Šťastní ľudiaFlickr
StoryEditor

Deväť krokov, ktoré naozaj prispejú k vášmu šťastiu

25.03.2016, 13:54

Cesta ku šťastiu je často jednoduchšia, než si vieme predstaviť. Niekedy stačia len malé zmeny v životných návykoch a šťastie si vás nájde samo. Začať môžete napríklad tým, že už od rána budete pozitívne naladení, píše Marcela Svobodová pre idnes.cz.

Každý túži po šťastí, aj keď je tento pojem celkom ťažko definovateľný. Jitka Ševčíková, lektorka emočnej inteligencie sa domnieva, že šťastie je kombinácia spokojnosti a energetizujúcich emócií. Pocit, že život má zmysel. Tento pocit je subjektívny a skladá sa z potešenia, nášho aktívneho zapojenia a úmyslu. Ako zdroje šťastia sú v percentách dané: 50% genetika, osobnosť a temperament, 10% vonkajšie podmienky (zdravie, bohatstvo, rodina) a celých 40% je naše vlastné rozhodnutie. "Dôležité je uvedomiť si, že život nie je zúfalá snaha zvládnuť tlak zvonku. Je potrebné mať poriadok v hlave. A schopnosť v nej pravidelne upratovať. Obmedzením prežívať šťastie často býva naše vnútorné presvedčenie, že musíme byť dokonalí, rýchli, musíme sa snažiť, vyhovieť, plniť potreby druhého, ponáhľať, bez užitia si obyčajných vecí všedného dňa. Šťastie prichádza nečakane každý všedný deň, je potreba cvičiť zameranie pozornosti na jeho chvíľky a rámovať si ich na horšie časy ako fotky z dovolenky. Neustále sa obzeráme do minulosti alebo budúcnosti, pritom šťastie nie je trvalo udržateľný stav. Šťastie je teraz," vysvetlila Ševčíková.

Zbaviť sa pesimistického myslenia však nebýva také ľahké. Ševčíková radí uvedomiť si, že šťastie závisí úplne len na nás. Naučíte sa aktívne vyhľadávať zdroje svojho šťastia (v rodine, v prírode, v hudbe, v sebe, v práci, v pohybe, v meditácii), naučíte sa ich prežívať. V tom okamihu, keď ich naozaj cítite (nie až neskôr: áno, vtedy, keď som ležala na pláži vedľa neho a pozerali sme sa spolu na more, vtedy som bola šťastná). "Pozitívny postoj k životu znamená prijatie zodpovednosti za vlastný život. Pochopenie jeho zmyslu nám prináša iný pohľad na situácie, ktoré prežívame. Pozitívne žiť znamená uvedomiť si, že som to bol práve ja, kto došiel do tejto situácie, a že každá situácia má v sebe riešenie, východisko. Znamená to prestať súdiť sám seba, druhých ľudí a situácie, v ktorých sa nachádzame. Teda prestať deliť veci na dobré a zlé a žiť možnosť rastu a zmeny, namiesto pocitov krivdy, nespravodlivosti a zloby. Nikto vás nevystrká po rebríku, ak nechcete aspoň trochu liezť sami," uviedla Ševčíková.

Server Health.com zozbieral tipy na zvýšenie pocitu šťastia od pozitívne naladených osôb, či už slávnych alebo nie. Prečítajte si tie najzaujímavejšie.

1. Začnite deň pozitívne už od rána
Ak začnete deň správne, budete sa cítiť dobre aj po zvyšok dňa. Vykročenie zlou nohou naopak môže pokaziť celý deň, tvrdí Gretchen Rubinová (autorka bestselleru Better Than Before: What I Learned About Making and Breaking Habits). Rubinová odporúča zamerať sa na vaše ranné návyky a nájsť zádrhely, ktoré vás ráno rozčuľujú. Máte každé ráno problém nájsť kľúče? Vyhraďte si na ne jedno miesto, kam ich zakaždým pokladáte. Chodíte do práce s niekoľkominútovým oneskorením? Vstaňte o desať minút skôr. Proste sa snažte ráno čo najmenej stresovať a máte tak nádej, že aj celý deň prebehne v pokoji.

