StoryEditor

Možno to ani neviete a prekonali ste tichý infarkt. Každý druhý je taký

19.05.2016, 00:00
Autor:
mušmuš

Takmer polovica infarktov je tichých. Väčšina ľudí hneď rozpozná bolesť v hrudi ako symptóm infarktu. Avšak len 27 percent z nich pozná všetky hlavné príznaky. Veľa ľudí tak prehliada signály reálneho infarktu, upozorňuje portál CNN.    

Nová štúdia publikovaná v periodiku Circulation poukazuje na fakt, že takmer polovica infarktov patrí medzi takzvané tiché. Viac sa objavujú medzi mužmi. Avšak väčšie množstvo žien má predpoklady na tichý infarkt zomrieť.

Štúdia sledovala viac ako deväť tisíc mužov a žien od roku 1987 do roku 2013 a následne vyhodnotila ich zdravotné záznamy. Deväť rokov po spustení vedeckého pokusu dostalo 386 osôb infarkt. Ďalších 317 účastníkov prekonalo tichý infarkt. Štúdia tiež zistila, že tichý infarkt zvýšil pravdepodobnosť úmrtia na ochorenie srdca trojnásobne. A pravdepodobnosť úmrtia z akejkoľvek inej príčiny zvýšil o 34 percent.

Tiché infarkty môžu byť odhalené pomocou EKG, ktoré meria elektrickú aktivitu srdca. Známky tichého infarktu zahŕňajú nevysvetliteľnú únavu, nepohodlný tlak v čeľusti, hornej časti chrbta alebo ramien. Bolesť môže byť dokonca chybne považované za poruchu trávenia. "Výsledok tichého infarktu je rovnako zlý ako srdcový infarkt, o ktorom vieme, že sa deje," povedal doktor Elsayed Soliman, autor štúdie a riaditeľ výskumného centra kardiológie v Severnej Karolíne. Pretože pacienti nevedia, že prekonali tichý infarkt, nemôžu dostávať liečbu, ktorú potrebujú. Nemajú tak ako zabrániť ďalšiemu infarktu, už zväčša "ostrému".

Flickr


Hrozba pre ženy
"Tichý infarkt je problémom a hrozbou zvlášť pre ženy," tvrdí zase newyorská kardiologička Nieca Goldberg. Keď ženy navštívia lekára, príznaky srdcového infarktu môžu byť často zavádzajúce, čo znamená premárnenú príležitosť na liečbu srdcového ochorenia.

„U žien je tiež väčšia pravdepodobnosť, že zomrú na následky tichých infarktov ako muži,“ pokračuje doktorka Goldberg. Na rozdiel od mužov, ženy mávajú častejšie príznaky srdcového infarktu, ktoré sa dajú ľahko zameniť za príznaky iných chronických ochorení, ako je napríklad cukrovka a vysoký krvný tlak. Navyše, u žien je tiež pravdepodobnejšie, že uprednostnia rodinu namiesto seba a symptómy budú vedome bagatelizovať.


Infarkt vo filme

Herečke a režisérke Elizabeth Banks je táto téma dobre známa. Pre kampaň Americkej srdcovej asociácie o nej natočila krátky film s názvom Taký malý infarkt. Banks v ňom hrá matku počas typického uponáhľaného rána. Pripravuje raňajky a obed, triedi bielizeň a zároveň telefonuje. Keď zacíti bolesť v čeľusti a zaleje ju pot, na chvíľu sa vydesí. Rovnako ako väčšina zaneprázdnených matiek, z príhody sa rýchlo spamätá a pokračuje v rozrobených činnostiach. Hoci si uvedomí, že práve prekonala tichý infarkt, začne sa obávať, že keby privolala záchranku, tá by uvidela neporiadok v jej dome.

Banks, ktorej matka aj sestra trpia srdcovou arytmiou, priznala, že ju nikdy nenapadlo dať si vyšetriť vlastné srdce. Teraz sa rozhodla všetko zmeniť, zaujímať sa o svoje zdravie a navyše o možných ochoreniach srdca vzdelávať iné ženy.

Doktor Soliman vraví, že akonáhle je tichý infarkt objavený, lekári by mali liečiť pacienta, ako keby mal infarkt s tradičnými príznakmi. "Ovplyvniteľné rizikové faktory sú rovnaké pre oba druhy infarktov. Lekári potrebujú pomôcť pacientom, ktorí prekonali tichý infarkt, aby prestali fajčiť, znížili svoju hmotnosť, mali v norme cholesterol a krvný tlak a viac sa pohybovali," upozorňuje.

Doktorka Goldberg ešte vysvetľuje, že kľúčovým u pacientov je byť vždy v strehu a mať sa tak na pozore pred ďalším srdcovým infarktom. "Ak si nevšimneme tichý infarkt, stratíme možnosť predísť klasickému srdcovému infarktu," uzatvára.

01 - Modified: 2024-04-09 13:28:38 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity? 02 - Modified: 2024-04-05 12:19:23 - Feat.: - Title: Čokoláda, koláčiky či kolový nápoj: Častú chuť na sladké prekabátite niekoľkými spôsobmi 03 - Modified: 2024-04-05 12:00:00 - Feat.: - Title: Vedci prinášajú dobrú správu: ľudské mozgy sa zväčšujú, kôra narástla ešte viac 04 - Modified: 2024-04-04 13:49:24 - Feat.: - Title: Nielen princezná Kate. Medzi mladými ľuďmi narastá rakovina, experti vysvetľujú, čo je za tým 05 - Modified: 2024-04-03 21:43:52 - Feat.: - Title: "Nejde o zdravotné dôvody." Psychiatri kritizujú zrušenie štandardného postupu k osobám s transsexualizmom
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
09. apríl 2024 22:26