vedec laboratórium výskum genetikaReuters
StoryEditor

Vedci riešia vážny problém. Orgány pre ľudí skúšajú vypestovať v ošípaných

06.06.2016, 12:05
Autor:
ČTKČTK
Tím z Kalifornskej univerzity vložil ľudskú DNA do prasacích embryí, v ktorých má tento postup vytvoriť ľudské orgány.

Nedostatok ľudských orgánov na transplantáciu sa rozhodli vyriešiť americkí vedci tým, že ich vypestujú v telách ošípaných. 

Podľa stanice BBC teraz výskumníci skúšajú, či sa im podarí v prasacom zárodku vytvoriť ľudský pankreas. Podobné pokusy však vyvolávajú aj kritické reakcie kvôli obave z možného genetického ovplyvnenia mozgu zvierat.

Vedci najprv odňali z čerstvo oplodneného embrya časť prasacej DNA, čím vznikol priestor pre umiestnenie ľudských kmeňových buniek schopných vyvinúť sa v akékoľvek telesné tkanivo, v tomto prípade v pankreas.

"Dúfame, že sa toto prasacie embryo bude vyvíjať normálne, ale pankreas bude vytvorený takmer výhradne z ľudských buniek a bude vhodný na transplantáciu pre pacienta," povedal BBC reprodukčný biológ Pablo Ross, ktorý je vedúcim projektu.

V prvom pokusnom kole sa budú zárodky vyvíjať 28 dní vnútri dospelých samíc, než bude tkanivo odňaté a podrobená analýze. Vedci dúfajú, že ak bude postup úspešný, môže v budúcnosti viesť k vytváraniu orgánov zložených z ľudských buniek vnútri ošípaných.

Kalifornský tím už skôr skúšal podobný postup, avšak bez vytvorenia genetickej niky odobratím prasacej DNA. Podľa Rossa sa síce tkanivo podarilo čiastočne vytvoriť, avšak ľudské bunky sa nevyvíjali zodpovedajúcim spôsobom, lebo sa museli vyrovnávať s konkurenciou tých prasacích.

V Spojených štátoch aj inde vo svete vzbudzujú podobné pokusy pohoršenie zo strany profesijných organizácií aj verejnosti, ktoré ich označujú za neprípustné zásahy do vývoja života.

Najväčšia americká agentúra financujúca zdravotnícke výskumy vlani odmietla poskytovať finančné zdroje na tento projekt kvôli obave, že ľudské kmeňové bunky by sa mohli podieľať na tvorbe prasacieho mozgu, ktorý by sa stal podobnejší tomu ľudskému. "Podľa nás je veľmi malý potenciál na to, aby sa (v prasati) vyvinul ľudský mozog, ale budeme tomu venovať pozornosť," dodal Ross.

01 - Modified: 2024-04-17 09:58:27 - Feat.: - Title: Do horormi opradených lesov Tribeča po novom platí zákaz vstupu. Ak ho porušíš, čaká ťa trojtisícová pokuta, toto je dôvod 02 - Modified: 2024-03-31 07:00:00 - Feat.: - Title: Žena zaplatila obrovskú sumu za dva identické klony zosnulej mačky. Firma vytvorila pomocou DNA genetické dvojča zvieraťa 03 - Modified: 2024-02-21 13:00:00 - Feat.: - Title: Telo je zo 60 percent voda a z ôsmich vírus. Každý z nás v sebe nesie dlhú históriu pandémií, ktoré sme ako ľudstvo prekonali 04 - Modified: 2024-02-19 13:35:44 - Feat.: - Title: Pri rozvode riešili kurióznu požiadavku: Muž daroval žene obličku, pri rozvode si ju pýtal späť 05 - Modified: 2024-02-19 10:00:00 - Feat.: - Title: Vedci analyzovali DNA z Beethovenových vlasov. Po 200 rokoch oznámili šokujúce zistenie
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
18. apríl 2024 04:30