2. Majte radi svoj vzhľad
Ľudia s nadváhou alebo obezitou si často odopierajú pohyb, pretože sa domnievajú, že ho nezvládnu, alebo sa hanbia cvičiť pred ostatnými fyzicky zdatnejšími jedincami. Lenže tým sa ocitajú v začarovanom kruhu, ktorý im k lepšiemu pocitu určite nepomôže. Lektorka jogy Jessamyn Stanleyová cvičila prvýkrát jogu v šestnástich rokoch a kvôli jej nadváhe bol pre ňu tento zážitok desivý a zničujúci. Trvalo jej ďalších sedem rokov, než skúsila jogu znovu. "Všetci sme posadnutí tým, ako nás ostatní ľudia vnímajú. Ľudia sa ma pýtajú: čo ak na mňa budú ľudia zízať? Áno, budú, proste to tak je, ale vy sa musíte spýtať sami seba, prečo tu ste. Aby ste sa zaoberali tým, čo si o vás myslia iní ľudia? Alebo sa zaoberať svojou vecou a jednoducho cvičiť?" nabáda Stanleyová, ktorá odporúča jednoducho pohľady ostatných ignorovať a sústrediť sa na cvičenie.

3. Noste peknú spodnú bielizeň
Nešetrite si svoju najlepšiu spodnú bielizeň len na rande a ďalšie špeciálne príležitosti, radí topmodelka Heidi Klum a kreatívna riaditeľka Heidi Klum Intimates. Spodná bielizeň je prvou vecou, ​​ktorú si ráno na seba oblečiete a poslednou vecou, ​​ktorú vyzlečiete. Takže by to malo byť niečo, čo máte radi a čo sa vám páči. Klum priznáva, že peknú podprsenku a nohavičky berie ako spôsob starostlivosti o seba a domnieva sa, že slušivá spodná bielizeň môže pomôcť ženám cítiť sa pohodlne, sexi a luxusne.

4. Vpusťte si do života trochu nostalgie
Pri pozorovaní rôznych kultúr z celého sveta vedci zisťujú, že najšťastnejší ľudia sú tí, ktorí majú spojenie so svojimi predkami, vedia kde sú ich korene a odkiaľ pochádzajú. Dan Buettner (autor The Blue Zones: 9 Lessons for Living Longer from the People Who'Ve Lived the Longest) vysvetlil, že my ľudia získavame hlboký pôžitok z pocitu, že sme časťou kontinua. Buettner radí obklopiť sa vecami ako sú fotky a suveníry - napríklad fotkou vašej babičky, keď bola malé dieťa, obrázkom, ktorý nakreslil váš syn v škôlke, mušlí z vašej letnej dovolenky pri mori - a postaviť ich na miesto, ktoré máte každý deň na očiach. Týmto spôsobom potom zažijete každý deň záblesk potešenia a radosti.

5. Pozvite ľudí na návštevu
Módna návrhárka Lauren Conradová (autorka knihy Celebrate) pre zlepšenie nálady a pocitu šťastia odporúča pozývať priateľov na návštevu, spoločnú večeru alebo napríklad piknik v prírode. Conradová priznala, že pociťuje príliv šťastia, keď hostí svojich priateľov, pričom najradšej má neformálne stretnutie, kedy si môžu všetci dať dole topánky a urobiť si pohodlie alebo napríklad večer sa zábavnou hrou. Spoločný čas s priateľmi a ľuďmi, ktorých máte radi a ktorí vás dokážu rozosmiať, môže naozaj pôsobiť ako životabudič, ktorý zvýši pocit šťastia.

6. Zaraďte do svojho života dostatok pohybu
Payal Kadakia, spoluzakladateľka a výkonná riaditeľka ClassPass má veľmi nabitý pracovný kalendár, ale vie, že by všetko nezvládala bez toho, aby si našla čas na pohyb. Preto si do svojho diára okrem pracovných stretnutí zaznamenáva aj návštevu posilňovne alebo lekcie cvičenia. Kadakia vie, že energiu, ktorú získa z pohybu, nikde inde nedostane a priznáva, že jej telo proste pohyb potrebuje. S jej prístupom súhlasí aj Markéta Brožová, hlavná trénerka fitness centier pre ženy Contours.  "Všimnite si, že aktívni ľudia sa málokedy stretávajú s depresiami. Pravidelný pohyb totiž posilňuje imunitu, a tá pôsobí nielen ako obrana pred chorobami, ale tiež pomáha lepšie zvládať stresové situácie. Pravidelná aktivita navyše podporuje aj zdravie mozgu. Vďaka cvičeniu sa v tele vyplavujú látky zodpovedné za šťastie a dobrú náladu a látky, ktoré dokážu našu náladu zlepšiť. Ide o známe endorfíny a tiež chemické látky serotonín a dopamín. Ich hladina rastie už zhruba 10 minút po začatí cvičenia a zvýšená zostáva zhruba pol hodiny po skončení fyzickej záťaže. Ide o akési vnútorné opiáty, ktorými si naše telo tlmí bolesti spôsobené fyzickou záťažou. Odborníci tvrdia, že v porovnaní s morfiom je rovnaké množstvo endorfínu až tisícnásobne účinnejšie. Ideálne je cvičiť naozaj pravidelne a nájsť si nejakú aktivitu minimálne 3x týždenne," uviedla Markéta Brožová.

