StoryEditor

Nenechajte sa zmiasť mýtmi. Bolesť vás nechráni a treba ju tlmiť

06.08.2016, 00:00

Aj keď tú bežnú zvládneme sami a pri krutej a neustávajúcej pomôžu špecializované ambulancie, panujú o bolesti mnohé mýty a polopravdy, píše Ivana Karásková pre idnes.cz.

Skúste si tipnúť, ktorá bolesť je vôbec najčastejšou. No iste, bolesť chrbta. Zakúsilo ju až 80 percent ľudí a podľa lekárov to bude ešte horšie. Aj keď máte možno pocit, že sa týka hlavne starších osôb, opak je pravdou - najviac sa s ňou stretávajú ľudia medzi štyridsiatkou a šesťdesiatkou. Lekári to vysvetľujú tým, že generácia dnešných penzistov sa v mladosti ešte hýbala a nehrbila sa nalepená na monitor počítača.

Na veku nezáleží
"Keď zostarnú ľudia, ktorí sú dnes v strednom veku, výskyt bolestí chrbta sa ešte znásobí," upozorňuje na mýtus o veku ľudí v súvislosti s boľavým chrbtom lekár Karel Kulda, vedúci ambulancie pre liečbu bolesti vo Fakultnej Nemocnici v Hradci Králové.
Aké ďalšie mýty sú medzi ľuďmi populárne? Napríklad ten, že bolesť k ochoreniu patrí a musíme sa s ňou naučiť žiť. Pritom je možné znížiť ju natoľko, aby pacient mohol vykonávať bežné aktivity a hlavne sa pokojne vyspať. Nie je predsa potrebné hrať sa na hrdinov.

Tiež sa traduje, že bolesť je prospešná a chráni pred ďalším zhoršením choroby. Opak je pravdou. Dlhodobá bolesť (dlhšia než niekoľko týždňov) nemá žiadnu ochrannú funkciu. Je len faktorom narúšajúcim a obťažujúcim život. Ochrannú funkciu má iba bolesť akútna, ako upozornenie na možné poškodenie organizmu.

Ľudia si myslia, že bolesť sa nedá zmerať. Existujú však spôsoby, ako to dosiahnuť aj napriek tomu, že jej vnímanie je individuálne a u každého iné. Je správne pravidelne sledovať a zaznamenávať jej intenzitu, aby mohol byť priebežne hodnotený pokrok v liečbe.

Flickr

Nebojte sa liekov
"Moja choroba zrejme vstúpila do konečnej fázy, keď mi lekár predpisuje opioidy," myslia si často pacienti. "Opiáty" (správne opioidy - narkotické analgetiká) ale nie sú určené len pre konečnú fázu ochorenia. Ich nasadenie je vhodné všade tam, kde na zmiernenie bolesti nestačia slabšie analgetiká. Dnes sú bežne predpisované nielen v skorých fázach onkologických ochorení, ale aj pri nerakovinových bolestiach, napríklad pri artróze.

Na opioidy majú vo všeobecnosti ľudia skreslené názory. Myslia si, že ich psychicky poškodia a utlmia, že budú ospalí a k ničomu. Pritom počiatočný útlm je pomerne bežný, ale postupne odznie. Pacienti dlhodobo liečení stabilnými dávkami nemajú obvykle výraznejšie ovplyvnené psychické funkcie, niektorí po dohode s lekárom dokonca riadi motorové vozidlá a podobne.

A ďalší mýtus - keď sa raz začne s podávaním opiátov, nie je cesty späť. I keď je liečba silnými opioidmi skutočne väčšinou dlhodobá, je možné počas nasledujúcich dvoch týždňov dávky znížiť až k úplnému vysadeniu. Musí sa však odstrániť príčina bolesti (napr. chemoterapiou či ožarovaním).

01 - Modified: 2024-04-17 13:04:13 - Feat.: - Title: Naťahujte sa počas dňa. Bez toho je sedenie v kancelárii deštruktívne, hovorí fyzioterapeut 02 - Modified: 2024-04-16 19:01:34 - Feat.: - Title: Nie len ráno, ale aj večer by ste sa mali držať niekoľkých rituálov: Zistite, ako správne zakončiť deň 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Na toalete trpieť nemusíte. Naučte sa cviky na uvoľnenie a lepšie vyprázdňovanie 04 - Modified: 2024-04-16 11:44:33 - Feat.: - Title: Nepriatelia, ktorí bránia nášmu organizmu v dôležitom hormonálnom tanci 05 - Modified: 2024-04-15 19:49:17 - Feat.: - Title: Vo svetových oceánoch hromadne belejú koraly, škodia im klimatické zmeny. Tepelný stres ovplyvňuje aj ryby
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 13:04