Flickr
StoryEditor

Konzumácia zemiakov zvyšuje krvný tlak. Vedci sa o tom sporia

20.05.2016, 07:00
Autor:
mabmab

Nezdá sa to, ale konzumácia zemiakov štyrikrát do týždňa aj v obmene za pečené, varené či mixované zvyšuje riziko vysokého krvného tlaku až o 11 percent. Nové štúdie pritom dokazujú, že je jedno o akú tepelnú úpravu ide, píše portál independent.co.uk.

Ako sa hovorí, trikrát a dosť. To platí aj v prípade konzumácie zemiakov v rôznych formách v porovnaní so ženami, ktoré si zemiaky dopriali len raz mesačne, dokázala štúdia. Pokiaľ je to viac, zvyšujeme si riziko vysokého krvného tlaku, a tým si škodíme.

U mužov aj u žien sa riziko postupne zvyšovalo a pokiaľ jedli hranolčeky, dosiahlo až 17 percent. Naopak, čipsy takýto vplyv nemali, zistili odborníci v British Medical Journal. Vedci tiež prišli na to, že zámena jednej porcie zemiakov za neškrobovú prílohu zase riziko znížila. A to až o neuveriteľných 7 percent. Tím z Birminghamu, z Women´s Hospital a Harvard Medical School v Bostone tvrdí, že na vine môže byť vysoký glykemický index zemiakov. Jedlá s vysokým glykemickým indexom totiž uvoľňujú energiu oveľa rýchlejšie a rýchlejšie sa zvyšuje aj hladina cukru v krvi. Tento index v jedlách súvisí aj s dysfunkciou buniek v tele, stresom a zápalom v tele a všetky tieto mechanizmy sú tak potenciálnymi spúšťačmi hypertenzie, čiže vysokého krvného tlaku. Vedecký tím bral do úvahy aj váhu ľudí začlenených do štúdie. Celkovo analyzovali odborníci viac než 187-tisíc mužov a žien z Ameriky počas 20 rokov.

Pozor aj na tehotenskú cukrovku
Iná, samostatná štúdia, realizovaná v januári, ukázala, že ženy, ktoré vo zvýšenej miere obľubovali zemiaky, mali vyššie riziko, že ich bude v budúcnosti trápiť cukrovka v tehotenstve. Tie, ktoré jedli dve až štyri zemiakové jedlá týždenne zvyšovali riziko tejto cukrovky až na 27 percent. Dokonca už aj jedna porcia týždenne dvíhala riziko na 20 percent. Viac ako päťkrát týždenne to pritom bolo už riziko spojené s 50-percentnou možnosťou výskytu cukrovky v tehotenstve. Riziko sa však znižovali kombináciou zeleniny a strukovín či celozrnných potravín.

Dietologička Victoria Taylor v komentári k štúdii uvádza: „Tento typ štúdie má poukazovať, nie prinášať príčiny a následky. Nevieme konkrétne posúdiť, či zemiaky priamo spôsobujú zvýšenie krvného tlaku a nevieme vysvetliť ani jeho príčinu. Aj keď sa vyššia konzumácia zemiakov spája s týmto ochorením, stále je možné, že ide aj o iné faktory v strave alebo životnom štýle a tie mohli ovplyvniť výsledky. Dôležité je uvedomiť si, že ide o štúdiu z USA, kde sa diétne rady a odporúčania líšia od tých napríklad v Británii. Napríklad, v Británii nie sú zemiaky zahrnuté v odporúčaniach na konzumáciu ovocia a zeleniny. Pokým sú zemiaky súčasťou škrobových potravín, musíme myslieť na komplexnú vyváženosť potravín, ktoré jeme,“ vysvetlila.

Tom Sanders, emeritný profesor výživy a dietetiky z Kráľovskej akadémie v Londýne povedal: „Nemyslím si, že táto štúdia by mala odradiť ľudí jesť zemiaky. Dôležitý je príjem vitamínu C a draslíka. A tie sa v zemiakoch najlepšie zachovajú vtedy, ak sú pečené alebo varené v šupe,“ doplnil. 

Lekár Louis Levy z Úradu verejného zdravia v Anglicku ho doplnil: „Eatwell Giude dokazuje, že náš jedálniček by zemiaky obsahovať mal, no pripravované v šupe, keďže sa vďaka nej udržia vitamíny aj vláknina. Pri varení je dôležitý aj pomer soli, tuku a cukru v strave. Treba preto dohliadať na jedlo, ale aj prestať fajčiť a byť aktívnejší, pretože aj pohyb pomáha znižovať riziko hypertenzie,“ uzavrel.

01 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako uhasiť skryté zápaly v tele. Ktoré choroby spúšťajú? 02 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva 03 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby 04 - Modified: 2024-04-17 13:04:13 - Feat.: - Title: Naťahujte sa počas dňa. Bez toho je sedenie v kancelárii deštruktívne, hovorí fyzioterapeut 05 - Modified: 2024-04-16 19:01:34 - Feat.: - Title: Nie len ráno, ale aj večer by ste sa mali držať niekoľkých rituálov: Zistite, ako správne zakončiť deň
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. apríl 2024 03:30