StoryEditor

Vesmírna sonda pristane na kométe. Prispeli k tomu aj Slováci

10.11.2014, 09:35
Autor:
TASRTASR

Vedecký svet so zatajeným dychom upiera oči na päťsto miliónov kilometrov vzdialenú kozmickú sondu Rosetta, ktorá sa úspešne "zavesila" na kométu a pripravuje robotický modul Philae na unikátnu misiu. Ten, ako prvý objekt vytvorený človekom, už v stredu (12.11.) pristane na jadre tajomnej kométy. Pre portál Teraz.sk to uviedol Ján Baláž, vedecký pracovník oddelenia kozmickej fyziky Ústavu experimentálnej fyziky Slovenskej akadémie vied (SAV).

Sonda Rosetta putovala vesmírom vyše desať rokov, kým dorazila k svojmu cieľu, kométe 67P/Čurjumov-Gerasimenko. Tak, ako kedysi kamenná Rosettská doska pomohla odhaliť dávne dejiny starovekej egyptskej ríše, zámerom sondy je poodhaliť tajomstvá vzniku slnečnej sústavy, nášho domova v Galaxii. Jej "výskumný arzenál" pozostáva z 21 vedeckých aparatúr. Jedenásť je inštalovaných na hlavnej sonde, ktorá kométu sleduje z blízkej orbity, ďalších desať je na pristávacom module Philae.

Kométy v slnečnej sústave sú považované za prastaré fosílie alebo časové schránky, ktoré v nezmenenej podobe uchovávajú pôvodný stavebný materiál od čias jej vzniku pred 4,6 miliardami rokov. Vtedy sa na tvorbu Slnka a planét nespotreboval všetok materiál, jeho časť dodnes zotrváva v zmrznutom stave na vzdialenej periférii slnečnej sústavy. Odtiaľ sa občas po narušení krehkej rovnováhy niektorý zmrznutý objekt vyberie do vnútra slnečnej sústavy, kde po zahriatí Slnkom uvoľňuje plyny, vodnú paru a prachové častice tvoriace charakteristickú kómu kométy. Tá je zasa unášaná slnečným vetrom smerom od Slnka, čím kométa získava svoj typický chvost.

Rosettu skonštruovala Európska kozmická agentúra ESA ešte na prelome tisícročí, na svoju dlhú púť sa vybrala v marci 2004 a ku kométe napokon doletela v auguste tohto roku. Od svojho ukotvenia na orbite okolo kométy posiela na Zem fascinujúce obrazy nepoznaného zmrznutého sveta a pripravuje sa na kritický okamih vyslania pristávacieho modulu na jej povrch. Miesto pristátia bolo vybrané na základe mnohých technických aj vedeckých kritérií, k historickej udalosti dôjde v stredu 12. novembra.

K zostrojeniu sondy Rosetta prispela aj Slovenská akadémia vied. Jej košický Ústav experimentálnej fyziky sa podieľal na konštrukcii jedného z kľúčových systémov sondy v rámci medzinárodnej spolupráce s partnerským Laboratóriom kozmických technológií STIL v Írsku. "Elektronický servisný systém ESS je interfejsom medzi orbitálnym komplexom a pristávacím modulom Philae," povedal Ján Baláž, vedecký pracovník oddelenia kozmickej fyziky ÚEF SAV.

Ján Baláž počas dvoch rokov striedavo pracoval na jeho realizácii v írskych aj košických laboratóriách. "ESS je kritická časť sondy, keďže cez neho prebieha všetka komunikácia medzi modulom Philae a orbiterom. Na jeho kvalite si ESA ozaj dala záležať, na konštrukciu sme museli použiť len komponenty s tými najlepšími kozmickými certifikátmi. Kvalifikáciu som si musel zlepšiť aj ja a získať nutné certifikáty v školiacom stredisku ESA. Certifikovať sa museli aj superčisté priestory laboratória STIL, kde prebiehala finalizácia systému pod dozorom inšpektorov ESA. Navyše je systém ESS stopercentne zálohovaný, ide o dva identické prístroje v jednom boxe."

"Ústav experimentálnej fyziky SAV sme k prácam na Rosette pozvali na základe veľmi dobrých skúseností z viacerých spoločných vesmírnych misií," odkázala z írska profesorka Susan McKenna-Lawlor, riaditeľka laboratória STIL. "S vedcami z ÚEF SAV sme dosiahli v oblasti kozmického výskumu a technológií viacero úspechov," pripomenula. Podľa jej slov to potvrdzuje celý rad spoločných vedeckých prác.

"Preto keď sme v roku 2000 potrebovali pre náročné práce na Rosette rozšíriť náš pracovný tím, voľba padla jednoznačne na ÚEF SAV," doplnila profesorka. Susan McKenna-Lawlor nie je vo výskume komét žiadnym nováčikom, už v roku 1986 koordinovala írsku účasť na misii Giotto ku Halleyho kométe. Za príkladnú medzinárodnú spoluprácu v kozmickom výskume jej Slovenská akadémia vied udelila v roku 2005 Medzinárodnú cenu SAV.

01 - Modified: 2006-12-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Tipy na víkend
01 - Modified: 2024-04-19 12:00:00 - Feat.: - Title: NASA objavila baktérie odolné voči kozmickému žiareniu. Teraz ich chcú používať v produktoch, ktoré má doma každý 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Uvidíme na oblohe druhý Mesiac? Príčinou môže byť neobvyklá hviezda 03 - Modified: 2024-04-18 10:11:08 - Feat.: - Title: Na dom mu spadol odpad z vesmíru. Teraz NASA potvrdila, že je to kus z batérie 04 - Modified: 2024-04-18 04:56:52 - Feat.: - Title: Šéf NASA varuje pred čínskou vojenskou prítomnosťou vo vesmíre 05 - Modified: 2024-04-16 18:03:17 - Feat.: - Title: Astronómovia objavili najväčšiu čiernu dieru v Mliečnej ceste. Je 33-krát väčšia než Slnko
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 22:33