StoryEditor

7 zdravotných problémov, ktoré môžete vyčítať z vašich úst

21.01.2015, 09:52
Autor:
Idnes.czIdnes.cz

Stav vašich úst, jazyka alebo chrupu môže o celkovom zdraví prezradiť viac, než si myslíte. Odhalíme vám, aké orálne ťažkosti by ste rozhodne nemali nechať bez povšimnutia. "Ak sú oči oknom do vašej duše, vaše ústa sú bránou do vášho zdravia," povedala pre server mnn.com zubná lekárka Sanda Moldovan z Beverly Hills, podľa ktorej môžu mať niektoré zdravotné problémy priamy vplyv na stav zubov, ďasien či úst, takže ťažkosti v ústach neignorujte.

Prečítajte si, čo všetko môžu ústa prezradiť o vašom zdravotnom stave:

Krvácajúce ďasná - hormonálna nerovnováha
Krvácanie ďasien, ktoré je zvyčajne príznakom zápalu ďasien, trápi veľkú časť populácie. Kefka od krvi však nemusí byť nutne znamením blížiacej sa paradentózy. Niekedy totiž môžu byť na vine hormóny, ktoré hrajú v našom organizme veľmi dôležitú úlohu. V tehotenstve sa zvyšujú hladiny estrogénu v krvi, a to sa prejavuje aj krvácaním ďasien. Rozkolísanie hladín hormónov v období menopauzy sa tiež často prejaví práve krvácaním ďasien. Citlivejšie ďasná majú ženy aj počas menštruačného cyklu, preto by ste s návštevou zubného lekára mali počkať až po skončení menštruácie.

Začervenané kútiky úst a opuchnutý jazyk - nedostatok živín
Vzhľad jazyka a úst dokáže prezradiť veľa problémov, ktoré sa dejú v našom organizme. "Pokiaľ ide o nedostatok živín, môže sa zmenou farby či povrchu jazyka prejaviť napríklad nedostatok železa alebo vitamínu B12. Začervenaný citlivý jazyk s poruchou chuti a neznášanlivosťou potravín je potom často sprevádzaný zápalom ústnych kútikov," uviedla pre čitateľa zubárka Tereza Satinská z Denta Clinic, ktorá však dodala, že nedostatok živín sa nijako neodrazí na stave zubnej skloviny. "Povrch zubov je tvorený sklovinou, ktorá sa po svojom vzniku a mineralizácii už ďalej neobnovuje a nie je vyživovaná krvou (dostatok či nedostatok živín tak nemá v dospelosti na sklovinu takmer žiadny vplyv).

Zmeny kvality či kvantity skloviny tak vypovedajú len o výživových podmienkach v období vývoja zuba," povedala doktorka Satinská a vysvetlila, že ako prvé zo stálych zubov mineralizujú (dokončujú vývoj) prvé stoličky (do prvého roku života), predné rezáky približne v troch rokoch. "Zmeny na sklovine môžu byť spôsobené užívaním antibiotík a iných liekov, prílišným príjmom fluoridov, ale aj úrazom v danom období života," poznamenala doktorka Satinská.





Popraskané a rozpadajúce sa zuby - refluxná choroba pažeráka
Refluxná choroba pažeráka je ochorenie spôsobené návratom žalúdočného obsahu do pažeráka a okrem pálenia záhy a bolesťou na hrudi sa môže za nejaký čas prejaviť aj obrúsenými chrupom. Poškodenie zubov spôsobujú kyseliny v potrave alebo tiež práve žalúdočné kyseliny. Pri refluxnej chorobe pažeráka dochádza k naleptaniu vrchných vrstiev a napadnutia zdravého zuba baktériami, ktoré spôsobujú zubné kazy. Ako vysvetlila zubná lekárka Jeanette Kern z Monterey v Kalifornii, žalúdočná kyselina znižuje PH v ústach, narúša sklovinu a takto poškodené zuby vyzerajú ako skaly na pobreží obíjané vodou.

Zlý dych - problémy so žalúdkom
Ak si čistíte aspoň dvakrát denne zuby, používate zubnú niť a chodíte pravidelne k svojmu zubnému lekárovi, môže zlý dych ukazovať na problémy so žalúdkom. "Rozmnoženie baktérií v žalúdku sa môže prejaviť zlým dychom a nemusí mať žiadnu spojitosť s vašimi zubami," uviedla doktorka Moldovan. Podľa zubárky Terezy Satinskej je najčastejšou príčinou zápachu z úst (tj. halitózy) nedostatočná hygiena a z nej plynúci pokazený chrup a zápal závesného aparátu (gingivitída a paradentóza).

