Infarkt Pri infarkte sa množstvo krvi vtekajúcej do srdcového svalu výrazne obmedzí alebo dokonca až zastaví. Môže to spôsobiť tepna upchatá krvnou zrazeninou, alebo keď sa kŕčovito stiahne. Ak sa prívod krvi a kyslíka preruší na dlhšie ako na pár minút, bunky srdcového svalu sa trvalo poškodia a začnú odumierať. Niektoré srdcové príhody vznikajú veľmi dramaticky – sú náhle a prudké, človek pri nich lapá po dychu, s rukou pritisnutou na srdce padá na zem. Oveľa častejšie sa však infarkt začína pomaly, nevýraznou bolesťou či nevoľnosťou. K príznakom patrí nepríjemný pocit v oblasti hrudníka, ktorý trvá viac minút. Možno ho pociťovať ako nepríjemný tlak, zvieranie, pálenie, tupú bolesť na hrudi alebo pocit plnosti. Bolesti či nepríjemný pocit môžu však vyžarovať aj do hornej polovice tela, najčastejšie do ľavej ruky, do chrbta, šije, čeľuste alebo aj do oblasti žalúdka. Ďalším varovaním je skrátenie dychu alebo dýchavičnosť, priebeh akútneho infarktu môže sprevádzať studený pot, žalúdočná nevoľnosť, strata rovnováhy alebo až bezvedomie. Ženy pri infarkte vo všeobecnosti častejšie ako muži pociťujú bolesť alebo nepríjemný tlak v hrudi. Majú aj častejšiu skúsenosť než muži s niektorými ďalšími bežnými symptómami, čiastočným skrátením dychu, žalúdočnou nevoľnosťou, zvracaním, bolesťou chrbta alebo čeľuste. Na druhej strane ženy s výraznou nadváhou, alebo obezitou, nezriedka nemajú žiadnu bolesť, skôr menšiu nevoľnosť, takže vôbec lekársku pomoc nevyhľadávajú. Ďalšou skupinou chorých sú osoby s cukrovkou, ktoré pri akútnom infarkte myokardu nemusia pociťovať žiadne varovné signály (v dôsledku poškodenia nervových zakončení). Čo robiť? Základom je čím skôr privolať pomoc zdravotníkov. Ak ste s niekým, kto má pravdepodobne príznaky infarktu, očakávajte, že bude situáciu zľahčovať – odmietanie je bežné. Neakceptujte „pokazený žalúdok“ a zavolajte záchranku.Flickr
StoryEditor

Toto sú choroby, na ktoré najčastejšie umierajú Slováci. A príznaky, ako ich spoznať

23.04.2016, 00:00
Autor:
apnapn

Klasik by povedal, že nás to raz všetkých čaká. Čo má však na Slovensku na svedomí najviac životov? Čomu by sa dalo zabrániť a ako sme na tom v porovnaní s Európou? Aj na tieto otázky sme spolu so slovenskými lekárskymi špičkami hľadali odpoveď.

Na Slovensku zomrie ročne vyše päťdesiattisíc ľudí. Z toho vyše pätina predčasne. Podľa správy o zdravotnom stave obyvateľstva SR za roky 2012 – 2014 za viac ako sedemdesiatimi percentami  nájdeme dve hlavné príčiny – choroby obehovej sústavy a nádory.

Na prvom mieste sa nachádzajú choroby obehovej sústavy, na ktoré za rok 2014 zomrelo 22 893 Slovákov, za nimi nasledujú nádory, ktoré majú na svedomí 13 643 ľudí. S veľkým odstupom sú na tretej priečke úrazy (3162 slovenských obetí), choroby tráviacej sústavy (2893 ľudí) a choroby dýchacej sústavy (2733 Slovákov). 

Prečítajte si, ako spoznať príznaky najčastejších smrteľných ochorení Slovákov.

01 - Modified: 2024-04-15 19:49:17 - Feat.: - Title: Vo svetových oceánoch hromadne belejú koraly, škodia im klimatické zmeny. Tepelný stres ovplyvňuje aj ryby 02 - Modified: 2024-04-11 12:42:54 - Feat.: - Title: Jean-Michel Jarre vystúpi v Bratislave zadarmo s Brianom Mayom. Naše hlavné mesto bude na okamih najinteligentnejším na Zemi 03 - Modified: 2024-04-02 11:09:59 - Feat.: - Title: Aj obyčajní smrteľníci majú superschopnosti. Tieto sú najznámejšie, niektoré z nich dokážeš získať tréningom aj ty 04 - Modified: 2024-03-30 09:30:00 - Feat.: - Title: Toto je bezkonkurenčne najdrahšia látka na našej planéte. Jediný gram sa predáva za 140 miliónov 05 - Modified: 2024-03-29 12:30:00 - Feat.: - Title: Topiaci sa polárny ľad spomaľuje rotáciu Zeme. Môže mať následky na samotné meranie času
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
18. apríl 2024 21:11