Fajčenie. Snímka: Flickr
StoryEditor

7 tipov, ako nebyť v strese, keď prestanete fajčiť

08.03.2016, 15:47

Každý bojuje so stresom po svojom. Fajčiari sa zvyčajne spoliehajú na cigarety. Existujú však oveľa zdravšie spôsoby, ako si so stresom a úzkosťami poradiť. Niektorí fajčiari sa nechcú vzdať cigariet práve kvôli pocitu uvoľnenia, ktorý im inhalácia tabaku prináša, píše idnes.cz.

"Aj keď vo vás cigareta vyvolá pocit krátkodobého uvoľnenia, extrémne zvyšuje hladinu oxidačného stresu v našom tele. Fajčenie je proste zlozvyk, ktorý v určitú chvíľu niečo zalepí (samotu, prebytok stresu, problémy v rôznych oblastiach života), ale z dlhodobého hľadiska nič nerieši," vysvetľuje terapeutka Lucie Mucalová. Vysadenie fajčenia však sprevádzajú nepríjemné abstinenčné príznaky, ktoré môžu pokus o úplné odstránenie cigariet zo života značne skomplikovať. Podľa Mucalovej môžu pomôcť náhradné nikotínové terapie, ktoré pomôžu zbaviť sa závislosti na tabaku tým, že zmiernia túžbu tela po nikotíne a zároveň znížia abstinenčné príznaky (napr.: nikotínové náplasti, nikotínové žuvačky, pastilky). Aj keď sa vám podarí zbaviť sa závislosti na nikotíne, stále tú vyvstáva otázka, akým spôsobom zvládať stres, od ktorého ste si pomáhali práve fajčením cigariet. Tu sú tipy podľa Marcely Svobodovej.

Znížte prísun kofeínu
Konzumácia kofeínu môže u niektorých ľudí zvyšovať úzkostné pocity, starosti a stres. A ak sa snažíte prestať fajčiť, určite nepotrebujete pridávať ďalší stres navyše. Namiesto tradičnej kávy môžete vyskúšať jej bezkofeínovú variantu alebo napríklad bylinkový čaj. Ak svoju dávku kofeínu získavate z limonád kolového typu, tiež skúste prejsť na verziu bez kofeínu. Úplne najlepšie je však potom podľa odborníkov čistá voda ochutená čerstvo vytlačenou citrónovou alebo pomarančovou šťavou.

Naučte sa správne dýchať
Na zníženie stresu a pocitov úzkosti sú tiež veľmi účinné jednoduché dychové techniky. Terapeutka Mucalová odporúča vyskúšať dve jednoduché metódy, ako správne používať dych k zníženiu hladín stresu. "Naučte sa vedome využívať svoj dych. Položte si ruku na hrudník, vnímajte svoj dych, ako prúdi dovnútra do tela a zase von. Vnímajte jeho prirodzený rytmus. Ako ďalšie môžete využiť metódu počítania pozadu. Zhlboka sa nadýchnite, keď vydychujete, počítajte späť od deviatich (deväť, osem, sedem, atď.). V ďalšom dychovom cykle počítajte od osmičky dole atď. Vždy prispôsobte dĺžku nádychu a výdychu číslu, od ktorého počítate."

Robte niečo pre zábavu
Zabavte svoju myseľ niečím, čo vás baví a pocit uvoľnenia sa dostaví prakticky okamžite. Či už je vaším koníčkom pletenie, maľovanie, záhradničenie alebo napríklad len zhliadnutie zaujímavého filmu či relaxácia pri knižky, nájdite si nejakú činnosť, ktorá vás teší a pokúste sa ňou zabaviť aspoň niekoľko minút denne. Koníčky a záľuby sú obzvlášť dôležité práve pri snahe prestať fajčiť.

Žite prítomnosťou
Mnoho ľudí zažíva stresujúce pocity a úzkostné stavy pri pomyslení na budúcnosť. Avšak zaoberať sa a stresovať sa niečím, čo vlastne ešte ani neexistuje, nedáva zmysel a len zvyšuje hladinu stresu. Než sa nervovať vecami, ktoré sa ešte ani nestali, sústreďte sa na prítomný okamih. Tento postoj vám tiež pomôže odnaučiť sa stresovať záležitosťami, ktoré nemôžete ovplyvniť. Ak sa napríklad ocitnete v dopravnej zápche, využite tento čas napríklad na počúvanie hudby než zbytočným rozčuľovaním sa.

