StoryEditor

Deväť typov rakoviny, ktoré hrozia fajčiarom

28.04.2016, 18:30

Domnievate sa, že najväčším strašiakom pre milovníkov cigaretového dymu je rakovina pľúc? Omyl, fajčenie cigariet totiž zvyšuje riziko takmer všetkých typov rakoviny, píše Marcela Svobodová pre idnes.cz.

Ak patríte medzi fajčiarov a radi by ste pre zmenu raz počuli nejaké pozitívne dopady tohto zlozvyku na vaše zdravie, máte smolu. Fajčenie naozaj žiadne zdravotné výhody neprináša. Zato tých negatívnych dopadov na ľudské zdravie je mnoho a vedci stále objavujú ďalšie nepriaznivé účinky fajčenia cigariet. 

Lekárka Irena Sobotková z Lekárskeho domu Praha 7 uviedla, že okrem rakoviny sú u fajčiarov bežné chronické zápaly dýchacích ciest, najmä vo forme chronickej bronchitídy, ktorá sa môže rozvinúť až v CHOCHP - chronickú obštrukčnú chorobu pľúc. "Tá sa prejavuje najmä dýchavičnosťou a kašľom a môže postihnutého značne limitovať v každodennom živote. Fajčenie všeobecne zvyšuje riziko vzniku nádorových ochorení, spojitosť s fajčením bola preukázaná napríklad pri nádore pažeráka, pankreasu aj močových ciest, fajčiari fajky či cigary môžu byť ohrození aj nádormi dutiny ústnej, pery či hrtana. Fajčenie výrazne urýchľuje proces aterosklerózy, preto je u fajčiarov niekoľkonásobne vyššie riziko cievnych a srdcových chorôb - infarktov, mŕtvice, ischemickej choroby dolných končatín, vyššieho krvného tlaku. Zhoršuje i priebeh iných chorôb - napríklad vredovej choroby žalúdka, pažerákového refluxu, ochorenia obličiek. Fajčenie v tehotenstve je späté s vyšším rizikom potratu a nízkou pôrodnou váhou novorodenca," vysvetľuje doktorka Sobotková a varuje, že aj pasívne fajčenie môže mať pre človeka všetky vyššie uvedené negatívne dôsledky, najmä, ak je mu vystavený dlhodobo. "Aj malá expozícia cigaretovému dymu významne zvyšuje riziko nádorových ochorení. Preto neexistuje limit, ktorý by bolo možné pacientom odporučiť ako bezpečný, najlepšie je skrátka nefajčiť," povedala doktorka Sobotková.


Cigarety Flickr

Doktor Luz Claudio, profesor preventívneho lekárstva z Mount Sinai School of Medicine v New Yorku vysvetlil, že cigaretový dym obsahuje mnoho toxínov, ktoré prenikajú nielen do pľúc, ale aj krvou do celého tela, kde môžu dosiahnuť na akýkoľvek orgán. V tabakovom dyme sa nachádza viac ako 4000 chemických látok ako sú toxické látky a karcinogény (napr. amoniak, oxid uhoľnatý, formaldehyd, kyanid, nikotín, arzén, polónium-210 či kadmium) a mutagény (látky narušujúce genetickú informáciu). Je až prekvapujúce, že aj napriek týmto chemikáliám zabaleným v jednej cigarete stále toľko ľudí fajčí. V Spojených štátoch amerických je užívanie tabaku hlavnou príčinou vzniku nádorových ochorení a úmrtí na rakovinu. Ak vám vaše zdravie nie je ľahostajné a radi by ste významne znížili riziko vzniku niektorých z nasledujúcich typov rakoviny, mali by ste zahasiť svoju poslednú cigaretu ešte dnes.

R
akovina pľúc
Na našom zozname nemôže chýbať rakovina pľúc, ktorá je bezpochyby najčastejšou formou rakoviny spôsobenou fajčením cigariet. Podľa štatistík Centers for Disease Control and Prevention fajčenie cigariet prispieva z 80 až 90 percent k úmrtí na rakovinu pľúc u mužov a žien a je teda rizikovým faktorom číslo jedna pre vznik rakoviny pľúc. Fajčiari majú dokonca pätnásťkrát až tridsaťkrát vyššiu pravdepodobnosť vzniku rakoviny pľúc ako nefajčiari.

Rakovina hrubého čreva
Ako už sme spomenuli v úvode, tabakový dym môže preniknúť aj do vzdialenejších kútov tela než len do pľúc. Podľa odborných prieskumov dlhodobé fajčenie cigariet môže zvyšovať riziko kolorektálneho karcinómu o 20 až 60 percent. Kolorektálny karcinóm je zhubný nádor, ktorý vznikne z buniek vystielajúcich hrubé črevo či konečník. K jeho výskytu prispievajú aj genetické predpoklady a zlé stravovacie návyky spolu s nedostatkom pohybu.

