Flickr
StoryEditor

Ak sa riadite tým, čo jete, robíte chybu. Dôležitejšie je to, kedy jete

24.06.2016, 00:00
Autor:
mabmab

Aj keď sa hovorí, že sme to, čo jeme, nie je to celkom tak. Podľa štúdie je pravdivejšia skôr verzia, že sme to, kedy jeme. A to je pre naše zdravie tým dôležitejším a často aj komplikovanejším faktom, píše portál independent.co.uk.

Ľudia, ktorí vynechávajú jedlo, jedia ho za pochodu či sa doslova natlačia až neskoro večer, majú oveľa väčšie zdravotné problémy než ľudia, ktorí sa stravujú pravidelne a na jedlo si nájdu čas klasicky pri stole, informuje štúdia vedcov z Kráľovskej univerzity v Londýne a z University of São Paulo. Autori analýzy venujúcej sa stravovacím návykom už teraz naznačujú, že čas, kedy jeme, je pre človeka dôležitý.

Vedci uviedli, že nepravidelné stravovanie zvyšuje pravdepodobnosť vzniku cukrovky 2. typu, vysokého krvného tlaku aj obezity. Lektorka a spoluautorka štúdie Gerda Pot povedala: „Je niečo pravdy na tvrdení, že máme raňajkovať ako králi, obedovať ako princovia a večerať ako chudáci.“

„Toľko energie vkladáme do zisťovania, čo jeme a koľko sacharidov príjmeme, no nezaoberáme sa tým, kedy jeme a pritom by malo byť načasovanie rovnako dôležité ako obsah našej stravy,“ povedala pre portál womansday.com Ruth Patterson, profesorka rodinnej medicíny a verejného zdravia z University of California v San Diegu.

Ľudia, ktorí denne vydržia 12 až 15 hodín bez jedla sú podľa nej menej náchylní na obezitu. A nejde pritom o žiaden nonsens, pretože Patterson tvrdí, že by sa tento čas mal sústreďovať medzi 20.00 večer a 8.00 ráno, čiže primárne v čase, kedy spíme a telo sa regeneruje.

Aj keď vieme, čo by sme mali jesť, stále nie je jasné, ktoré jedlo nám poskytne najviac energie. „Dôkazy síce naznačujú, že večerný príjem kalórií je spojený s obezitou, stále nevieme, či je pre nás dôležitý príjem energie rozdelený počas celého dňa alebo by mal byť primárne sústredený na raňajky,“ hovorí.

Rovnaký tím v máji uskutočnil štúdiu, z ktorej vyplynulo, že nie je žiadna spojitosť medzi detskou obezitou a stravovaním sa po 20. hodine. Odborníci sa snažia nájsť viac vysvetlení a dôkazov spájajúcich čas jedenia s priberaním na váhe, najmä u detí vo Veľkej Británii.

01 - Modified: 2024-04-16 19:01:34 - Feat.: - Title: Nie len ráno, ale aj večer by ste sa mali držať niekoľkých rituálov: Zistite, ako správne zakončiť deň 02 - Modified: 2024-04-15 06:00:00 - Feat.: - Title: Vieš si predstaviť 26 hodinový deň? V tejto krajine to môže byť realitou 03 - Modified: 2024-04-07 10:00:00 - Feat.: - Title: Zamyslel si sa niekedy nad tým, koľko je vlastne na Mesiaci hodín? NASA plánuje vytvoriť jeho vlastné časové pásmo 04 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Stratíte 15 percent hmotnosti: Ide o najúčinnejšie lieky na chudnutie histórie, tvrdí prednosta diabetológie 05 - Modified: 2024-04-05 09:36:59 - Feat.: - Title: Prečo ceny jedla skokovo stúpli? Zdraženie potravín má aj znaky špekulatívnej bubliny
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. apríl 2024 16:03