Chrápanie. Snímka: pixabay
StoryEditor

Čo ste nevedeli o chrápaní. Zhoršuje ho cigareta a pomôže tenisová loptička

27.02.2016, 22:51

Chrápanie je väčšinou spôsobené tým, že vzduch v dýchacích cestách naráža na prekážku, ktorú rozochveje. Tou môže byť znížené mäkké poschodie, rozšírené tkanivo v nosohltane alebo zhoršená nosová priechodnosť vzniknutá opäť povoleným tkanivom či nachladnutím, píše idnes.cz.

"Často môže byť chrápanie príznakom rôznych chorôb, ako je vysoký krvný tlak, chronická nádcha, obezita či spánkové apnoe. Syndróm spánkového apnoe, ale aj ďalšie poruchy spánku sa dajú odhaliť v spánkovom laboratóriu," hovorí Petra Řehořková z Petra Clinic, kde sa poruchami spánku zaoberajú.

Na chrápanie má tiež vplyv pohlavie, všeobecne muži chrápu častejšie a hlasnejšie než ženy. "Svoj podiel na chrápaní môžu mať aj zväčšené nosné mandle, choroby horných dýchacích ciest a tiež spánková pozície. Ak spíte najradšej na chrbte s málo podloženou hlavu, pravdepodobnosť chrápanie sa zvyšuje," upozorňuje Řehořková.

Prečítajte si ďalšie zaujímavosti o chrápaní, ktoré ste možno nevedeli.

1. Chrápánie môže komplikovať váš vzťah
Znížená kvalita spánku a jeho nedostatočná dĺžka sa netýka len chrápajúcej osoby, ale aj jej drahé polovičky. Spánková deprivácia u oboch partnerov potom môže byť príčinou častejších hádok a podráždenosti. Prieskum, ktorý vykonali odborníci z National Sleep Foundation, ukázal, že viac ako jedna tretina respondentov pociťovala problémy vo vzťahu spôsobené poruchou spánku. "Vážne chrápanie výrazne narušuje spánok partnera, spôsobuje podráždenosť, zlosť a depresiu," hovorí doktorka Ann Romaker, riaditeľka Sleep Disorders Center at Saint Luke 's Health System. Prvým krokom k náprave a lepšiemu spánku je podľa nej pohovoriť si s osobou, ktorá vám nedá spať. Nebojte sa vyjadriť svoje obavy o jeho, ale aj o vaše zdravie.

2. Chrápánie môže signalizovať ďalšie zdravotné problémy
Vydávate vy alebo váš partner pri spánku hlasné vzdychy? Mohlo by ísť o spánkové apnoe. "U 4 percent mužov a 2 percent žien vo veku 30 až 60 rokov je príčinou chrápania patologické zúženie dýchacích ciest (mäkké poschodie, poschodové mandle, za koreňom jazyka). Tento druh chrápania sa nazýva spánková apnoe," uviedla Petra Řehořková.

Ak má nejaký človek spánkové apnoe, dochádza u neho v spánku k desaťsekundovým až minútovým zástavám dychu. Kvôli zástavám dychu klesá hladina kyslíka v krvi, čo vedie k nedostatočnému okysličovaniu orgánov. Z toho plynú vysoké zdravotné riziká ako časté zástavy dychu s vyšším výskytom ochorenia srdca, vysokým tlakom, infarktom, cukrovkou a mŕtvicou. "Dychová zástava v spánku núti mozog vysielať signály k uvoľneniu dýchacích svalov. Kvôli tejto mozgovej činnosti sa človek dostáva viac než desaťkrát za hodinu do polospánku. Po prebudení sa necíti oddýchnuto, ale trpí únavou, vyčerpaním a vyššou mierou stresu. Všetko dohromady vedie k častejšiemu riziku chorôb opísaných vyššie, ale aj k poruchám potencie. Nasledujúci deň by sa dal v podstate opísať ako stav po prepitej noci," vysvetľuje Řehořková.

3. Nadváha je spojená so zvýšeným chrápaním
S nadmerným nárastom váhy sa zvyšuje okrem rizika mnohých ochorení i pravdepodobnosť chrápania. To sa týka predovšetkým ľudí, ktorí majú tendenciu priberať v hornej polovici tela a ktorým sa tuk ukladá v oblasti krku. Doktorka B. Gail Demko, prezidentka American Academy of Dental Sleep Medicine, vysvetlila, že priberaním sa zužujú dýchacie cesty a stúpa tak pravdepodobnosť chrápania. Dobrou správou podľa nej je, že stačí schudnúť len 10 percent telesnej váhy a situácia sa môže dramaticky zlepšiť.