Rakovina krčka maternice
Vzťah medzi rakovinou krčka maternice a rizikovým sexuálnym správaním je veľmi dobre zdokumentovaný. Hlavnú úlohu v tomto ochorení hrajú ľudské papilomavírusy, však nedávne štúdie potvrdili tiež úzku spojitosť medzi rizikom vzniku rakoviny krčka maternice a aktívnym fajčením. Podľa odborných štatistík 30 percent pacientok s touto chorobou sú fajčiarky.


Fajčiar Flickr

Nádory ústnej dutiny
Podľa serveru Healthline je najčastejším typom orálnej rakoviny rakovina pier. Riziko vzniku zhubných nádorov v okolí ústnej dutiny vrátane jazyka sa zvyšuje vekom, ale fajčenie cigariet k tomuto riziko významne prispieva pričom karcinogénne účinky fajčenia násobí súčasná konzumácia alkoholu. Odborníci z Cancer Treatment Centers of America uviedli, že 80 percent pacientov diagnostikovaných s orálnou rakovinou vrátane rakoviny pery, jazyka, tváre, krku a ústnej dutiny užíva tabak vo forme cigariet, žuvania alebo šnupania.

Rakovina kože
Šanca vzniku rakoviny kože je u fajčiarov značne vysoká, bez toho aby sa museli nadmerne vystavovať slnečným lúčom alebo navštevovať soláriá. Štúdia z roku 2012 ukázala, že fajčenie cigariet zvyšuje riziko rozvinutia spinocelulárneho karcinómu (skvamocelulárneho), druhého najčastejšieho typu rakoviny kože, o 52 percent. Tento typ rakoviny je pri podchytení v rannom štádiu liečiteľný, ak však choroba postúpi, môže ohroziť pacientov život.

Rakovina močového mechúra
Podľa American Cancer Society (ACS) sa rakovina močového mechúra vyskytne u asi jedného z 26 mužov, u žien je toto riziko nižšie, rakovinou močového mechúra ochorie približne jedna žena z 88. Avšak riziko narastá u fajčiarov a podľa ACS je fajčenie dokonca najdôležitejším rizikovým faktorom rozvinutie tohto ochorenia. Podľa odborníkov z ACS hrozí rakovina močového mechúra trikrát častejšie fajčiarom ako nefajčiarom a 50 až 70 percent pacientov s touto chorobou sú fajčiari.

Rakovina obličiek
Hoci celkové riziko vzniku rakoviny obličiek je vcelku nízke, podľa Cancer Research UK majú fajčiari o 50 percent vyššie riziko rozvinutia tejto choroby. Navyše štúdia odborníkov z Duke University Medical Center v roku 2011 odhalila, že fajčenie cigariet zvyšuje pravdepodobnosť vzniku nasmrteľnejšej formy renálnej rakoviny. Doktor Matvey Tsivian, vedúci autor štúdie uviedol, že nie je doteraz jasné, akým spôsobom fajčenie ovplyvňuje rast rakovinových buniek v prípade rakoviny obličiek, avšak seknutie s týmto zlozvykom významne znižuje riziko tohto ochorenia.

Rakovina prsníka
Vedci z American Cancer Society publikovali v roku 2013 štúdiu, v ktorej objavili spojitosť medzi fajčením tabaku a zvýšeným rizikom rakoviny prsníka. Presnejšie zistili, že miera invazívneho karcinómu prsníka bola o 24 percent vyššia u aktívnych fajčiarok ako u nefajčiarok a o 13 percent vyššia u bývalých fajčiarok ako u nefajčiarok.

Rakovina pečene
Väčšina z nás si je dobre vedomá účinkov nadmernej konzumácie alkoholu na našu pečeň, ale len málo ľudí si uvedomuje, aký vplyv má na najväčšiu žľazu ľudského tela fajčenie cigariet. Podľa serveru cancer.net je rakovina pečene desiata najčastejšia forma rakoviny a piata najčastejšia príčina úmrtí na rakovinu medzi mužmi v USA.

01 - Modified: 2024-04-16 14:30:08 - Feat.: - Title: Britskí zákonodarcovia budú hlasovať o pláne zaviesť prelomový zákaz fajčenia 02 - Modified: 2024-04-16 07:47:28 - Feat.: - Title: Oscarom za vedu bol ocenený prelomový výskum v oblasti liečby rakoviny 03 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Deti, ktoré vychovala nemocnica? Takúto kampaň na 2 % ste ešte nevideli 04 - Modified: 2024-04-11 22:00:00 - Feat.: - Title: Onkologička: Muži majú horšiu prognózu rakoviny prsníka ako ženy 05 - Modified: 2024-04-10 11:00:00 - Feat.: - Title: Vedci bijú na poplach, muži sa musia mať na pozore. Predpovedajú, že do 20 rokov sa tento konkrétny druh rakoviny zdvojnásobí
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
17. apríl 2024 19:44