StoryEditor

Pravidelne zomierate od strachu? Trápi vás sociálna fóbia

07.05.2016, 00:00

Väčšina z nás si pod pojmom fóbia predstaví paralyzujúcu hrôzu z pavúkov, výťahov alebo otvorených priestorov. V ostatných rokoch k notoricky známym fóbiám pribúdajú aj fóbie sociálne – rôzne formy strachu z kontaktu s ľuďmi. Keď sa fóbie stanú takou veľkou záťažou, že nám neznesiteľne znepríjemňujú život, mali by sme ich liečiť, píše Irena Bečvářová pre idnes.cz

Aj keď si uvedomujeme, že náš strach je nezmyselný, nemôžeme si pomôcť. To je aj prípad desaťročnej Šárky. Začala navštevovať herecký krúžok, veľmi ju bavil a bola dosť dobrá. Dostala hlavnú rolu. Potom prišiel deň predstavenia. Akonáhle sa sála začala plniť ľuďmi, Šárku ovládol strach. Na javisko síce na naliehanie lektorky vyšla, no nevydala na ňom zo seba ani hlásku. Rolu nedokázala zahrať nielen v ten deň, ale ani o mesiac neskôr.

Pri skúškach bola vždy skvelá, no pred publikom vystúpiť nedokázala. Šárka trpí takzvanou izolovanou fóbiou - strachom z verejného vystúpenia. Prejavy v jej prípade sú síce veľmi nepríjemné, no mnoho ľudí sa stretáva s oveľa zložitejšou formou. Podobné obavy vtedy ovládajú väčšinu ich sociálnych kontaktov. „K sociálnej fóbii majú predispozíciu hlavne ľudia, ktorí od detstva reagujú úzkostlivo alebo majú nedostatok sociálnych zručností,“ hovorí pražská psychiatrička Dana Dufková. „Znamená to, že fóbiu nezískali v rodine, nevybudovala sa u nich, nenadobudli ju vinou dlhodobej choroby alebo v dôsledku nejakej inej izolácie,“ dodáva doktorka. Sociálna fóbia sa vyskytuje rovnako u mužov aj u žien a nezávisle od vzdelania či sociálnej situácie.

Neprekonateľný strach sa dá prekonať
Väčšina ľudí postihnutých sociálnou fóbiou sa považuje za hanblivých a svoje problémy pripisuje tréme. Fóbia je však niečo viac. Ovláda nás psychicky aj fyzicky. Keď sa stretneme s predmetom fóbie, nastupuje nervozita, nepokoj a obavy, že nad sebou stratíme kontrolu, omdlieme alebo dokonca od samého strachu zomrieme. Srdce nám búši tak, až máme pocit, že nám vyskočí z tela. Taktiež môžeme mať sucho v ústach, bolesti brucha, pocity ťažoby a zvierania na hrudníku či mravčenie v končatinách. Výnimkou nie sú ani závraty, točenie hlavy, návaly tepla a chladu. Vo chvíli, keď domnelá hanblivosť presiahne bežnú normu a narúša nám život, by sme mali podľa psychiatričky kontaktovať odborníka.

strach flickr


„Terapiu sociálnej fóbie vykonáva ruka v ruke psychiater so psychológom. Psychiater nasadí antidepresíva a psychológ vykonáva takzvanú odvykaciu liečbu. Počas nej postihnutého postupne vystavuje práve tomu, čo uňho fóbiu vyvoláva. Expozícia nebezpečenstvu však musí prebiehať nielen pod dohľadom odborníka, ale aj pomaly,“ konštatuje psychiatrička. Ak sa domnievame, že fóbiu zvládneme sami, musíme svoje sociálne zručnosti trénovať. Napríklad sa opakovane na ulici pýtať cudzích ľudí na cestu, koľko je hodín a podobne.

Rovnaký postup bol aplikovaný aj v prípade Šárky. Najprv hrala len pred svojimi spolužiakmi z krúžku a pri vystúpení pomáhala s organizáciou. Potom lektorka vymyslela do rozprávky ďalšiu rolu. V nej mala Šárka predniesť dve vety. Nešlo však o žiadne dôležité slová. Ak by ich nepovedala alebo by vôbec nevystúpila, nič by sa nestalo. A Šárka to zvládla. A tak začali pribúdať ďalšie vety až si v novej hre na začiatku ďalšieho školského roka sama vybrala jednu z hlavných rolí. Nielenže ju zvládla, bola v nej skvelá.

Príznaky sociálnej fóbie

Telesné: búšenie srdca, tras, zovretý krk, potenie, zrýchlené dýchanie, červenanie, svalové napätie alebo ochabnutosť, závraty, pocit tlaku v bruchu, pocity na zvracanie
Správanie: vyhýbanie sa obávaným situáciám, mlčanie, tichá alebo rýchla reč, zadrhávanie, človek nevydrží na mieste - prešľapuje, uteká z miesta
Myšlienky: budem všetkým na smiech! Budem vyzerať trápne! Čo mám teraz robiť? Bože, čo keď mi nič nenapadne? Ja to nevydržím! Musím hneď preč!
Emócie: Strach, úzkosť, hnev (na seba i na druhých), hanba, bezmocnosť
Vnútorné presvedčenie: vždy to dopadne zle - som taký zraniteľný! Viem, že sa nabudúce budem cítiť ešte horšie! Úplne strácam kontrolu! To, čo cítim, sa nedá vydržať!
Dôsledky: vyhýbavé a zabezpečovacie správanie, strach z toho, čo príde, ubúdanie sebadôvery

Čo je sociálna fóbia?
Fóbia je chorobný strach. V prípade sociálnej fóbie je to strach a vyhýbanie sa situáciám, v ktorých človek môže byť sledovaný inými ľuďmi. Môže ísť napríklad o strach z vystupovania na verejnosti, z kontaktu s cudzími ľuďmi vrátane telefonovania, z pitia a konzumácie potravín na verejnosti. Postihnutý je presvedčený, že druhí ľudia vnímajú jeho ťažkosti a podľa toho ho hodnotia. Na stanovenie diagnózy je nutné vopred vylúčiť iné závažné duševné ochorenia, ako schizofréniu, depresiu, paranoidnú poruchu a poruchu osobnosti.

01 - Modified: 2024-04-15 10:00:00 - Feat.: - Title: VIDEO Umelá inteligencia ukázala, ako vyzerá peklo. Dnes v noci nezaspím, reagujú zdesení ľudia 02 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Obchod so spánkom. Koľko stoja zdravé sladké driemoty 03 - Modified: 2024-04-11 22:00:00 - Feat.: - Title: Onkologička: Muži majú horšiu prognózu rakoviny prsníka ako ženy 04 - Modified: 2024-04-11 14:45:00 - Feat.: - Title: Dezinfekčné chemikálie môžu poškodiť kritické podporné bunky v mozgu, ukazuje štúdia 05 - Modified: 2024-04-11 12:05:06 - Feat.: - Title: Ešte jednu pilulku a dosť. Väčšina ľudí si závislosť na liekoch nepripúšťa, nepatríte medzi nich?
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
15. apríl 2024 12:18