StoryEditor

7 krokov, ako sa raz a navždy stať optimistom

03.05.2016, 16:00

Patríte do skupiny smutných skeptikov, ktorí sa utápajú v problémoch všedného života? Je načase to zmeniť a začať si užívať aj drobné radosti. z časopisu Zdraví poradí, ako na to.

Podľa odborníkov je optimista človek, ktorý má tendenciu vidieť a posudzovať veci z tej lepšej stránky. Optimisti sú tak vnímaní ako vyrovnané a veselé bytosti, ktoré vedia aj v tých najhorších životných situáciách nájsť výhody a dobrú skúsenosť. Ak máte to šťastie, že takí ste, nemusíte čítať ďalej. Pokiaľ ale patríte skôr medzi pesimistov, potom si prečítajte návod, ako sa stať optimistom raz a navždy. Alebo sa o to aspoň môžete pokúsiť.

Gény alebo len dobré návyky?
Určite takých ľudí poznáte a denne sa s nimi stretávate. Z rozliatej kávy na bielej košeli si nič nerobia a stále sa im darí udržať úsmev na tvári. Sú to tí spolupracovníci, ktorým sa podarí na rannej porade veľké faux pas, ale napriek tomu na obed sršia vtipmi a dobrou náladou. Na svet sa pozerajú zvrchu, ale stále žijú v realite. "Títo ľudia nemajú žiadne zázračné schopnosti, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Optimizmus má určitý genetický základ a výskumy ukázali, že optimizmus a pesimizmus sú síce dedičné približne z 25 percent, ale dokážu ich ovplyvniť tiež skúsenosti. Ľudia, ktorí sú optimistickí, teda len dodržiavajú určité vzorce správania, vďaka ktorým si udržujú dobrú náladu," vysvetľuje psychologička Helena Dlouhá. K tomu dodáva, že miera optimizmu rastie s vekom, líši sa pohlavím (ženy bývajú všeobecne optimistickejšie ako muži), a dokonca tvrdí, že hoci sa pesimizmus s optimizmom navzájom vylučujú, výskumy dokazujú, že to tak nie je. Aspoň nie vo všetkých oblastiach života.

Optimista nie je realista
Optimista je človek, ktorý mnohokrát podlieha pozitívnym ilúziám. Šťastní ľudia tak väčšinou nie sú realisti, ale skutočnosť vnímajú skreslene, nazerajú na svoju budúcnosť až príliš nereálne a nadhodnocujú svoje schopnosti. "Z toho vlastne vyplýva, že ide o subjektívnu spokojnosť," dodáva odborníčka. Ale to nie je zlá vlastnosť. Optimizmus sa vyznačuje absenciou zlej nálady a vďaka tomu vlastne vedie k dobrému zdraviu, pretože môže potlačiť počiatok ochorenia, zmierniť jeho priebeh alebo urýchliť zotavenie. "Pôsobí totiž na imunitný systém a naše emócie. Veď sa aj hovorí: ver a tvoja viera ťa uzdraví. A smiech a dobrá nálada sú veľkí posilňovači imunity. Každopádne to má aj svoje tienisté stránky, pretože optimista môže mať prehnané ilúzie o svojej odolnosti a svojom zdraví, čo potom vedie k zanedbávaniu zdravotnej starostlivosti," varuje psychologička. Ale inak sú napríklad matky-optimistky oveľa odolnejšie proti rozvoju popôrodnej depresie a optimisti všeobecne lepšie zvládajú problémy, sú adaptívni a žijú lepším životným štýlom.

Osvojte si rituály
Život je séria stresových udalostí a je len na nás, ako na ne budeme reagovať a či sa nimi necháme zraziť na kolená. Pozitívni ľudia sa vedia s takými úzkosťami vyrovnať zdravým spôsobom. Existujú totiž techniky, ako zmierniť stres a podporiť pozitívne emócie. Štúdie ukázali, že medzi také techniky patrí fyzická aktivita a meditácie. "Aktivity zo skupiny body & mind (telo a myseľ) sú pokojné telesné cvičenia, ktoré majú primárne za úlohu upokojiť práve našu myseľ a zlepšiť kondíciu. Patria medzi ne rôzne druhy jogy, pilates, body balance, port de bras, chi-toning a ďalšie," hovorí Markéta Brožová, hlavná trénerka fitness centier pre ženy Contours. "Cvičenie totiž v tele rozbúri doslova chemický koktail zlepšujúci našu náladu. V mozgu sa začnú vyplavovať chemické látky serotonín a dopamín, ktoré sú zodpovedné za radostnú náladu. A s tým súvisí aj zvýšenie hladiny látok, ktoré spôsobujú šťastie a dobrú náladu, endorfínov. Ich hladina rastie už zhruba 10 minút po začatí cvičenia a zvýšená zostáva zhruba pol hodiny po skončení fyzickej záťaže," dodáva.

