StoryEditor

Nástrahy mokrých plaviek. Tomuto predídete častejším prezliekaním

02.07.2016, 13:30

Leto a slnečné dni si bez kúpania ani nevieme predstaviť. Pokaziť nám ich však môže svrbenie, pálenie i časté odbiehanie – ako inak na toaletu. Hoci nám v horúčavách ochladenie vo vode prospeje, môže spôsobiť aj neľahké zdravotné problémy. Ako sa im dá vyhnúť?

Lucia bola na takzvané prechladnutia „zospodu“ zvyknutá odmala. Už ako dieťa opakovane prekonala zápaly močových ciest, v puberte sa k nim pridali aj infekcie. „V podstate sme to mali v rodine. Aj moja mama často trpela takýmito infekciami, neraz ich spomínala aj stará mama. Ja a moja sestra sme teda neboli výnimkami,“ hovorí Lucia, ktorá si pri kúpaní musela vždy dávať veľký pozor. „O pobehovaní v mokrých plavkách po dvore nemohla byť ani reč. Takže som sa v podstate nikdy rada nekúpala, lebo som vedela, čo má čaká, hoci si aj dám pozor,“ rozpráva Lucia o svojich ťažkostiach. Tie pritom neboli ničím oproti jej sestre. Lucia toto nechcené rodinné dedičstvo v súčasnosti pozoruje aj u svojho dieťaťa. „Dcéra ma len desať rokov, ale rok čo rok najmä v lete bojujeme s nejakými infekciami. Častejšie býva prechladnutá, aj v zime často behá na toaletu, leto však býva horšie. Kým jej kamarátky a susedy vylezú z bazéna, pobehujú po záhrade v plavkách a oblievajú sa, ona sa musí okamžite prezliecť,“ uzatvára svoje rozprávanie Lucia.

Ochladenie vs. prechladnutie
Každé za má svoje proti a kúpanie nie je výnimkou. Na jednej strane sa v nekončiacich letných horúčavách chceme schladiť, aby nám nebolo až tak teplo, na druhej strane sa nášmu telu chlad až tak nemusí pozdávať. Presne tak to býva s mokrými plavkami, ktoré môžu v našom tele spôsobiť značnú pohromu. „Mokré plavky môžu spôsobiť zápal močových ciest. Najmä v prímorských destináciách, kde fúka vietor, hoci je teplota vzduchu vysoká. Keď si žena nechá plavky po kúpaní na sebe, môže to viesť až k takémuto zápalu,“ vysvetľuje gynekologička Jana Langová z Nových Zámkov.

Rizikom nemusia byť len prímorské oblasti a pofukujúci vietor. Ten navyše môže spríjemňovať teplé letné dni aj u nás, hoci ho v horúčavách takmer nevnímame. „Mokré plavky u žien znamenajú väčšiu príležitosť na prechladnutie zospodu. Keď je teplo a plavky sa rýchlo usušia, nie je to až taký problém, ale ak v mokrých plavkách ide žena do nejakého chladnejšieho prostredia, napríklad dovnútra alebo do nejakej reštaurácie, ktorá je klimatizovaná, tam je to potom horšie a riziko stúpa,“ dodáva odborníčka. To, že ste to s mokrými plavkami možno prehnali a čosi nie je v poriadku, určite spoznáte. Ťažkosti sa dostavia s celým radom nepríjemných príznakov. „Zápal močových ciest sa prejavuje častým močením a častým nutkaním na močenie, ale aj pálením a bolesťami,“ uvádza Langová.

Flickr

Prezliekať, prezliekať, prezliekať...
Aby ste sa týmto nepríjemnostiam vyhli, treba v prvom rade odstrániť príčinu problému. Tou nemusí byť samotné kúpanie, ale práve mokré plavky. Myslieť by na to mali najmä ženy, ktoré sú oproti mužom na tieto problémy háklivejšie. Jedným z dôvodov je aj kratšia močová trubica, ktorá je navyše bližšie ku konečníku. Z neho sa tak do močového ústrojenstva ľahšie dostanú aj baktérie, ktoré po jeho osídlení už len čakajú na svoju najlepšiu príležitosť. Tou môže byť aj prechladnutie z mokrých plaviek. „Odporúča sa po kúpaní sa prezliecť do suchých plaviek a mokré vysušiť, a tak to stále striedať. Práve takto sa zápalom močových ciest dá predísť,“ uvádza gynekologička.

Nepríjemné baktérie
Hoci sa po kúpaní stále svedomito prezliekate, aj tak sa môžu dostaviť nepríjemné príznaky. Príčinou môže byť aj samotná voda. Tá je zdrojom mnohých mikroorganizmov a baktérií, ktoré nášmu telu môžu uškodiť – a opäť aj zospodu. „Pri kúpaní hrozí aj riziko pošvových infekcií. Môžu to byť rôzne baktérie, najčastejšie sa stretávame s kvasinkami, ale môžu to byť aj iné baktérie, ktoré opakovane spôsobujú problémy najmä ženám. Najčastejšie príznaky sú výtoky, pálenie a svrbenie,“ uvádza Langová, podľa ktorej riziko ochorenia závisí aj od prostredia, v ktorom sa kúpeme. „Najbezpečnejšia v tomto smere je morská voda, pretože tá lieči. Taktiež jazerá, ak sa o tej vode vie, že je neškodná. Pri potokoch a riekach to závisí aj od toho, čo táto rieka odvádza a či to nie je aj nejaký odpad z niektorej továrne a podobne. Vo všeobecnosti sa však neodporúča voda v bazénoch, a to najmä pre ženy, ktoré sú na to citlivé, ktoré majú časté zápaly močových ciest alebo opakované zápaly pošvy a časté výtoky,“ uvádza odborníčka. Na infekcie sú niektoré ženy náchylnejšie, môže to súvisieť aj so zníženou imunitou a menej odolným močovo-pohlavným systémom. Medzi rizikovejšie patria aj tehotné ženy.

Čo s tým?
Prevencia je aj v prípade infekcií základ. Prvým krokom pri vyvarovaní sa ťažkostí je teda svedomité prezliekanie mokrých plaviek a vyhýbanie sa vodám, ktoré sú v tomto smere rizikovejšie. Keď sa infekcii nevyhnete, treba zájsť k lekárovi.

Ako sa vyhnúť infekciám
- prezliekanie mokrých plaviek za suché
- nechodiť v mokrých plavkách do chladnejších a klimatizovaných priestorov
- kúpať sa len vo vode s nízkym rizikom infekcie – morská voda, čisté jazerá
- vyhýbať sa verejným bazénom a znečisteným prírodným kúpaliskám

 Článok bol uverejnený v časopise Fit magazín.

01 - Modified: 2024-04-26 13:33:35 - Feat.: - Title: Tri kroky Britov aj s radikálnym rezom zastavili fajčiarov. Slovensko robí málo, len zdražiť cigarety nestačí 02 - Modified: 2024-04-25 08:08:08 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovoria odborníci. Pomôžeme ti nakopnúť tvoje zdravie 03 - Modified: 2024-04-24 09:13:53 - Feat.: - Title: Posilníte si svalstvo, podporíte pevnejšie zdravie a spálite kalórie: Vyskúšajte tento štýl chôdze 04 - Modified: 2024-04-24 07:00:00 - Feat.: - Title: NASA našla v kozme zmutované baktérie. Môžu ohroziť posádku na vesmírnej stanici 05 - Modified: 2024-04-22 09:39:06 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovorí štúdia
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
26. apríl 2024 19:14