StoryEditor

Masáž hlavy lieči celé telo. Pomáha proti stresu aj migréne

29.03.2016, 00:00
Autor:
HNstyleHNstyle

Únava, podráždenosť, stres, bolesti hlavy aj celková fyzická nepohoda - to všetko spolu súvisí. Aspoň podľa východnej medicíny, ktorá ponúka trochu iné spôsoby prevencie a riešenia ťažkostí, než na aké sme zvyknutí z tej západnej. Jedným z nich je aj špeciálna masáž hlavy, tváre a krku, píše portál idnes.cz. Pozrite sa, ako prebieha.

Ako to celé funguje
Ajurvéda - prastarý liečebný systém, ktorý pochádza z Indie - objavuje u nás čím ďalej viac ľudí. Alternatíva (a zároveň v istom zmysle predobraz) modernej medicíny sa zameriava predovšetkým na prevenciu telesných i psychických neduhov; zahŕňa rady týkajúce sa výživy, cvičenia, bylinné terapie, meditačné a relaxačné techniky.



Kľúčovou súčasťou ajurvédy sú masáže, ktoré sa vykonávajú pomocou tradičných techník a aromaterapeutických olejov. Charakteristické je pre ne to, že terapeut nepoužíva silný tlak. Masáž je veľmi jemná a k jej účinku prispievajú hlavne presne vedené ťahy, preťahovanie a pretáčanie. Premasírujú sa pri nej svaly i kĺby, zároveň sa stimulujú významné akupresúrne body.

Prečo práve hlava
Variant, pri ktorom sa masíruje šija, krk, hlava a tvár, môže podľa ajurvédskeho učenia dokonca nahradiť masáž celého tela. Aktivujú sa pri nej totiž akupresúrne body, ktoré ovplyvňujú celkový telesný stav.

Ajurvédska masáž hlavy má za úlohu uvoľniť celý nervový systém, pomáha tiež odvádzať toxíny z tela, zlepšovať rast vlasov a zvyšovať výkon mysle. Dokáže podporiť činnosť oboch mozgových hemisfér, navyše celkovo psychicky a fyzicky harmonizuje organizmus, dodáva masér Igor Mekhi, ktorý sa jej venuje v salóne Bomton Florentinum.

Ako masáž prebieha
Väčšinou sa pri ajurvédskej masáži používa teplý olej, stretnete sa ale aj s variantom bez oleja. Aj postup býva rôzny; Igor Mekhi začína vždy systematickou masážou šije a krku. Tá by mala predovšetkým uvoľniť a pretiahnuť svaly krčnej chrbtice, podľa experta navyše odstraňuje energetické bloky a uvoľňuje napätie, ktoré často vedie k bolestiam hlavy či migréne.

Nasleduje masáž zátylku a vlasovej časti hlavy, nakoniec prichádza na rad jemná masáž tváre. Tá by mala prispieť k odplaveniu emócií, ktoré sa podľa ajurvédy viažu práve k tvárovej časti. Zmierňuje psychickú únavu a podráždenosť a pomáha pri boji so stresom, nespavosťou a depresiami.

01 - Modified: 2024-04-19 12:00:00 - Feat.: - Title: NASA objavila baktérie odolné voči kozmickému žiareniu. Teraz ich chcú používať v produktoch, ktoré má doma každý 02 - Modified: 2024-04-15 19:49:17 - Feat.: - Title: Vo svetových oceánoch hromadne belejú koraly, škodia im klimatické zmeny. Tepelný stres ovplyvňuje aj ryby 03 - Modified: 2024-04-13 14:07:48 - Feat.: - Title: Kristína Svarinská si užila exotiku. Takto ste známu herečku ešte nevideli... 04 - Modified: 2024-04-11 12:42:54 - Feat.: - Title: Jean-Michel Jarre vystúpi v Bratislave zadarmo s Brianom Mayom. Naše hlavné mesto bude na okamih najinteligentnejším na Zemi 05 - Modified: 2024-04-02 11:09:59 - Feat.: - Title: Aj obyčajní smrteľníci majú superschopnosti. Tieto sú najznámejšie, niektoré z nich dokážeš získať tréningom aj ty
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. apríl 2024 14:01