poslali sme CT a MRI snímky pediatrickému rádiológiovi do Spojených štátov. Doktor John Blickman na naše veľké uľahčenie vylúčil, že by to bolo niečo vážne a nádor vylúčil,“ vysvetľuje matka dievčaťa. Odporučil, aby Nina na čas nešportovala a vyhýbala sa namáhavým aktivitám. Liečbou mali byť len analgetiká, ak by sa ťažkosti nezlepšili. „Deti nie sú malí dospelí. Preto je pediatrická rádiológia jedinečná – zahŕňa v sebe kombináciu znalostí z pediatrie, zobrazovacích techník a rizík, ktoré so sebou môže priniesť radiácia,“ upozorňuje spomínaný doktor Blickman (na snímke).

Viac hláv, viac rozumu, hovorí príslovie a ukázalo sa, že v tomto prípade to platilo. K výsledkom doktora Blickmana sa neskôr priklonil aj ďalší lekár na Slovensku, ktorého rodičia oslovili. Po niekoľkých mesiacoch bolesti postupne ustúpili. „Sme veľmi radi, že sme sa neuspokojili s prvotnou diagózou. No najmä, že sa nepotvrdila,“ uzatvára Ninina mama.

Viac o platforme Diagnose Me sa dozviete TU. Prečítajte si aj ďalšie príbehy pacientov - Martina, ktorý sa vyhol operácii a Igora, ktorý si lieči boľavý chrbát. 
 

 

 

01 - Modified: 2007-04-13 07:08:31 - Feat.: 0 - Title: Poľské školy bez módy
01 - Modified: 2024-04-25 08:08:08 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovoria odborníci. Pomôžeme ti nakopnúť tvoje zdravie 02 - Modified: 2024-04-24 09:00:00 - Feat.: - Title: 11-ročné dievča objavilo milióny rokov starú fosíliu. Vedci sa domnievajú, že patrí najväčšiemu plazovi, aký kedy obýval planétu 03 - Modified: 2024-04-23 12:30:00 - Feat.: - Title: Konečne vieme, čo sa nachádza vo vnútri Mesiaca. Pomôže nám to lepšie pochopiť históriu celej slnečnej sústavy 04 - Modified: 2024-04-23 07:50:30 - Feat.: - Title: Vedci omylom spôsobili, že myši narástol ďalší pár nôh namiesto genitálií. Skúmali rastový gén 05 - Modified: 2024-04-19 12:00:00 - Feat.: - Title: NASA objavila baktérie odolné voči kozmickému žiareniu. Teraz ich chcú používať v produktoch, ktoré má doma každý
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
25. apríl 2024 20:51