Dramatická situácia klímy bola podľa vedcov spôsobená najmä kombináciou dvoch faktorov - klimatického javu El Niňo a globálneho otepľovania zapríčineného ľudskou činnosťou.Flickr/ Modern Event Preparedness
StoryEditor

Zemeguľa láme teplotné rekordy a vody je málo, tvrdí správa klimatológov

03.08.2016, 11:34
Autor:
ČTKČTK
Celosvetová teplota rastie, oceány musia absorbovať rekordné množstvo tepla a zásoby podzemnej vody sú na historicky najnižšej úrovni.

Také sú závery v utorok zverejnenej výročnej správy amerického Národného úradu pre oceány a ovzdušie (NOAA) o stave klímy na planéte za minulý rok.

„Čas zavolať lekára bol už pred rokmi. Topíme sa v mnohých príznakoch choroby,“ popísal agentúre AP situáciu planéty šéf tímu monitorujúceho klímu v NOAA Deke Arndt.

„Horúčka Zeme stúpa,“ doplnil ho ďalší spoluautor štúdie Gregory Johnson. Správa sa venuje 50 rôznym klimatickým aspektom, z ktorých medzi tie najviac citeľné patria rastúce teploty. Na obsiahlej štúdii sa podieľalo celkom 450 vedcov z celého sveta.

Mnoho štátov, vrátane Ruska a Číny, zaznamenalo vlani vôbec najteplejší rok v histórii, napríklad Južná Afrika namerala najvyššiu teplotu, ktorá bola na Zemi zaznamenaná počas októbra, a to 48,4 stupňov Celzia.

Veľká väčšina (cez 93 percent) tepelnej energie, ktorú v ovzduší zachytávajú častice skleníkových plynov, putuje podľa správy priamo do oceánov, ktorých teploty sú rekordne vysoké ako na hladine, tak vo väčších hĺbkach.

V súvislosti s otepľovaním ďalej klesal objem ľadového územia v Arktíde a ľadovcov po celom svete. Podľa vedcov mal klimatický vývoj nepriaznivý vplyv na populáciu tučniakov či mrožov a prejavil sa aj v dramatickom množení toxických rias, napríklad pri severozápadnom pobreží Tichého oceánu.

Dramatická situácia klímy bola podľa vedcov spôsobená najmä kombináciou dvoch faktorov - klimatického javu El Niňo a globálneho otepľovania zapríčineného ľudskou činnosťou. „Je to ako vstreknúť do už beztak napätého klimatického systému dávku steroidov,“ komentoval kombinovaný vplyv prírody a človeka na klímu profesor meteorológie z oklahomskej univerzity Jason Furtado.

Sekcia Globálne vznikla v rámci projektu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid.
globalne_loga

01 - Modified: 2024-04-18 08:24:41 - Feat.: - Title: Po kríze začal opäť vynášať biznis s vodou. V Bratislave na nej zarobili milióny, v Trnave ich zase stratili 02 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže 03 - Modified: 2024-04-09 13:19:33 - Feat.: - Title: Švajčiarska vláda robí málo proti globálnemu otepľovaniu. Klimatické seniorky uspeli na Štrasburskom súde 04 - Modified: 2024-04-08 12:00:00 - Feat.: - Title: Nebezpečné horúčavy. Nová štúdia prezradila, ako vysoké teploty ovplyvňujú naše pohlavné bunky 05 - Modified: 2024-04-07 10:41:26 - Feat.: - Title: Vedci v USA testujú novú metódu boja s otepľovaním. Snažia sa odrážať slnečné svetlo v atmosfére
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
18. apríl 2024 20:46