StoryEditor

NASA odhalí tajomstvá Pluta. Tento svet je živý, tvrdí vedec

08.10.2015, 17:44
Kozmická agentúra odhalí v priebehu štvrtka údaje a fotografie planéty Pluto a jej mesiaca Chárona z kozmickej sondy New Horizons.

Najnovšie zábery a dáta z Pluta ohromili vedcov z NASA. Vedúci výskumu Alan Stern v pondelok povedal, že rok "2015 sa zapíše navždy do učebníc", ako rok, kedy sa ľudstvo dostalo na okraj slnečnej sústavy.

"Tento svet je živý," povedal Stern pred nabitou sálou na albertskej univerzite. "Má počasie, má hmlu v atmosfére a aktívnu geológiu."

Minulý víkend NASA ukázala svetu fotografie v najvyššom rozlíšení, ale trpasličia planéta a jej mesiac Cháron skrývali ďalšie mystériá, ktoré odhalila vesmírna sonda New Horizons, ktorá doputovala na okraj nášho solárneho systému, píše portál The Guardian.

Vesmírna agentúra má v úmysle predstaviť nové údaje a snímky dnes. "NASA mi nedovolí povedať vám už teraz, čo vám prezradíme vo štvrtok. Je to úžasné," povedal Stern.

Cháronov tmavo-červený pól predstavuje pre vedcov záhadu. Stern sa k tomu vyjadril, že "nepoznáme nič podobné v slnečnej sústave. Nevieme, či je to škvrna, materiál, alebo niečo iné."

Mesiac má rôzne terény, vrátane kaňonu, ktorý sa tiahne viac ako 1400 kilometrov po jeho povrchu a je štyrikrát väčší ako Veľký Kaňon a miestami je dvakrát hlbší ako americká roklina.

"Vyzerá to tak, že celá kôra Chárona bola rozdelená na dve," povedal John Spencer, zástupca vedúceho geologického a geofyzikálneho tímu. Fotografie tiež ukazujú pomerne hladké pláne bez kráterov južne od kaňonu s hrebeňmi a drážkami, ktoré naznačujú pestrý a v poslednej dobe aktívny povrch. Zďaleka nepripomína ten mesiac, ktorý by bol posiaty krátermi, čo vedci očakávali.

Vedci majú aspoň jednu teóriu o tom, čo mohlo spôsobiť posun povrchu a jeho zmeny vo svete tak vzdialenom od Slnka: Studené vulkány poháňané vnútorným oceánom - systém známy ako kryovulkanizmus.

"Vnútorný oceán vody mohol zamrznúť už veľmi dávno, a výsledná zmena objemu mohla viesť k prasknutiu a otvoreniu Chárona, čo umožnilo láve na báze vody dosiahnuť povrch," povedal Paul Schenk, výskumník New Horizons.

Podobne aj nové zábery z Pluta omráčili a potešili vedcov. Jedna fotografia ukazuje bizarnú krajinu "vráskavých" hôr, asi 530 kilometrov naprieč, ktoré opísal Bill McKinnon, geologický a geofyzikálny výskumník NASA, ako "skôr dračie šupiny či stromovú kôru než geológiu."

01 - Modified: 2007-10-08 06:11:00 - Feat.: 0 - Title: Wenger i Roy Keane svojich zverencov zhodne chválili
01 - Modified: 2024-04-22 06:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Pes na Mesiaci či Marse už nemusí byť fikcia. NASA už trénuje prieskumného štvornohého miláčika 02 - Modified: 2024-04-19 12:00:00 - Feat.: - Title: NASA objavila baktérie odolné voči kozmickému žiareniu. Teraz ich chcú používať v produktoch, ktoré má doma každý 03 - Modified: 2024-04-18 10:11:08 - Feat.: - Title: Na dom mu spadol odpad z vesmíru. Teraz NASA potvrdila, že je to kus z batérie 04 - Modified: 2024-04-18 04:56:52 - Feat.: - Title: Šéf NASA varuje pred čínskou vojenskou prítomnosťou vo vesmíre 05 - Modified: 2024-04-16 11:30:00 - Feat.: - Title: Chystá sa najväčšie pátranie po lochnesskej príšere všetkých čias. Pomôcť by mohla aj NASA
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
24. apríl 2024 05:21