StoryEditor

Chcete sa o sebe dozvedieť pravdu bez príkras? Naučte sa čítať sny

31.07.2016, 00:00
Autor:
mušmuš

Sny sú spoľahlivým zrkadlom ľudskej duše. To, čo sa nám v nerušenom spánku prisní, má pre nás nezanedbateľnú výpovednú hodnotu. Príbehy, ktoré sa nám po nociach premietajú v hlave, nám prezradia všeličo - čo nás trápi, ako sa vnímame alebo po čom skutočne túžime.  

To, čo sa nám sníva môže byť rovnako príjemné ako skľučujúce. V každom prípade je však snívanie ozdravným procesom. Pomáha nám vyrovnať sa s každodennými malými traumami alebo nás upozorňuje na nebezpečenstvo, ktoré zatiaľ nedokážeme vnímať na vedomej úrovni. 

Všetkým ľuďom sa sníva. Jediný rozdiel je v tom, či si sen dokážu zapamätať alebo nie. V noci však naše nevedomie plne funguje a kým fyzické telo odpočíva, psychika pracuje na plné obrátky.

Viacero výkladov 
Čo vlastne sú sny? Zašifrované odkazy? Nelogické zhrnutia zážitkov z práve prežitého dňa? Predpovede do budúcnosti? Na rovnakej verzii sa nedokázali zhodnúť ani otcovia psychoanalýzy a prví psychiatri, ktorí sa snami seriózne zaoberali – Sigmund Freud a Carl Gustav Jung. 

V dnešnej psychológii sa na sny nazerá opäť z dvoch primárnych uhlov. Buď ako na finálne mentálne spracovanie udalostí, ktoré človek počas dňa zažil a na akúsi poslednú čističku našich duševných odpadových vôd. Alebo ako na paletu náznakov, ktorá poukazuje na zmeny v nás samých aj okolo nás oveľa prv, ako ich začneme vnímať v stave vedomia.

Flickr

Na množstve záleží 
Podľa ktorej metódy máme svoje sny triediť? Akými snami sa radno zaoberať  ako dôležitými znameniami? A ktoré hodiť za hlavu ako fantazijné nezmysly? Čo je vzácny odkaz a čo bezvýznamný odpad?

Riaďte sa intenzitou ich snívania. Všímajte si, či sa daný sen opakuje. Ak ide o jednorazový sen, hoci z neho aj máte po prebudení intenzívny zážitok, môže sa jednať len o dosnívanie nejakej prežitej udalosti. Ak sa však sen vracia a máta vás niekoľko dní, mesiacov či dokonca rokov, rozhodne stojí za serióznu analýzu. Sami si však veľmi nepomôžete, potrebné je navštíviť odborníka. V tomto prípade by ním mal byť certifikovaný psychoterapeut.

01 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Obchod so spánkom. Koľko stoja zdravé sladké driemoty 02 - Modified: 2024-04-11 12:42:54 - Feat.: - Title: Jean-Michel Jarre vystúpi v Bratislave zadarmo s Brianom Mayom. Naše hlavné mesto bude na okamih najinteligentnejším na Zemi 03 - Modified: 2024-04-06 08:30:00 - Feat.: - Title: Cítiš sa, akoby si za noc zostarol o desať rokov? Vedci skúmali ako ovplyvňuje spánok vnímanie nášho veku 04 - Modified: 2024-04-03 13:20:00 - Feat.: - Title: Štúdia: Po nepokojnom spánku si človek môže pripadať až o desať rokov starší 05 - Modified: 2024-04-02 11:09:59 - Feat.: - Title: Aj obyčajní smrteľníci majú superschopnosti. Tieto sú najznámejšie, niektoré z nich dokážeš získať tréningom aj ty
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
15. apríl 2024 20:36