7. Zastavte špirálu stresu
To, čoho sa bojíme, sú často veci, ktoré sú úplne mimo našu kontrolu. Napríklad vaše lietadlo má meškanie a vy sa bojíte, že nestihnete ďalšie spoje a desíte sa toho, čo sa potom stane. Lenže načo vám tento strach a stres je, keď ho aj tak nemôžete nijako ovplyvniť? Sharon Salzbergová, spoluzakladateľka Insight Meditation Society v Barre si pri zistení, že sa jej myšlienky začínajú vymykať kontrole povie: Nejako to dopadne. Tým si pripomenie, ženemôže zistiť ani ovplyvniť, ako to všetko dopadne a prestane sa tým stresovať.

8. Zapíšte si do diára čas na zábavu
Aj keby ste pracovali 60 hodín týždenne, stále máte čas na veci, ktoré vás bavia, tvrdí Laura Vanderkamová (autorka knihy I Know How She Does It). Bohužiaľ väčšina zaneprázdnených žien si myslí, že ten čas jednoducho nemá. Takže si naplánujú nejaké hmlisté plány vo vzdialenej budúcnosti, ako viac cvičiť alebo ísť na večeru s priateľmi. To ale podľa Vanderkamovej vôbec nepomáha. Podľa nej je lepšie stanoviť si jasné ciele, ako je káva so susedkou a zvýšiť si tak pravdepodobnosť, že sa to stane. Proste susedke zavoláte a vyberiete spoločne dátum. Vanderkamová pri študovaní časových záznamov zaneprázdnených žien zistila, že kľúčom je plánovanie špecifických aktivít. Preto radí zapísať si priamo do kalendára presný dátum a čas, kedy pôjdete cvičiť, alebo kedy pôjdete napríklad do kina s kamarátkou.

9. Radujte sa z maličkostí
Predškolské deti sú šťastné z naozajstných maličkostí, ktoré sa okolo nich každý deň dejú. Vezmite si z nich príklad, radí Darla Pulliamová, učiteľka z kalifornskej materskej školy Culver City Unified School District 's Center for Early Education. Aj tie najkratšie okamihy, ktoré vás donútia ku krátkemu úsmevu môžu byť veľmi povznášajúce. Pulliamová sa preto napríklad snaží zlepšiť deň ľuďom okolo seba. Niekedy pochváli sveter predavačke, alebo sa zastaví na kus reči s bezdomovkyňou. Môžete sa napríklad usmiať na cudzieho človeka a tešiť sa z toho, že vám úsmev vráti.

01 - Modified: 2024-04-09 14:38:54 - Feat.: - Title: Každý piaty Slovák vôbec necvičí, ukázal prieskum. Odhalil aj to, aká je najobľúbenejšia aktivita 02 - Modified: 2024-04-08 13:56:56 - Feat.: - Title: Šarlatán, či génius? Vedec sa pred 100 rokmi chválil vynálezom lúča smrti 03 - Modified: 2024-03-23 09:00:00 - Feat.: - Title: Poznáme najšťastnejšiu krajinu na svete. Slovensko sa od parlamentných volieb v zozname prepadlo o 16 miest 04 - Modified: 2024-03-20 23:00:00 - Feat.: - Title: Zatočte s jarnou únavou. Jednoduché tipy, ktoré vám zaručene pomôžu 05 - Modified: 2024-03-20 07:24:29 - Feat.: - Title: Fínsko je siedmy rok po sebe najšťastnejšou krajinou na svete, Slovensko si pohoršilo
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
16. apríl 2024 21:21