"Mimo ústnej dutiny môžeme hľadať príčinu v ochorení tráviaceho a dýchacieho systému (zápaly, nádory, cirhóza pečene a mnoho iných ochorení). V neposlednom rade môže byť zapáchajúci dych odrazom celkového ochorenia napríklad diabetes mellitus alebo urémia," povedala doktorka Satinská.

Obrúsené zuby a bolesti hlavy ráno - nadmiera stresu
Výrazne poškodený chrup a zvýšená citlivosť zubov, ale aj ranné bolesti hlavy, čeľustného kĺbu, krku a žuvacieho svalstva môžu ukazovať na bruxizmus čiže škrípanie zubov. "Obrúsené zuby sú len začiatok, škrípanie zubov ovplyvňuje celý žuvací aparát - od kostí, ktoré sú okolo zubov, po svaly, ktoré hýbu čeľustí," hovorí stomatológ Bryon Viechnicki z Temple University v Pennsylvánii. Medzi hlavné príčiny chronického škrípania zubov patrí stres, úzkosť, potlačovaná frustrácia alebo hnev. Problémy môže zhoršovať aj alkohol.

Ak spíte sami, nemusíte bruxizmus vôbec zaznamenať a vyššie spomínané príznaky si môžete spojiť s iným zdravotným problémom. Bruxizmus však môže spoľahlivo odhaliť váš zubný lekár, ktorý problém zvyčajne rieši umelohmotnou medzizubnou dlahou, ktorá sa nasadzuje na noc a chráni tak vaše zuby. Dôležité je však snažiť sa zbaviť hlavnej príčiny bruxizmu - stresu, či už návštevou psychológa, relaxáciou, meditáciou či liekmi.

Afty - neznášanlivosť lepku
Bolestivé vriedky v ústach často vznikajú ako dôsledok nedostatku niektorých živín, kvôli poraneniu sliznice alebo pri strese, ale môžu byť aj znamením neznášanlivosti lepku. Neznášanlivosť lepku spôsobuje choroby ako sú celiakia, Duhringova dermatitída a alergia na lepok. Pri celiakii a alergii na lepok je jediným spôsobom, ako zabrániť prejavom choroby, bezlepková diéta. Zubná lekárka Moldovan zvyčajne pacientom s aftami odporúča zinkový doplnok, a ak sa stav nelepší, pošle ich ku gastrológovi, ktorý zistí prípadnú neznášanlivosť lepku.

Zápaly ďasien - srdcové problémy
Stav nášho chrupu môže mať priamy vplyv na celkové zdravie nášho organizmu. Ako vysvetlila doktorka Tereza Satinská, ochorenia chrupu a jeho závesného aparátu môže spôsobiť infekciu vzdialeného orgánu (srdce, oko, koža, nervy, kĺby, cievy atď). Mikroorganizmy, toxíny a iné látky vznikajúce pri zápale v dutine ústnej sa šíria krvnou cestou do celého organizmu. U zdravého človeka si telo s prechodnou prítomnosťou baktérií v krvi poradí. "Nebezpečenstvo ochorenia srdca hrozí u tzv. rizikových osôb, teda pacientov so srdcovými vadami, osôb po kardiochirurgických a angiochirurgických výkonoch alebo u osôb s vrodenou alebo získanou nedostatočnosťou imunitného systému," varovala doktorka Satinská, ktorá ďalej uviedla, že infekčnými ložiskami v dutine ústnej môžu byť zuby devitalizované, zuby sa zápalom zubnej drene, ťažko prerezávajúce sa "zuby múdrosti", ponechané korene zubov, cysty rôzneho pôvodu, zápaly čeľustných kostí, čeľustných dutín.

Najčastejšie je takýmto ložiskom zápal závesného aparátu zuba - parodontóza a jej komplikácie (zápal parodontálneho chobota, absces). "Zdrojom bakteriémy môže byť aj zápal ďasien, ktorý je prítomný u 90 percent populácie, a ktorému sa dá úplne predísť správnou dentálnou hygienou," uzavrela zubárka Satinská.

idnes.cz

01 - Modified: 2007-02-20 21:48:37 - Feat.: 0 - Title: Armani predá značku
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 18:08