Začnite sa hýbať
Medzi najlepších zabijakov stresu vôbec patrí pohyb. Telesná aktivita navyše účinne pomáha pri strese z vysadenia cigariet. "Cvičenie v tele rozbúri doslova chemický koktail zlepšujúci našu náladu. V mozgu sa začnú vyplavovať chemické látky serotonín a dopamín, ktoré sú zodpovedné za radostnú náladu. A s tým súvisí aj zvýšenie hladiny látok, ktoré spôsobujú šťastie a dobrú náladu, endorfínov. Ich hladina rastie už zhruba 10 minút po začatí cvičenia a zvýšená zostáva zhruba pol hodiny po skončení fyzickej záťaže. Ide o akési vnútorné opiáty, ktorými si naše telo tlmí bolesti spôsobenú fyzickou záťažou," vysvetľuje Markéta Brožová, hlavná trénerka fitness centier pre ženy Contours. Vďaka rytmickým pohybom - ako je napríklad pri plávaní, cyklistike alebo ďalších podobných športových aktivitách - sa vyplavujú antistresové hormóny, ktoré uvádzajú do stavu odpočinku ľavú mozgovú hemisféru (tá má zodpovednosť za logiku a rozum).

Pri strese sa do tela vyplavujú tzv. stresové hormóny, najznámejší z nich je kortizol. "Cvičenie tak znižuje jeho hladinu a zároveň pomáha tvoriť nové nervové bunky v oblasti mozgu, kde sa tvoria nové spomienky. Odborníci tvrdia, že v porovnaní s morfiom je rovnaké množstvo endorfínu až tisícnásobne účinnejšie. Niet teda divu, že u niektorých môže produkcia endorfínov spôsobiť až, závislosť na tréningu '. V tom najlepšom prípade vymeníte závislosť na cigaretách za oveľa lepšiu a doživotnú závislosť na pohybe," uviedla trénerka Brožová.
    
Nalaďte sa na svoju duchovnú stránku
Mnoho ľudí sa v stresujúcich životných situácií obracia k svojej viere a duchovne všeobecne, či už sa jedná o modlitby, náboženské praktiky, meditácie alebo napríklad len počúvanie hudby či trávenie času v prírode. Zameranie sa na duchovno pomáha upokojovať myseľ a pomôže vám vidieť veci z väčšej perspektívy. Taktiež si lepšie uvedomíte, prečo ste skončili s fajčením a prečo už sa k tomuto zlozvyku nechcete vrátiť.

Vytvorte si od problému odstup
Ak máte pocit, že už vám vaše starosti pretekajú cez hlavu, odíďte od nich. Vezmite si pár minút na vyčistenie hlavy, kedy sa vedome rozhodnete, že sa chvíľku nebudete vašimi aktuálnymi problémami zaoberať. Môže vám k tomu pomôcť krátka prechádzka, podebatovanie s priateľmi o veciach, ktoré nemajú s vaším problémom nič spoločné, alebo si zájdite na niečo dobré na jedenie.


01 - Modified: 2024-04-19 12:23:26 - Feat.: - Title: Herečka Jiřina Bohdalová sekla s celoživotným zlozvykom. Na staré kolená mení pravidlá 02 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané 03 - Modified: 2024-04-16 14:30:08 - Feat.: - Title: Britskí zákonodarcovia budú hlasovať o pláne zaviesť prelomový zákaz fajčenia 04 - Modified: 2024-03-21 10:30:00 - Feat.: - Title: Táto európska krajina už čoskoro definitívne zakáže fajčenie. Stopku dostanú bežné cigarety aj vapovanie 05 - Modified: 2024-03-08 13:50:30 - Feat.: - Title: Revolučná novinka Ploom X pre jedinečné ženy so štýlom
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
23. apríl 2024 10:13