4. Na chrápanie môže mať vplyv to, čo konzumujete pred spaním
Ak sa chcete vyhnúť chrápaniu, opustite bar najmenej štyri hodiny pred tým, ako pôjdete spať. Alkohol totiž uvoľňuje centrálny nervový systém a pre vaše telo je potom ťažšie počas spánku dýchať. "Keď sa všetky tie tkanivá a svaly okolo hrdla uvoľnia, existuje väčšia šanca, že dýchacie cesty skolabujú, čo vedie k chrápaniu," vysvetlil doktor Matthew Mingrone z California 's Eos Sleep centers. Medzi ďalšie veci patria sedatíva ako prášky na spanie a na upokojenie, ktoré vás síce uvoľnia, ale znížené napätie vo svaloch krku zvýši pravdepodobnosť chrápania.

5. Spúšťacom chrápania môže byť aj vaša alergia
Vdychovanie alergénov ako sú pele a zvieracie alergény spôsobuje opuch nosných a krčných tkanív. Dýchacie cesty sa potom najmä v noci uzavrú, čo môže viesť k hlasnému chrápaniu. Doktor Mingrone vysvetlil, že schopnosť nášho tela pobiť sa s alergénmi počas spánku nie je rovnaká, ako keď sme hore. Aj preto radí bojovať s alergiami pomocou liekov a nosových sprejov. Niekedy tiež pomôže dôkladné vyčistenie spálne a zbavenie sa mikročastíc, ktoré dráždia nosovú sliznicu a nútia alergika dýchať ústami. Pomôcť môže aj zmena lôžkovín, znížené alebo naopak zvýšené vetranie a tiež zvlhčovač vzduchu.

6. Fajčenie môže problém zhoršovať
Ďalší dobrý dôvod prečo skončiť s fajčením. Štúdia z American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine ukázala, že súčasní aj bývalí fajčiari majú vyššiu pravdepodobnosť pravidelne chrápať ako nefajčiari. "Cigaretový dym je dráždidlo, ktoré spôsobuje opuch mäkkých tkanív," vysvetlila doktorka Romaker. Fajčiari sú navyše oproti nefajčiarom náchylnejšie ku krčným zápalom a suchu v krku a jemné čiastočky v cigaretovom dyme môžu dráždiť dýchacie cesty, čo tiež prispieva k chrápania. Ak sa fajčeniu cigariet vyhnete pred spaním, môžete chrápanie zmierniť, avšak ako podotkla doktorka Romaker, najlepšie je prestať fajčiť úplne.

7. Od chrápania môže pomôcť lekársky zákrok, ale aj tenisová loptička
Petra Řehořková vysvetlila, že pre odstránenie problému je najprv nutná diagnostika, ktorá prezradí, o akú formu chrápania ide. Nasleduje stanovenie diagnózy a určenie následných možností liečby. Meranie prebieha v spánkovej miestnosti, v ktorej je okrem postele špeciálny prístroj, ktorý zbiera dáta o spánku minimálne 10 hodín a pritom vyhodnocuje dychovú krivku. "Podľa stanovenej diagnózy buď podstúpite jednoduchý estetický zákrok laserom alebo vo vážnejšom prípade, keď chrápanie spôsobujú iné časti dýchacieho ústrojenstva ako hltan a mäkké tkanivá v ústnej dutine, putujete na plastickú chirurgiu alebo rádiofrekvenčnú termoterapiu. Najmenej priaznivou správou je diagnostika spánkového apnoe, kedy je nutná ďalšia liečba a spolupráca s odborníkmi z ORL," uviedla Řehořková.

Trochu kontroverzným riešením problému s chrápaním je zašitie tenisovej loptičky na zadnú stranu pyžama. Chrápajúci sa tak nebude pretáčať na chrbát, do polohy, ktorá zvyšuje pravdepodobnosť chrápanie. Avšak chrápanie je často spôsobené zlým životným štýlom alebo môže indikovať vážnejší zdravotný problém a v tom prípade loptička v pyžame nič nerieši.

Neurológ Jiří Ondra z Lekárskeho domu Praha 7 odporúča ako prevenciu porúch spánku dodržiavať spánkovú hygienu, čo je súbor techník, ktoré uľahčujú zaspávanie a zlepšujú kvalitu spánku. Patrí medzi ne napríklad zaspávanie a prebúdzanie sa v rovnakú hodinu, príjemné prostredie na spánok (chladnejšia miestnosť, kvalitné matrace), vyvarovanie sa stimulujúcich nápojov a cigariet.

01 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Ak toto po prebudení robíš aj ty, nečuduj sa, že si vkuse unavený. Prečítaj si, čo pre lepší spánok pravidelne robia odborníci 02 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Obchod so spánkom. Koľko stoja zdravé sladké driemoty 03 - Modified: 2024-04-10 08:14:02 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity? 04 - Modified: 2024-04-06 08:30:00 - Feat.: - Title: Cítiš sa, akoby si za noc zostarol o desať rokov? Vedci skúmali ako ovplyvňuje spánok vnímanie nášho veku 05 - Modified: 2024-04-03 13:58:14 - Feat.: - Title: Nová daň z cukru len vytiahne peniaze z vreciek ľudí, zamestnávatelia odporúčajú iné opatrenia
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 15:43