StoryEditor

Prejedzte sa ku krásnej pleti. S týmito potravinami

18.03.2014, 23:02
Autor:
stlstl
Pozrite sa, ktorých päť potravín vám pomôže k zdravej a žiarivej pokožke.

Ilustračná snímka: archív

Kvalitná strava je najdôležitejšou súčasťou dobrej starostlivosti o pleť. Ako hovorí staré príslovie, krása naozaj prichádza zvnútra. Bez ohľadu na to, koľko peňazí a úsilia ste ochotní investovať do kvalitných dermatologických produktov, pleť bude takmer vždy odrážať to, čo vložíte do žalúdka.

V prvom rade sa treba vyvarovať strave bohatej na vysoko glykemické sacharidy, ako sú rafinované obilniny a cukor. Tie totiž príliš rýchlo dvíhajú hladinu cukru v krvi, v dôsledku čoho pankreas produkuje inzulín navyše, čo spúšťa produkciu mazových žliaz - a to môže mať okrem vyplavenia mŕtvych buniek za následok aj zanesené póry. Tvorbu kožného mazu spúšťa tiež mlieko, zatiaľ čo niektoré rastlinné oleje (sezamové, kukuričné či slnečnicové) podporujú zápal.

Dobrou správou je, že prepiť a prejesť sa môžete aj ku krásnej pleti. Ak začleníte do jedálnička tieto potraviny.

1. Mrkva
Pamätáte si, ako vám rodičia hovorili, aby ste jedli mrkvu, že budete mať skvelý zrak? Vitamín beta-karotén, silný antoxidant, dokáže rovnako dobre udržiavať aj zdravé zuby a kosti a zabezpečiť rozvoj normálnych kožných buniek a zjednotený tón pleti.

2. Bobuľovité ovocie
Cieľom je dostať do tela veľa vitamínu C, čo je ďalší skvelý antioxidant, po ktorom bude pleť hladká a napnutá – vďaka zvýšenej produkcii kolagénu. Vitamín C podporuje aj imunitný systém, napomáha liečebným procesom v pokožke a tým pádom aj jej žiarivému vzhľadu. Na vitamín C sú zvlášť bohaté čučoriedky, jahody, černice a čierne ríbezle, zatiaľ čo objem cukru v nich je výrazne nižší ako u iných druhov.

3. Para orechy
Len malá hŕstka para orechov vám dokáže poskytnúť denný prísun selénu, ďalšieho antioxidantu, ktorý pracuje spolu s vitamínmi A a C na posilnení imunitného systému. Strava bohatá na selén môže chrániť proti melanómu, poškodeniam zo slnka a stareckým škvrnám. Ďalšími dobrými zdrojmi sú semená (slnečnica, chia, tekvica ), pšeničné klíčky a mäso. Mnoho orechov obsahuje tiež vitamín E, ktorý pomáha udržovať vlhkosť.

4. Petržlen
Obyčajná vetvička petržlenu obsahuje prekvapivo veľa vitamínu K, ktorý pomáha pri liečbe pokožky a podporuje pružnosť a dobrý tón pleti. Vďaka vitamínom A a C dokáže prečistiť močové cesty a obličky, pomáha pri odstraňovaní škvŕn a znižuje začervenanie. Éterické oleje petržlena majú antibakteriálne a protiplesňové účinky, ktoré dezinfikujú póry a bránia akné.

5. Celé zrná
Celé zrná plné vlákniny sú dobré pre zníženie zápalu spôsobeného ich príliš rafinovanými náprotivkami. Stabilizujú hladinu cukru v krvi a znižujú prudké vyplavovanie inzulínu. Celé zrná obsahujú zinok, ktorý dokáže napraviť poškodenia kože, udržuje jej hladkosť a pružnosť a reguluje tvorbu kožného mazu. B - vitamín biotín, ktorý sa vyskytuje v celozrnných obilninách, pomáha kožným bunkám so spracovaním tukov, bez ktorých sa koža stáva suchá a šupinatá.

Nezabudnite tiež piť veľa vody, aby vaša pleť bola dostatočne hydratovaná. Bylinné a zelené čaje sú takisto vhodné, ale sladké šťavy a sódu si držte radšej ďalej od tela.


Zdroj: businessinsider.com

01 - Modified: 2006-03-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Prístavy aj po predaji zostávajú v rukách štátu
01 - Modified: 2024-04-12 10:17:51 - Feat.: - Title: Revolúcia na tanieri. Je o geneticky modifikované potraviny záujem? 02 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 03 - Modified: 2024-04-12 04:47:45 - Feat.: - Title: Roman Kýr z Henklu: Zmenami v portfóliu reagujeme na ekologické výzvy aj náladu spotrebiteľov 04 - Modified: 2024-04-03 11:19:10 - Feat.: - Title: Dvaja Matovičovi poslanci sa vybrali na nákup do Poľska. Potraviny sú u nás o 50 percent drahšie, tvrdia 05 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
18. apríl 2024 22:43