StoryEditor

10 vecí, ktoré by ste mali vedieť o žihľave. Lieči a je skvelá v kuchyni

09.05.2015, 18:36
Autor:
stlstl
Na čo by ste nemali zabudnúť na jar? No predsa na žihľavu dvojdomú! Prečistí vás, nabije energiou, skrášli a zreparuje rany na koži.

Žihľava dvojdomá je určite miláčikom prírody. Inak by jej nedarovala toľko užitočných živín, ktoré z nej robia liečivý skvost. Nájdete v ňom dezinfekčný a regeneračný chlorofyl, betakarotén, vysokú dávku vitamínu C, vitamíny skupiny B, vápnik aj horčík a močopudnú kyselinu kremičitú. Žihľavu by ste si mali ceniť aj pre obsah antioxidačných flavonoidov a baktérie ničiace fytoncídy.


Žihľava lieči

1. Žihľavový čaj prelieči obličky, priaznivo pôsobí aj na žlčník a pečeň, pomáha pri alergii, bojuje proti bolestiam hlavy a podporuje metabolizmus. Patrí aj k bojovníkom proti artérioskleróze, chronickým bolestiam kĺbov i osteoporóze. Navyše stimuluje krvný obeh a znižuje hladinu cukru v krvi, preto by ju mali popíjať diabetici. Vďaka obsahu železa žihľava nakopne aj tvorbu červených krviniek.

2. Chcete si prečistiť krv a dať zbohom akné? Liekom je trojtýždňové popíjanie žihľavového čaju. Jednu až dve čajové lyžičky zalejte dva a pol decilitrami vriacej vody. Päť až desať minút lúhujte a pite teplý trikrát denne.

3. Žihľava je močopudná, preto si ju naordinujte aj pri zápaloch močových ciest. Z tela vám rýchlejšie vyplaví škodliviny. Má blahodarný vplyv aj na prostatu, zabráni jej zväčšovaniu, no len v prípade, ak popíjate čaj z korienkov. Zalejte pol až jednu lyžičku sušených korienkov šálkou horúcej vody, desať minút lúhujte a pochlipkávajte v priebehu dňa.

4. Pozor! Čaj zo žihľavy pite maximálne tri týždne. Potom si doprajte aj mesačnú pauzu. Nepripravujte si ani príliš silný čaj, môže vám uškodiť.

5. Vypadávajú vám vlasy? Denne si ich oplachujte žihľavovým odvarom. Viac prospechu vám však prinesie na prípravu a čakanie náročnejšia žihľavová tinktúra. Na jej výrobu potrebujete pol litra kvalitného bieleho alkoholu a sto gramov sušenej žihľavy. Nasypte ju do širšej sklenenej nádoby a alkohol prilievajte dovtedy, kým neprekryje žihľavu. Lúhujte dva týždne, počas ktorých zmes občas premiešajte. Potom tinktúru vtierajte do vlasovej pokožky a tešte sa na kvalitnejšiu, lesklejšiu a hustejšiu korunu krásy.


Snímka: flickr
 

6. Zbohom reuma. Keď vás žihľava v prírode popŕhli, nenadávajte, ale poďakujte jej. Hlavne vtedy, ak sa vám do kĺbov zahryzla reuma. Obsahuje látky, ktoré zmierňujú nepríjemné bolesti. Vedeli to už v starovekí Rímania, ktorí si zväzkami žihľavy šľahali ubolené kolená. Nechránenú pokožku síce pokryjú páliace vyrážky, no v organizme vtedy prebiehajú ozdravné procesy. Popŕhlené miesto sa navyše prehreje a prekrví. Patríte skôr k odvážnym? Zatnite zuby a reumou postihnutú oblasť si vyšibte zväzkom čerstvej žihľavy. Najlepšie raz či dvakrát denne počas jedného týždňa. Odmenou vám bude lepšie prekrvenie končatín a ústup bolestí.

Nepatríte k odvážlivcom, ktorí by sa dobrovoľne vystavili popŕhleniu? Stavte na žihľavový kúpeľ. Pripravte si ho z dvesto gramov žihľavy, ktorú namočíte na dvanásť hodín do piatich litrov studenej vody. Studený výluh potom zohrejte, preceďte a prilejte do kúpeľa. Vo vani sa uložte tak, aby ste mali srdce nad vodou a relaxujte dvadsať minút. Po kúpeli sa neutierajte, len sa zabaľte do župana. Ľahnite si na hodinu do postele a čakajte úľavu. Nemáte čas na vylihovanie? Do žihľavovej tinktúry namočte tkaninu a priložte ju na ubolené údy. Aj žihľavové obklady vás môžu oslobodiť od nepríjemných reumatických bolestí.


Kuchyňa ju ľúbi

7. Ak nechcete v teplejších mesiacoch okúsiť otravnú jarnú únavu, žihľavu používajte aj v kuchyni. No len mladú, sviežu a tmavozelenú. Nahradí špenát alebo iné šaláty a venuje vám kopec živín. V jarných mesiacoch si ju pridávajte do praženice, doplňte ku kuracine alebo si ju pripravte ako špenátový prívarok či polievku. Stonky nepoužívajte, iba lístky, tie krátko sparte v horúcej vode. Tak ich zbavíte páliacich účinkov.

8. Pripravte si žihľavový šalát. Dvestopäťdesiat gramov mladých výhonkov žihľavy a zväzok mladých cibuliek nasekajte nadrobno, pokvapkajte citrónovou šťavou, trochou oleja, doplňte kúskami vajíčok a cherry paradajkami. Šalát si môžete zlepšiť bielym jogurtom alebo nastrúhanou mrkvou.

9: Urobte žihľavový sirup. Potrebujete dvesto až dvestopäťdesiat gramov čerstvej alebo sušenej žihľavy a štyristo gramov cukru. Žihľavu zalejte jeden a pol litrom vody a nechajte lúhovať z večera do rána. Ráno preceďte, pridajte cukor a varte dovtedy, kým nezhustne ako med. Užívajte 3 až 4 polievkové lyžice sirupu denne. Posilní vás a prečistí.


Ako ju zbierať

10. Na listy žihľavy sa vyberte od apríla do septembra, keď sú ešte mladé a nekvitnú. Zbierať by sme ju mali len na svetlých a čistých miestach. Po prechádzke si hneď pripravte čaj. Vtedy má najsilnejšie účinky. Ak si žihľavu plánujete usušiť do zásoby, robte tak na tienistom a vzdušnom mieste. Usušenú rastlinu potom vložte do suchých papierových vreciek.


Článok bol uverejnený v magazíne Fit život.

01 - Modified: 2007-05-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Koho sme hostili
01 - Modified: 2016-08-17 15:54:26 - Feat.: - Title: Inšpirujte sa olympionikmi. Tipy pre úspešnejší život 02 - Modified: 2016-07-26 15:48:13 - Feat.: - Title: Fitnes trénerka vie, ako na zhadzovanie kíl. Takto to pôjde 03 - Modified: 2015-08-15 12:10:32 - Feat.: - Title: Milujete jahody? Skúste s nimi cez víkend urobiť tieto 4 veci 04 - Modified: 2015-07-26 22:00:01 - Feat.: - Title: Zdravá strava nie je len bio. A potreba teplého obeda je mýtus 05 - Modified: 2015-07-27 15:51:54 - Feat.: - Title: Najprv horúco a zrazu chladnejšie. Čo robiť, aby sme to prežili
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
05. apríl 2024 00:10