StoryEditor

Jedy v kozmetike. Toxikológ spísal zoznam, na čo si dať pozor

20.11.2015, 08:07

Priemerná žena denne použije 12 kozmetických prípravkov obsahujúcich 168 chemických prísad, muži o polovicu menej. Ako sa vyznať v tom, ktoré látky škodia nášmu telu, informuje portál idnes.cz.



Popredný český toxikológ Jiří Patočka spracoval stručný zoznam látok, ktoré bežne nájdeme v kozmetických výrobkoch a ktoré podľa jeho názoru aj prieskumov škodia nášmu zdraviu. Pri ďalšom nákupe kozmetiky už teda možno budete obozretnejší.

Parabény sú estery kyseliny para-hydroxybenzoovej a pre svoj antimikrobiálny účinok sú najčastejšie používanými konzervačnými činidlami v kozmetike. Medzi najvýznamnejšie patrí metylparabén, etylparabénom, propylparabén a ich sodné soli.
Pozor: Hoci sú považované za prakticky netoxické látky, každodenné používanie kozmetiky s ich obsahom môže predstavovať riziko alergií. Bolo vyslovené podozrenie, že by mohla existovať súvislosť medzi používaním antiperspirantov a dezodorantov s obsahom parabénov a rakovinou prsníka.

Ftaláty sú estery kyseliny ftalovej. Sú hojne používané v priemysle výroby plastov, najmä polyvinylchloridu (PVC) a sú obsiahnuté v mnohých plastových výrobkoch pre zvýšenie ich ohybnosti a pružnosti a tiež v lacnejšej kozmetike.
Pozor: Medzi zdravotné problémy, ktoré ftaláty spôsobujú, patria vrodené chyby mužských pohlavných orgánov alebo nižšia kvalita spermií. Sú známe aj ich negatívne účinky na pečeň, obličky, pľúca a zrážanlivosť krvi.

Galaxolid a tonalid sú synteticky pripravené látky zo skupiny polycyklických organických zlúčenín a rovnako ako xylenové pižmo patria medzi fixátory vône. Sú preto používané ako vonné zložky detergentov, parfumov, kozmetiky a ostatných produktov osobnej hygieny.
Pozor: Všetky tieto látky sú v prírode veľmi stále a nedajú sa odstrániť ani v čistiarňach odpadových vôd. Možno ich nájsť nielen v povrchových vodách a rybách chytených v rieke, ale aj v ľudskom tele, a dokonca aj v materskom mlieku.

Dimethicon (polymethylsiloxan, E 900) je inertná, netoxická syntetická polymérne organokremičitá zlúčenina. V kozmetických výrobkoch sa používa najmä ako plastifikátor a mazadlo. Je častou súčasťou rôznych ochranných krémov, pretože zjemňuje a vyhladzuje pokožku. Hodí sa najmä na prevenciu suchej, drsnej a šupinatej kože, špecifické využitie má vo vlasovej kozmetike. Je prítomný v šampónoch a kondicionéroch a je tou zložkou, ktorá robí vlasy lesklé a klzké.
Pozor: Jeho nevýhodou je, že upcháva kožné póry a obmedzuje kožné dýchanie. Dimethicon tiež predstavuje nebezpečenstvo pre životné prostredie.

Organické alfa-hydroxykyseliny (AHA) sú prírodné organické látky. Mnohé z nich sú obsiahnuté v ovocí, spôsobujú jeho kyslú chuť, a sú preto označované ako ovocné kyseliny (kyselina glykolová, citrónová, vínna, jablčná alebo mliečna). V rámci kozmetiky dokážu odstraňovať zrohovatené vrstvy kože a pôsobia ako chemický peeling. Čistia upchaté póry, vyhladzujú jemné vrásky. Súčasne odstraňujú aj drobné pleťové problémy ako akné či pigmentové škvrny. AHA majú tiež vysoký hydratačný efekt a podporujú tvorbu kolagénu, takže udržujú pleť pružnú.
Pozor: Pokožka po ošetrení krémom s obsahom AHA je zbavená povrchových vrstiev kože. Je preto náchylná na pigmentáciu, nesmie sa po dobu až dvoch mesiacov vystavovať slnku. Dlhodobé používanie vedie k nezvratným zmenám na tvári - krémy s vyšším obsahom AHA preto patria výhradne do rúk dermatológov!



Imidazolidinyl-urea (Germal 115) a DMDM hydantoín sú dve syntetické chemikálie, ktoré sú používané v kozmetike ako antimikrobiálne účinné konzervačné látky. Zaisťujú ich dlhodobú stabilitu a použiteľnosť. Patria k najčastejšie používaným konzervačným látkam v kozmetike a postupne vytláčajú parabény.
Pozor: U citlivých osôb ale vyvolávajú alergickú kožnú reakciu, a preto je ich maximálna povolená koncentrácia v kozmetických prípravkoch len 0,6%. Navyše uvoľňujú malé množstvá karcinogénneho formaldehydu.

 

01 - Modified: 2007-11-14 12:51:59 - Feat.: 0 - Title: Do roku 2017 budeme nezávislí
01 - Modified: 2024-04-12 04:47:45 - Feat.: - Title: Roman Kýr z Henklu: Zmenami v portfóliu reagujeme na ekologické výzvy aj náladu spotrebiteľov 02 - Modified: 2024-03-17 10:30:00 - Feat.: - Title: Vedci prepisujú históriu kozmetiky. Pravdepodobne našli najstarší rúž na svete, má tisícky rokov 03 - Modified: 2024-03-14 21:21:40 - Feat.: - Title: FOTO Máš tieto produkty doma? Úrad verejného zdravotníctva pred nimi varuje, okamžite ich vyhoď 04 - Modified: 2024-02-15 23:00:00 - Feat.: - Title: Nektár z pupeňov orgovánu ako kľúč k mladistvej pleti 05 - Modified: 2024-02-10 13:22:00 - Feat.: - Title: Export francúzskej kozmetiky vlani opäť rástol dvojciferným tempom
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 22:13