StoryEditor

Niečo záhadné sa deje ľuďom, ktorí sa vyliečili z Eboly

17.10.2015, 00:05
Autor:
chocho

"Moje oči začali byť stále mäkšie a strácali svoju stavbu ... bolo to, ako pozerať sa cez blok syra," popísal svoje problémy človek, ktorý prežil Ebolu.

Jedna z najväčších záhad obklopujúcich vírus Ebola je jeho schopnosť skrývať sa v orgánoch "vyliečených" ľudí a vyhnúť sa detekcii imunitného systému. Tento "trik" vírusu sa naplno prejavil minulý týždeň, keď bola 9. októbra škótska sestrička Pauline Cafferkey vo vážnom stave prevezená do nemocnice v Londýne. A to celých deväť mesiacov po tom, ako lekári vyhlásili, že sa z Eboly úplne vyliečila, píše portál Techinsider.

"Vírusu sa podľa tvrdení viacerých odborníkov podarilo nejakým spôsobom pretrvať a znovu sa objaviť, pričom závažne poškodil jej centrálny nervový systém," napísal The New York Times. "V jej telesných tekutinách našli stopy Eboly."

Ako sa lekári bolestne poučili, tvrdenie, že pacient je "vyliečený", nemusí nutne znamenať, že vírus bol odstránený z tela. Ľudia, ktorí Ebolu prežili podobne ako Cafferkeyová sa stretli s pretrvávajúcimi príznakmi, ako sú preludy, kŕče, nespavosť, bolesti tela a strata sluchu, ktoré trápili zachránených aj niekoľko mesiacov po vyliečení.

Vírus, ktorý sa prenáša telesnými tekutinami a spôsobuje vážne horúčky, hnačky, vracanie, bolesť hlavy, bolesti tela a modriny, zabije asi polovicu nakazených. Do októbra 2015 zabil až 11,312 ľudí. Epidémia vypukla v roku 2014 v západnej Afrike.

Jeden z najlepších zdrojov informácie ohľadne týchto príznakov je doktor Ian Crozier, Američan, ktorý prežil Ebolu a liečil pacientov v Sierra Leone v auguste 2014.

Crozier podrobne opísal niektoré bizarné a devastujúce príznaky, ktoré zažíval po svojom viac ako 40 dní trvajúcom zotavovaní.

Najvážnejšie z nich boli problémy s očami, ktoré začali asi 10 týždňov po prvých symptómoch Eboly a ktoré takmer spôsobili, že oslepol. Keď ho po desiatich týždňoch prepustili z nemocnice, vírus nebol nájdený v krvi ani v moči, ale bol prítomný v jeho spermiách.

Prežil ťažkosti pri chôdzi, menšie bolesti chrbta, zápal Achillovej šľachy a pichanie v dolných končatinách. Crozier tiež začal cítiť pálenie v očiach spolu s pocitom, že niečo v očiach má a navyše sa zvýšila citlivosť jeho očí na svetlo. Očné vyšetrenie preukázalo jazvy na vnútornom povrchu jeho oka a malé krvácanie vedľa jednej jazvy v jeho ľavom oku.

O mesiac, keď sa jeho príznaky zhoršili, mu vzali doktori vzorky z tekutiny, ktorá sa nachádza medzi rohovkou a šošovkou a ajhľa, test na Ebolu bol pozitívny.

Jeho stav sa zhoršoval, dokonca sa farba jeho oka zmenila z modrej na sýto zelenú.

"Okrem zmeny farby som stratil tlak v oku, moje oči začali byť stále mäkšie a strácali svoju stavbu," povedal Crozier v rozhovore pre CNN. "Takže v čase, keď som letel do Phoenixu, to bolo, ako pozerať sa cez blok syra."

Zmeny zraku nie sú medzi ľuďmi, ktorí prežili Ebolu, ničím výnimočným. Podľa Associated Press ich pociťovalo až 25 percent z nich.

Crozierov stav sa medzičasom zlepšil, ale stále nie je v normále. Približne 13 tisíc ľudí, ktorí Ebolu prežili, zažívajú podobné problémy ako Crozier.

01 - Modified: 2007-10-15 13:32:55 - Feat.: 0 - Title: DSS zrejme nebudú môcť investovať do realitných fondov
01 - Modified: 2024-04-23 13:53:26 - Feat.: - Title: Vnútri najsmrteľnejšej jaskyne na svete. Nachádza sa v nej vírus, ktorý môže spôsobiť ďalšiu pandémiu 02 - Modified: 2024-04-22 09:30:22 - Feat.: - Title: Prídeme o české pivo? Polia s chmeľom napáda agresívna hubová choroba, proti ktorej neexistuje ochrana 03 - Modified: 2024-04-09 10:00:00 - Feat.: - Title: Hongkong hlási nákazu vzácnym smrteľným vírusom, ktorý zaznamenali len u 50 ľudí. Muža pohrýzla opica 04 - Modified: 2024-04-22 08:46:22 - Feat.: - Title: Svojho času mediálny mág Fedor Flašík, skončil v nemocnici. Má opäť problém s rakovinou? 05 - Modified: 2024-03-29 11:00:00 - Feat.: - Title: Syndróm démonickej tváre skutočne existuje. Muž vysvetľuje, aké je to žiť s diagnózou, ktorou trpí len 75 ľudí na svete
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
23. apríl 2024 20:10