StoryEditor

Slováci vymysleli unikát: čiapku odolnú voči signálu a žiareniam

14.12.2015, 23:00
Autor:
lillil

Prerážajú svojím nápadom vo svete. Slovenská značka Shield prišla so zaujímavým konceptom čiapky, ktorá udivuje použitou modernou technológiou. Tá zabezpečuje ochranu hlavy pred nebezpečnými signálmi, ktoré sú vyžarované z každého elektrického zariadenia - mobilov, wi-fi vysielačov alebo satelitov.

Zakladatelia tejto značky začali svoju kampaň na internetovej stránke kickstarter.com s cieľom získať potrebné zdroje na rozšírenie čiapky do celého sveta. Aby Shield odolal signálom, používa špeciálnu striebornú látku pôvodne vyvinutú pre armádne účely. Tá navyše zabezpečuje antibakteriálne, antimikrobiálne, antizápachové a antistatické vlastnosti čiapky.

 

Práve dôkladné vpracovanie striebra do čiapky chráni pred žiareniami z mobilov, wi-fi routerov a vo všeobecnosti redukuje negatívne efekty elektromagnetickej radiácie. Myšlienka na vývoj takejto čiapky pochádza z alarmujúcich štatistík vplyvu telefónov a iných vysielačov na zdravie človeka. Tvorcovia sa nechali inšpirovať rodinným známym, ktorý mal problém zaspať niekoľko nocí za sebou a prisudzoval to všetkým mobilom a wi-fi sieťam naokolo. On si svoje zariadenia na noc vypínal, jeho susedia však nie. Pôvodne teda išlo iba o čiapku na spanie, ale po hlbšej štúdii ju Marek, Igor a Martin zo Shieldu rozšírili na všeobecné použitie. Elektromagnetické vlny číhajú všade naokolo. Napríklad využitie nájde aj v leteckej doprave, pretože pri jednom transatlantickom lete je človek vystavený takému žiareniu, aké telo dostane pri absolvovaní ôsmich röntgenov pľúc alebo dvanástich röntgenov zubov.

 

 

Podľa štúdií je radiácia z mobilu a wi-fi vysielačov zodpovedná za množstvo chorôb, ako je napríklad nespavosť, nesústredenosť alebo degenerácie buniek, ktorá môže viesť až k tragickým zdravotným komplikáciám. „V súčasnosti je bežné telefonovať aj štyri hodiny denne a tento zvyk asi len ťažko zmeníme. Preto by sme mali hľadať spôsoby, ako sa aspoň pred nebezpečnými účinkami chrániť,“ približuje jeden zo zakladateľov Marek.

 

Čiapka nabrala svoju finálnu podobu až po pol roku vývoja. Skladá sa z čistej bavlny a čistého striebra. Dizajn čiapok Shield vychádza zo štýlu „beanie“ čiapok a taktiež prichádzajú aj so šiltovkou, ktorá má „snapback“ tvar, obľúbený najmä u amerických raperov.

Cena čiapok sa začína na 25 eurách pre detskú veľkosť, na 30 eurách pre dospelú veľkosť a na 32 eurách pre šiltovku. K dispozícii sú štyri farebné kombinácie a dva typy šiltoviek. 

 


 

01 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva 02 - Modified: 2024-04-19 12:15:00 - Feat.: - Title: Mazda predstavila novú vlajkovú loď. Gigant aj so šesťvalcom zvládne 2,5-tonový príves 03 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 04 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny 05 - Modified: 2024-04-17 09:36:15 - Feat.: - Title: Nová povinnosť pre autá od júla 2024: Znamená stopku pre obľúbené fiaty i porsche
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 19:20