Práve tieto návyky zabraňujú človeku, aby sa utápal v detailoch, a vďaka meditácii a relaxáciu možno potom ľahšie nájsť cestou každodenných frustrácí života. Akonáhle sa naučíte toto, ľahko sa priblížite k ďalšiemu kroku, ktorý z vás urobí večného optimistu. "Akonáhle sa nám v živote začne dariť, posilňujeme tým pozitívne myslenie a máme pozitívne skúsenosti. K tým sa môžeme pri ďalších životných výzvach obracať a čerpať z nich ďalšiu energiu," vysvetľuje psychologička a dodáva, že čím viac sa nám bude dariť obracať sa na pozitívne myslenie v tých horších časoch, tým rýchlejšie sa nám dostane pod kožu dobrá nálada.

Nešikanujte sami seba
Aj keby sa na prvý pohľad mohlo zdať, že zlým skúsenostiam optimisti vlastne dokážu uniknúť, voči tvrdým životným skúsenostiam nie je nikto imúnny. Dokonca ani optimisti. Pozitívne naladení ľudia sa k zlým správam ale stavajú čelom a odtiaľ pramení posilňujúca myšlienka - prechádzajú výzvami a následne z nich čerpajú. Mnohí z nás majú práve v takýchto situáciách potrebu byť svojimi najhoršími kritikmi. Štúdie ukazujú, že práve sebaprijatie je pre šťastnejší život zásadné. Je teda dôležité naučiť sa hodnotiť seba samého pozitívne, prijať všetky svoje pozitívne, ale aj negatívne myšlienky a prestať sa kritizovať. Jednoducho: základom pre pozitívny život je mať rád sám seba.

Ste tým, s kým sa stretávate
Kto ste, je čiastočne odrazom toho, akými ľuďmi sa obklopujete. "Emócie ako je stres alebo šťastie sú vysoko nákazlivé. Ak sa teda budete pohybovať v blízkosti optimistov, je veľká pravdepodobnosť, že sa ich prístup k životu premietne aj do vášho súkromia," radí Helena Dlouhá. Vyzbrojení týmito znalosťami si pozitívni ľudia budujú okolo seba silný sociálny kruh, ktorý pomáha posilňovať ich radostný charakter. V takejto spoločnosti sa potom ľahko dodržiava aj ďalšie pravidlo, ktoré spočíva v stavaní malých i veľkých úspechov na rovnakú úroveň. "Optimisti sa jednoducho radujú aj z maličkostí," hovorí psychologička a dodáva, že vďačnosť môže viesť k zvýšenému optimizmu. Vďačnosť za drobné radosti - ako napríklad dobehnutie električky alebo pochvalný e-mail od šéfa - poskytuje viac možností, ako byť pozitívni, pretože svoje dni začnete vidieť ako zaliate slnkom.

Nenechajte sa brzdiť
Mnohí ľudia sa na ceste za úspechom nechajú zastrašiť, takže majú problém dosiahnuť stanovené ciele. Táto problematika sa nevyhýba ani optimistom - ich až príliš rozprávkové a radostné myslenie im môže v dosiahnutí cieľov tiež brániť. "Každá cesta k úspechu je dláždená drobnými neúspechmi. Pozitívni ľudia majú tú schopnosť, že spoznajú tzv. spomaľovacie prahy, a problém, ktorý im stojí v ceste, začnú na dosiahnutie cieľov riešiť, "hovorí odborníčka. Tento druh prístupu je rovnakou mierou optimistický aj realistický, čo vedie k uspokojivým výsledkom.

Plánujte dopredu
Optimisti okrem iného majú väčšiu kontrolu nad svojimi vzťahmi a ďalšími životnými okolnosťami. Vyznačujú sa schopnosťou kreatívne čeliť výzvam alebo problémom. "Naučte sa rovnako ako optimisti zabudnúť na slová nemám na výber, ale namiesto toho skúste vymyslieť niekoľko ciest, ako sa so životným stresom pobiť," radí psychologička.
Optimisti doslova každý deň dopredu plánujú, nič nenechávajú na náhodu - a to je možno aj trochu kúzlo toho ich úspechu. "Pozitívne myslenie sa najlepšie plánuje s čistou a uvoľnenou hlavou. Ak je vaša súčasná situácia nepriaznivá a pre plánovanie neperspektívna, tak si dajte pauzu a postupujte po malých krôčikoch k vysnívanému cieľu stať sa doživotne spokojným optimistom," dodáva na záver Helena Dlouhá.

01 - Modified: 2024-03-23 09:00:00 - Feat.: - Title: Poznáme najšťastnejšiu krajinu na svete. Slovensko sa od parlamentných volieb v zozname prepadlo o 16 miest 02 - Modified: 2024-03-20 07:24:29 - Feat.: - Title: Fínsko je siedmy rok po sebe najšťastnejšou krajinou na svete, Slovensko si pohoršilo 03 - Modified: 2024-01-21 22:49:26 - Feat.: - Title: Spokojný národ slovenský 04 - Modified: 2024-01-18 09:18:42 - Feat.: - Title: Veľký prieskum spokojnosti so životom v krajinách Európskej únie. Našim susedom môžeme len ticho závidieť 05 - Modified: 2024-01-06 23:00:00 - Feat.: - Title: Psychiater Cyril Höschl: Vymizla schopnosť odpúšťať a naša spokojnosť súvisí aj s tým, ako sa má sused
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
22. apríl 2024 19:38