Dreamstime
StoryEditor

Budúcnosť chudnutia: kilá vám pomôže zhodiť zdravá črevná mikroflóra

24.04.2016, 00:00
Starostlivé počítanie kalórií alebo presne stanovený jedálniček nemusí mať na chudnutie až tak podstatný vplyv ako to, čo "žije" v črevách.

Stále viac štúdií totiž potvrdzuje, že pre správne chudnutie je nevyhnutná správna črevná mikroflóra. Pre niektorých bádateľov či zdravotníkov patrí štúdium mikrobiálneho osídlenia čriev a vlastne celého tela k jednému z najvýznamnejších vedných smerov súčasnej medicíny. Jedna časť sa pritom venuje tomu, ako črevná mikroflóra ovplyvňuje hmotnosť, respektíve snahy o chudnutie.

Aktuálne sa k téme vyjadril profesor medicíny Tim Spector z prestížnej vysokej školy King 'College v Londýne. Tvrdí, že absolútne najdôležitejším pri snahe schudnúť je práve zdravá mikroflóra. Na nej podľa britského profesora záleží oveľa viac než napríklad na počítaní kalórií z denného príjmu jedál a potravín.

Spector uviedol, že mikroflóru treba podporovať predovšetkým konzumáciou správnych pokrmov, výdatným spánkom a pravidelným pohybom. Medzi správne potraviny pritom profesor radí nepasterizované syry, červené víno a čokoládu - samozrejme všetko v primeranom množstve (napríklad pohár vína alebo malý kúsok čokolády denne).

Áno, črevná mikroflóra podľa stále viac štúdií zásadne ovplyvňuje naše zdravie, imunitný systém, myslenie i metabolizmus vrátane chudnutia, "potvrdila pre iDNES.cz špecialistka na zdravotnú prevenciu a výživu Margit Slimáková. Podľa nej to do budúcna môže znamenať to, že po zistení stavu konkrétnej mikroflóry bude možné doplniť chýbajúce baktérie či inak upravovať črevnú mikroflóru - či budeme chcieť schudnúť, alebo pribrať.

"Čo určite je bezpečné a čo môžem každému odporučiť, je konzumácia potravín s probiotikami, ako kvasená zelenina, kyslomliečne výrobky, kváskový chlieb alebo miso pasta," konštatuje doktorka Slimáková.

Rovnako diabetológ z IKEM Pavel Suchánek potvrdil, že sa už nejakú dobu v súvislosti s chudnutím hovorí o význame zdravej črevnej mikroflóry, ktorá má na úspech chudnutia údajne zásadný vplyv. Tieto poznatky podľa neho vychádzajú z toho, že existujú zásadné odlišnosti v zložení črevnej mikroflóry u ľudí s nadváhou a obezitou na rozdiel od ľudí s normálnou hmotnosťou.

"Tieto odlišnosti boli potvrdené už u detí a poukazujú na to, že tie obézne majú v čreve prevahu baktérií, ktoré viac premieňajú živiny na tuky. Ovplyvnenie a zmena črevnej mikroflóry tak môže mať naozaj zásadný vplyv.

Debata sa totiž vedie aj o tom, čo je príčina a čo následok, či teda zlá strava nevedie k zlej mikroflóre alebo zlá mikroflóra vedie k prednostné premene živín na tuky, "povedal Suchánek.

Parazitológ Julius Lukeš pre iDNES.cz s odvolaním sa na špičkové vedecké časopisy uviedol, že prenos mikrobiómu z obéznych ľudí do štíhlych myší spôsobí ich zhrubnutie a rovnako to platí aj naopak. Teda, že mikrobióm zo štíhlych ľudí prenesený do obéznych myší spôsobí ich zoštíhlenie. Ale celý proces nie je tak jednoduchý na použitie pre ľudí. Ľudský mikrobióm sa totiž skladá z viac ako tisícky druhov baktérií, ktoré vzájomne vytvárajú zložitý systém.

Iva Málková zo združenia Stop obezite (STOB) síce uznáva význam črevnej mikroflóry pri chudnutí či udržiavanie optimálnej váhy, zároveň tvrdí, že podľa jej názoru je pri redukcii hmotnosti stále najdôležitejším faktorom množstvo skonzumovanej energie. A taktiež dostatok pohybu.

"Pod správnymi potravinami si však nepredstavujem dnes módne superpotraviny, ale celkový jedálniček. Chudnutie nie je o jednej potravine, ale vždy musíme brať do úvahy celkový jedálniček.

Rovnako už citovaný profesor medicíny Tim Spector z King 'College v Londýne uznáva, že pohyb, spánok a zdravá strava vedú k chudnutiu. Podľa Spectora ale preto, že tieto faktory zabezpečujú zdravú mikroflóru, ktorá ovplyvňuje metabolizmus najsilnejšie. Človek, ktorý má nezdravú mikroflóru (ovplyvnenú napríklad geneticky), údajne neschudne, aj keď sa pohybuje, spí a jej zdravo. Takýchto jedincov je ale menšina. Prevažná väčšina ľudí, keď sa stravuje zdravo a konzumuje správne potraviny, spia osem hodín denne a dopraje si aktívny pohyb, má mikroflóru perfektnú rovnako ako svoju postavu.

01 - Modified: 2024-04-11 15:00:00 - Feat.: - Title: Diéta, ktorá sľubuje dlhodobé účinky: Takto sa podarilo schudnúť herečke Renée Zellweger 02 - Modified: 2024-04-09 14:36:50 - Feat.: - Title: Sú pre vás lieky na chudnutie ako Ozempic? Zvážte tieto riziká a výhody 03 - Modified: 2024-04-06 09:57:33 - Feat.: - Title: Jogalates je pre vás ako stvorený: Vďaka tomuto cvičeniu schudnete, zabavíte sa a budete zdravšie 04 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Stratíte 15 percent hmotnosti: Ide o najúčinnejšie lieky na chudnutie histórie, tvrdí prednosta diabetológie 05 - Modified: 2024-04-03 07:04:43 - Feat.: - Title: Sú aktívne a posadnuté kvalitným jedlom: Tieto znamenia patria k milovníkom zdravej stravy
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 00:54