StoryEditor

Nález tajomnej gule rozdeľuje odborníkov. Ide o neznámu starobylú civilizáciu, tvrdí záhadológ

19.04.2016, 10:30
Nález záhadnej kamennej gule zamestnáva vedcov v Bosne a Hercegovine.

Amatérsky archeológ Semir Osmanagič verí, že ide o dôkaz existencie doteraz neznámej civilizácie, ktorá obývala južnú Európu aj Balkán. Experti ale jeho hypotézu spochybňujú, píše portál iDNES.cz.

Archeológovia našli obrovskú kamennú guľu v lese blízko mesta Zavidoviči v centrálnej oblasti Bosny a Hercegoviny. Podľa predbežných odhadov má polomer medzi 1,2 a 1,5 metra, píše sa na webe ABC.

Archeológ Semir Osmanagič verí, že nález naznačuje existenciu stratenej civilizácie. "Bol by to ďalší dôkaz, že predovšetkým južná Európa, Balkán a Bosna, boli domovom rozvinutej civilizácie, ktorá sa datuje do vzdialenej minulosti a o ktorej nemáme žiadne písomné záznamy," tvrdí. "Tento kus skaly by mohol byť najstaršia kamenná guľa vyrobená ľudskými rukami," dodal s tým, že ide dosť možno o doposiaľ najväčší nález svojho druhu v Európe.

Jeho slová však spochybňuje napríklad geologička Mandy Edwardsová z univerzity v Manchestri. Podľa nej guľa nemusela byť vytvorená ľuďmi, ale vznikla procesom takzvaného zhutnenia, uvádza The Telegraph.

Semir Osmanagič už skôr oznámil niekoľko senzačných archgeologických objavov na území Bosny. Muž prezývaný "bosniansky Indiana Jones" napríklad vyhlásil zhluk kopcov v blízkosti mesta Visoko za staroveké pyramídy pretkané podzemnou sieťou tunelov. Aj napriek kritike v odborných kruhoch na svoj výskum dostal finančnú podporu od bosnianskej vlády.

Svetové médiá v súvislosti s nálezom v Bosne pripomínajú tajomstvo obostierajúce 300 kamenných gúľ nájdených v 30. rokoch minulého storočia v Kostarike. Dokonale okrúhle gule zrejme vytvorili dávno pred príchodom Kolumba miestni indiáni, ich význam však dodnes nie je zrejmý.

Podobné kamenné gule boli v roku 1988 nájdené aj na Slovensku v pieskovcovom lome Megoňky v blízkosti Jablunkova. Priemer najväčšej z nich bol tri metre a niektorí ľudia im prisúdili nadprirodzené vlastnosti. Iní zasa tvrdili, že je vo vnútri ukryté zlato alebo že ide o pozostatok návštevy mimozemskej civilizácie.

01 - Modified: 2024-01-19 08:36:18 - Feat.: - Title: Bývalého bosnianskeho ministra obvinili v prípade vraždy vojnových zajatcov z čias občianskej vojny 02 - Modified: 2023-12-22 07:34:17 - Feat.: - Title: Predsedu súdu a exšéfa tajnej služby v Bosne zadržali pre kauzu odpočúvania 03 - Modified: 2023-11-01 15:03:07 - Feat.: - Title: Šéfka eurokomisie vyzvala Bosnu, aby napriek rozdielom postupovala ako jeden celok 04 - Modified: 2023-08-09 15:05:59 - Feat.: - Title: Nemecko ruší infraštruktúrne projekty v bosnianskej Republike srbskej, reaguje tak na politiku prezidenta 05 - Modified: 2023-07-21 08:32:54 - Feat.: - Title: Bosnianskosrbský parlament schválil kontroverzný zákon trestajúci ohováranie, protestovali novinári aj opozía
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
26. apríl 2024 23:43